בחירה ברצף פיצויים לבעלי שכר גבוה
האם כדאי לבחור ברצף פיצויים במידה שאנו צופים כי בעתיד השכר שלנו יעלה או ישאר באותו הגובה?
במקרים רבים עובדים מקבלים בסיום עבודה מענקי פרישה מעבר לפיצויים שעומדים לרשותם בקרן הפנסיה או ביטוח ההמנהלים. בסיום עבודה העובד יכל לבחור בין מספר אפשרויות לצורך שימוש בכספי הפיצויים, קבלת פיצויים בפטור, קבלת פיצויים במס או דחיית השימוש בפיצויים באמצעות רצף קצבה או רצף פיצויים.
את האפשרויות שעומדות לרשות העובד אפשר לראות בסעיף א.13 בטופס 161.
המטרה בדחייה בשימוש בכספי הפיצויים באמצעות רצף קצבה או רצף פיצויים היא שימוש בפיצויים כאשר המס השולי שלנו יהיה נמוך יותר. ברצף קצבה אנו מניחים שהכנסה שלנו מקצבה תהייה נמוכה יותר מהכנסה שלנו מעבודה ובבחירה ברצף פיצויים אנו מניחים כי בעתיד כאשר נקבל את הפיצויים כסכום חד פעמי המס השולי שלנו יהיה נמוך יותר מאשר היום.
>>>קריאה נוספת: רצף פיצויים או רצף קצבה?
אך מה קורה כאשר אנו מניחים כי גם בעתיד המס השולי שלנו יהיה באותו שיעור? האם גם במקרה הזה יש יתרון בשימוש ברצף פיצויים או שאולי כדאי לפדות את הפיצויים כבר היום?
ראשית נזכיר מה זה רצף פיצויים.
ברצף פיצויים אנו דוחים את השימוש בכספים למועד סיום העבודה אצל המעסיק הבא. כך בסוף תקופת העבודה רואים את הוותק שנצבר אצל שני המעסיקים כוותק אחד. נניח שעובד עבד אצל מעסיק אחד 10 שנים ואצל מעסיק שני עבד 4 שנים הוותק שלו לצורך חישוב הפטור על הפיצויים יהיה 14 שנים (צירוף של שתי תקופות העבודה).
מעסיק ראשון – 10 שנים
מעסיק שני – 4 שנים
וותק משותף 14 שנים
מלבד הגדלת הפטור על הפיצויים השימוש ברצף פיצויים מגדיל לנו את הוותק לצורך פריסת הכנסה. בפריסת הכנסה על כל 4 שנות עבודה אנו מקבלים שנת פריסה אחת (ולא מעבר ל – 6).
התנאים לביצוע רצף פיצויים הם:
- צריל למצוא מעסיק חדש בתוך שנה
- לא ניתן לפדות פיצויים פטורים בסיום עבודה
- רצף פיצויים עד לתקרה בחוק
- קבלת אישור מרשות המיסים
במידה שבחרתם ברצף פיצויים אתם חייבים למצוא מעסיק חדש שיפקיד לכם כספים לקופה בתוך שנה בנוסף, במידה שתרצו להתחרט מהרצף פיצויים אתם יכולים לעשות זאת במשך השנתיים הראשונות, אחרת תאלצו להמתין למועד סיום העבודה אצל המעסיק החדש.
לצורך הדוגמה ניקח פורש עם וותק של 30 שנים במקום העבודה, לרשות הפורש עומד מענק פיצויים בגובה 2 מליון ש"ח.
באפשרות הפורשלקבל את המענק היום, להשתמש בפטור ואת יתרת המענק החייב לפרוס לשש שנים. או לחלופין באפשרותו לבחור ברצף פיצויים לעבוד במשך 6 שנים ואז לבצע חרטה מרצף פיצויים (לקחת חלק בפטור ואת היתרה לפרוס למשך 6 שנים).
הפורש מניח כי בשנים הקרובות תהייה לו הכנסה מעבודה או מקצבה במדרגת המס של 35%.
תרחיש ראשון : העובד מושך היום את הפיצויים
לעובד יש וותק של 30 שנים במקום העבודה ולכן יש לו מענק פטור בגובה 417 אלף ש"ח. את יתרת המענק החייב הוא פורס לשש שנים. המס השולי שישלם יעמוד על 642 אלף ש"ח.
העובד בוחר להשקיע את המענק הפטור בגובה 1.35 מליון ש"ח בתיק השקעות עליו הוא מניח שהוא ישיג תשואה של 5.5% בשנה.
בתום שש שנים גובה המענק יעמוד על 1.87 מליון ש"ח ובניכוי מס רווחי הון 1.74 מליון ש"ח.
תרחיש שני : העובד בוחר ברצף פיצויים
בבחירה ברצף פיצויים יש לבחון האם רצף הפיצויים עומד בתקרה והאם הפקדת הפיצויים לקופה חייבת בזקיפת שווי. (לחישוב התקרות במחשבון השלמת פיצויים)
העובד בוחר ברצף פיצויים וממשיך לעבוד עוד 6 שנים. המשך העבודה מגדיל לו את הפטור ממס מ- 30 שנות וותק ל- 36 שנות וותק. כעת גובה המענק הפטור הוא 495 אלף ש"ח. בתקופה הזאת המענק היה מושקע בקופת הגמל עליו העובד מניח שישיג תשואה נטו של 5%.
גובה המענק בתום 6 שנות העבודה 2.68 מליון ש"ח, לאחר השימוש בפטור ופריסת המענק לשש שנים גובה המס הוא 936 אלף ש"ח. המענק נטו שעומד לרשות העובד הוא 1.74 מליון ש"ח.
קבלת הכספים היום | רצף פיצויים ל- 6 שנים | |
מענק בסיום עבודה | 2,000,000 | 2,680,191 |
פטור בהתאם לוותק | 417,478 | 495,869 |
מס שולי על מענק הפרישה | 642,784 | 936,879 |
מענק נטו לאחר מס | 1,357,216 | 1,743,312 |
המענק לאחר תקופה של 6 שנים | 1,871,388 לרבות רווחים | 1,743,312 |
מענק בניכוי מס רווחי הון | 1,742,844.64 |
אז מה היה לנו כאן?
בשתי האפשרויות הסכום שעומד לרשות העובד זהה, באפשרות הראשונה הוא משאיר את המענק אצלו ומשיגה תשואה נטו גבוהה יותר (נניח חוסך בדמי הניהול בקופת הגמל) באפשרות השנייה, הוא מגדיל את הפטור על כספי הפיצויים, אך הרווחים החדשים שנוצרו בקופה חייבים במס שולי של 35%.
בשורה התחתונה : רצף פיצויים מתאים למי שצופה שהכנסתו תרד
רצף פיצויים היא אפשרות לדחות את המס למועד שבו לא תהייה לנו כלל הכנסה מעבודה (או מקצבה) או כי אנו מאמינים שהמס השולי שלנו יהיה נמוך יותר. במידה ששיעור המס שלנו ישאר ללא שינוי וצברנו כבר את התקופה המירבית לפריסת הכנסה, אין יתרון בבחירה ברצף פיצויים.
חשוב לזכור כי הכנסה מעבודה והכנסה מקצבה באותו הגובה לא בהכרח יהיו חייבות באותו מס שולי. בעוד שבהכנסה מעבודה אנו משלמים מס בהתאם למדרגות המס שלנו, על הקצבה ישנם הטבות מס נוספות (כמו קצבה מוכרת וקיבוע זכויות) שעשויות להקטין את שיעור המס על הקצבה.
>>>קריאה נוספת : קייס סטאדי לטיפול במענקי פרישה בסיום עבודה
רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283
לגלות עוד מהאתר פנסיוני, להבין את הפנסיה
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
היתרון המרכזי של כיסוי עד לגיל 67 הוא במקרה של אבדן כושר עבודה, במקרה זה הקרן תשלם לך קצבה עד לגיל 67 ובמקביל תפקיד עבורך את השחרור.
במידה ויקרה אירוע ביטוחי, נניח בגיל 40, הקצבה תשולם עד לגיל תום כיסוי.
אם הגיל המקורי הוא 64 תשולם הקצבה רק עד הגיל הזה.
בגיל 60, יחסית אין טעם לבצע את השינוי משתי סיבות, במקרה של אירוע ביטוחי ניתן להמיר את החיסכון לקצבה, הסיבה השנייה היא תקופת אכשרה.
בקרן פנסיה יש 5 שנים תקופת אכשרה למחלה קודמת. בגיל 60 יתכן וסובלים כבר מבעיות רפואיות, עד שהכיסוי עבורם יכנס לתוקף נדרש שיעברו 5 שנים.
תודה רבה על היחס ועל המידע באתר!