ניוד כספים של מקבלי קצבאות
כחלק מעידוד התחרות בשוק החיסכון הפנסיוני ופתיחת שוק הקצבאות לתחרות, מעוניין משרד האוצר לאפשר לפנסיונרים שהחלו לקבל קצבה לנייד את יתרת הנכסים לגוף אחר להמשך קבלת קצבה.
כיום תקנות הניוד מאפשרות ניוד כספים בין מוצרים פנסיונים, אך התקנות הקיימות לא מאפשרות ניוד כספים של מי שכבר החל לקבל קצבה מקרן הפנסיה או מביטוח המנהלים. פתיחת האפשרות לניוד למקבלי קצבת זקנה תביא להגברת התחרות לאחר הפרישה ותשפר את מצבם של הפנסיונרים.
באפשרות הפנסיונרים יהיה לבחור את הגוף המוסדי המתאים להם הן מבחינת אופן ניהול השקעות והן מבחינת השירות הניתן להם. בנוסף, כוח המיקוח שיינתן למקבלי הקצבאות יאפשר להם להוזיל את דמי הניהול ולהגדיל את קצבת הזקנה.
ניוד כספי הפנסיונרים יהיה אפשרי רק בין אותם המוצרים
בשלב הראשון מעוניין האוצר לאפשר ניוד כספים של מקבלי קצבאות באופן הבא:
- מקרן פנסיה אל קרן פנסיה
- מפוליסת ביטוח אל פוליסת ביטוח
במעמד הפרישה ממיר החוסך את היתרה הצבורה בקופה לפנסיית זקנה ולא קיימת ברשותו יתרה נוספת ולכן לא יתבצע ניוד של צבירה. החוסך יוכל לנייד את השווי הכספי של התחייבויות הקופה כלפיו. הניוד יתאפשר למסלול מקבלי הקצבאות בקופה המקבלת.
למה בכלל לנייד את פנסיית הזקנה?
במהלך שנות החיסכון למדו החוסכים להתמקח על דמי הניהול (לפחות חלקם) אך מרגע היציאה לפנסיה מחושבת הקצבה החודשית באמצעות מקדם פרישה המגלם בתוכו את דמי הניהול. בעבר פרסם האוצר חוזר המאפשר לקרנות הפנסיה להעניק הטבה בדמי ניהול גם לפנסיונרים, אך במציאות הקיימת שבה פנסיונרים יוצרים גרעון אקטוארי, אף אחת מהקרנות לא הרימה כפפה זו.
לצד האפשרות לשפר את דמי הניהול שמשלמים הפנסיונרים מעוניין האוצר לאפשר לחוסכים לשפר גם את התשואה על פנסיית הזקנה. בעבר כתבנו על אחד הסודות השמורים של קרנות הפנסיה, מסלולי ההשקעה של הפנסיונרים, מסלולים שהתשואה שלהם לא מתפרסמת בפנסיהנט וכדי לעקוב אחריהם צריך לבלוש באתרי קרנות הפנסיה, לתשואה של מסלולים אלו השפעה רבה על הפנסיה החודשית שיקבל הפנסיונר.
כיצד מחושבת הפנסיה החודשית של הפנסיונר?
לאחר המרת היתרה הצבורה, באמצעות המקדם, לפנסיית זקנה. מופעל על פנסיית הזקנה מנגנון ההצמדה הקיים במוצר הפנסיוני.
בביטוח המנהלים, צמודה הקצבה החודשית למסלול ההשקעה ומתעדכנת בהתאם לתשואות שהשיג המסלול. במידה והשיג המסלול תשואה חיובית תגדל פנסיית הזקנה בהתאם, במידה והמסלול השיג תשואה שלילית תקטן פנסיית הזקנה באותו השיעור. כיום מרבית הפנסיונרים בחברות הביטוח נמצאים במסלול כללי (קרן י' וכד')
בקרן הפנסיה מנוהלים כספי החוסכים במסלול פנסיונרים, הקצבה החודשית צמודה למדד ופעם ברבעון מתעדכנת הקצבה בהתאם לנתוני המאזן האקטוארי של הקרן. אך מלבד המאזן האקטוארי של הקרן, עבור מקבלי הקצבאות יש מאזן נוסף. מאזן זה בוחן את הגידול בנכסי מסלול מקבלי הקצבאות ביחס לגידול בהתחייבויות הצפויות. במידה והתחייבויות יגדלו בשיעור גבוה מהגידול בנכסים, ייצבר לפנסיונרים גרעון אקטוארי נוסף.
כדי להתמודד עם בעיה זו מרבית קרנות הפנסיה משקיעות את כספי מקבלי הקצבאות בהתאם לגידול הצפוי בהתחייבויות. באופן הזה הגרעון האקטוארי של מקבלי הקצבאות צפוי להיות אפסי והם סופגים רק את הגרעון האקטוארי של יתר עמיתי הקרן. ישנם קרנות שבוחרות לנהל את מסלול הפנסיונרים בצורה שונה ולהגדיל את החשיפה של המסלול למניות, לא פעם זה עולה לפנסיונרים בגרעון אקטוארי חריג במיוחד.
הנתונים הבאים נלקחו מהדוח לרבעון השני לשנת 2016 של קרן הפנסיה של מקפת. בשורה העליונה אפשר לראות את העודף או הגרעון של העמיתים בקרן ובשורה התחתונה אפשר לראות את העודף או הגרעון של הפנסיונרים בקרן. בעוד שברבעון האחרון הגרעון האקטוארי שנזקף לעמיתים עמד על מינוס 0.10% הגרעון שנזקף לפנסיונרים היה 2.44%.
לפי עיקרון השמרנות שמנחה את קרן הפנסיה בניהול המאזן האקטוארי, כך גם מנוהלות ההתחייבויות כלפי הפנסיונרים. במועד עריכת המאזן האקטוארי, קרן הפנסיה בוחנת את היקף הנכסים במסלול הפנסיונרים ואת היקף הקצבאות העתידיות שנדרש לשלם.
במידה וקיים פער, מקטינים את קצבאות הפנסיונרים.
לדוגמא, פנסיונר שמקבל קצבה של 5,000 שקלים בחודש. לאחר עריכת המאזן האקטוארי יקבל קצבה בגובה של 4,878 שקלים.
בדומה לפנסיונרים בביטוחי המנהלים, שנמצאים במסלולי השקעה שאינם מתאימים לגילם, ובוודאי היו מעוניינים להקטין את רמת הסיכון שלהם בפרישה. מעוניין האוצר שגם הפנסיונרים בקרנות הפנסיה יוכלו לנייד את נכסיהם בין הקרנות בהתאם לרמת הסיכון שבה הם חפצים.
האם יהיה ניתן לנייד את כספי הפנסיה בכל זמן?
לא, בניגוד לניוד של כספי חיסכון פנסיוני את כספי הקצבה יהיה ניתן לנייד (ככל הנראה) רק ארבע פעמים בשנה בסמוך למועד פרסום הדוחות הכספיים. מכיוון ולא מדובר בניוד של יתרות קיימות אלא בניוד של התחייבויות שוטפות יהיה ניתן לנייד את הכספים רק לאחר פרסום הדוח הכספי.
- אם הבקשה לניוד הוגשה לפני יותר מ-20 ימי עסקים לפני מועד פרסום הדוח היא תנויד מייד לאחר פרסום הדוח
- אם הבקשה לניוד הוגשה פחות מ-20 ימי עסקים לפי מועד פרסום הדוח היא תנוייד רק לאחר מועד פרסום הדוח התקופתי שלאחריו.
בשורה התחתונה
- בעתיד הקרוב יהיה ניתן לנייד גם כספים של מקבלי קצבה
- מטרת האוצר פתיחת שוק הפנסיונרים לתחרות
- אך מלבד דמי הניהול חשוב לבחון (גם בפנסיה) את התשואה שהשיג מסלול מקבלי הקצבאות
- ניוד הכספים יבצע רק ארבע פעמים במהלך השנה
רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283
תודה רבה על המאמר!
האם יש עדכון לגבי הנוסחא שתאפשר משיכה מקופת גמל?
בוקר טוב יעקב ותודה,
עדיין אין עדכון לגבי תיקון 13 או ביטוח לאריכות חיים. ברגע שיהיה משהו נעדכן.
תודה על המאמרים! שאלה בעקבות משהו שנתקלתי בו במאמרים קודמים.
במידה ויש לי קרן פנסיה לא פעילה וקרן פנסיה חדשה וכן פעילה מזה מספר חודשים. לפי המהלך שמתנהל כרגע באוצר הכל יעבור ויאוחד עם הקרן הפעילה.
את הקרן הלא פעילה ניסינו פעם לחדש אז נדחיתי עקב הצהרת בריאות. הקרן הפעילה נפתחה ללא הצהרת בריאות דרך מקום העבודה, כך שחלים עליה רק 60 חודשי האכשרה.
מה עלול לקרות אם תאוחדנה הקרנות? האם הקרן הלא פעילה תעביר לקרן הפעילה מידע על החרגות ואני עלול להדחות בדיעבד מהקרן הפעילה? תקופת ההכשרה של קרן זו טרם הסתיימה. האם כדאי לי למנוע את האיחוד/את העברת המידע לאוצר?
שאלה מעניינת,
לעניות דעתי אתה לא יכל להידחות המקרן הפעילה שלך, הקרן כבר צרפה אותך על בסיס תנאים מסויים (במקרה הזה, הסכם לרבים שחסך ממך חיתום)
תודה. אז למה בעצם הכוונה במקומות שציינת שביחד עם הכספים מועבר מידע על החרגות? מה המשמעות של זה?
האם ניתן להחריג לי בדיעבד מצב רפואי?
יחד עם תקופת האכשרה והוותק שצברת צריך לעבור גם מידע על החרגות שהיו לך בקופה המעבירה.
בפועל זה עדיין לא קורה כמו שצריך, אני מניח שהמצב הזה ישתפר בעתיד.
לגבי החרגה בדיעבד, לא מכיר סיטואציה כזאת. יתכן ובעתיד במידה ותבקש להגדיל הפקדות או כיסוי ויהיה להם מידע רפואי יבקשו להחריג אותך.
מול מי אפשר לברר דבר כזה? את המשמעויות המדוייקות
תבדוק מול הקרן שאתה מבוטח בה. מה המשמעות של ניוד כספים לא פעילים מקרן שהיו בה החרגות בעבר.
ערב טוב
כתבת שניתן לנייד מקרן פנסיה חדשה לקופת גמל
אבל אני יודעת שקופת גמל זה מכשיר הוני
איך זה מתאפשר ?
תודה
גליה
קופת גמל היא לא מוצר הוני, בעבר היא נקראה קופה לא משלמת לקצבה. כיום ניתן לנייד את הכספים לקופת הגמל אך לצורך המשיכה צריך להעביר את הכספים לקופה משלמת לקצבה כמו קרן פנסיה או פוליסת ביטוח.
שאלה:
אם מנגנון האיזון האקטוארי מתעדכן כל רבעון ומשנה את הקצבה הפנסיונית של הגמלאים, מדוע חוזרים ואומרים שהצעירים מסבסדים את הגמלאים בגלל מנגנון הריבית התחשיבית? (4%)?
סעיף הפרישות הוא רק אחד הרכיבים במאזן האקטוארי ולכן קיימת ביקורת על הפתרון שמציע האוצר למקדם עדכון בקרן הפנסיה. לקריאה נוספת
https://pensuni.com/?p=2223
בוקר טוב
תודה על המאמר הממצה
יישר כוח
הייתי שמחה לדעת מה אומר כל נתון בחישובים שהראת מתוך המאזן האקטוארי של מקפת
תודה
גליה
צהריים טובים
יש לי שאלה נוספת לגבי ניוד של מקדם מובטח
אם יש לי מקדם 190 כאשר אני מינידת לפוליסה חדשה האם המקדם שלי ישאר 190
תודה
גליה