פריסת ימי חופשה : איך למזער את המס
בסיומה של תקופת עבודה, עובדים זכאים לקבל פדיון ימי חופשה. ימי החופשה הללו מצטרפים לשכר האחרון וחייבים במס שולי, מה שעלול להעלות את מדרגת המס של העובד. עם זאת, פריסת ימי חופשה יכולה להקטין את גובה המס שיש לשלם.
שמואל השתחרר מהמשטרה בגיל 58. בסיום עבודתו לצד מענק כוחות הביטחון ופדיון ימי המחלה הוא קיבל גם פדיון ימי חופשה בסך 144 אלף ש"ח.
בעוד שמענקי הפרישה (כגון מענק כוחות הביטחון ופדיון ימי מחלה) זכאים לפטור ממס עד תקרה מסוימת, פדיון ימי חופשה חייב במס שולי ואינו זכאי לאותם פטורים.
למה ימי חופשה חייבים במס שולי?
עובדים רבים, במיוחד במגזר הציבורי, צוברים ימי חופשה רבים לאורך השנים. כשפדיון ימי החופשה משולם במשכורת האחרונה, הוא מגדיל את ההכנסה השנתית ועלול להכניס את העובד למדרגת מס גבוהה יותר. מצב זה עלול לגרום לחיוב במס גבוה מהמצופה.
אילו מענקים זכאים להקלות במס?
על המענקים שנכללים במסגרת מענקי הפרישה ניתן לנצל את הפטור על כספי הפיצויים בסך משכורת לכל שנת עבודה ולא מעבר לתקרה (בשנת 2025 – 13,750 ש"ח לכל שנת עבודה). את האפשרות לדחיית מס באמצעות רצף קצבה ורצף פיצויים ופריסת הכנסה קדימה או אחורה.
מענקים שנכללים במסגרת מענקי פרישה
- ימי מחלה
- מענק הסתגלות
- מענק שנים עודפות
- פיצוי בגין אי הודעה מוקדמת
- השלמת חוב וותק לפיצויים
- מענק כוחות הביטחון
מענקים שאינם נכללים במסגרת מענקי הפרישה
- ימי חופשה
- בונוס שנתי
- מענק אי תחרות
איך ניתן להקטין את המס על פדיון ימי חופשה?
למרות שימי חופשה אינם נחשבים למענקי פרישה, ניתן לבצע עליהם פריסת הכנסה לאחור.
מהי פריסת הכנסה לאחור? פריסת ההכנסה מאפשרת לחלק את הסכום שקיבלת על פני מספר שנים קודמות, כך שהוא יחושב כהכנסה חלקית בכל שנה, במקום כסכום חד-פעמי גדול בשנה אחת. כך ניתן להימנע ממדרגת מס גבוהה.
כמה זמן ניתן לפרוס? ניתן לפרוס את פדיון ימי החופשה עד 6 שנים לאחור, אך לא מעבר למספר שנות העבודה של העובד.
ימי חופשה ניתן לפרוס לאחור בחלקים שווים החל מהמועד שבו התקבלו ועד לשש שנים ולא מעבר לשנות העבודה. חשוב לזכור כי לא חייבים לבצע את הפריסה המירבית וניתן לפרוס את ימי החופשה גם לפחות משש שנים.
למי כדאי לבצע פריסת ימי חופשה?
בניגוד לימי מחלה ולפיצויים אותם ניתן לפרוס קדימה או אחורה. פדיון ימי חופשה ניתן לפרוס רק לאחור. פריסת פדיון ימי חופשה לאחור מומלצת לעובדים:
- שכתוצאה מהפדיון הם עולים למדרגת מס גבוהה יותר.
- עם הכנסה קבועה בינונית-גבוהה, הנמצאים קרוב לגבול מדרגת המס.
דוגמה:
עובד עם שכר חודשי של 18,000 ש"ח (כ-216,000 ש"ח שנתי) שיקבל פדיון חופשה של 50,000 ש"ח, יעלה למדרגת מס של 35%. בפריסת ההכנסה לאחור, יוכל העובד לחסוך עד 4% במס. עובד עם שכר חודשי של 14,000 ש"ח יוכל לחסוך עד 11% במס.
לכן כדאי לבצע את הפריסה למי שנמצע בין המדרגות. כלומר, פדיון ימי החופשה בשנת הפרישה הגדיל לו את מדרגת המס ופריסת ימי החופשה לאחור תקטין לו חזרה את המדרגה.
מכיוון שימי חופשה משולמים בכל סיום עבודה ולא רק ביציאה לפנסיה, עובדים ובעיקר עובדות להן יש נקודות זיכוי גבוהות בשל הילדים יכולים לבדוק את הכדאיות בפריסה לאחור להקטנת המס השולי.
שימו לב שמענקים אחרים כמו אי תחרות או בונוס לא ניתן לפרוס ולכן עובדים שמקבלים מספר מענקים בסיום עבודה יכולים לבדוק את הכדאיות של פריסת פדיון ימי החופשה.
איך מבצעים פריסת ימי חופשה?
כדי לבצע פריסת ימי חופשה יש למלא טופס 116ג של רשות המיסים. בטופס יש למלא את ההכנסה השנתית בכל אחת משנות הפריסה בהתאם לטופס 106 (במידה שאין ברשותכם טופס 106 ניתן להוריד מהאזור האישי ברשות המיסים)
בחלק ב' בטופס בפרטי הכנסה יש למלא את סוג ההכנסה אותה רוצים לפרוס (ימי חופשה)
ובחלק ג' בטופס לציין את ההכנסה השנתית בכל אחת משנות הפריסה בהתאם לטופס 106.
את הטופס יש להגיש באזור האישי ברשות המיסים בצירוף תלוש שכר וטפסי 106 של שנים קודמות.
>>>הנחיות לרישום לאזור האישי של רשות המיסים
בשורה התחתונה
פריסת פדיון ימי חופשה יכולה לחסוך סכומי מס משמעותיים. חשוב לבדוק את הכדאיות בהתאם להכנסה האישית בשנים הקודמות, למענקים המשולמים בפרישה ולנקודות הזיכוי המגיעות לכם.
רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283
לגלות עוד מהאתר פנסיוני, להבין את הפנסיה
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
לא עדיף לנצל את ימי החופשה במקום לפדות אותם?
מי שניצל את ימי החופשה לאורך כל תקופת העבודה זכה. אבל במקרה הזה, העובד הגיע לפרישה עם 144 ימי חופשה צבורים, האפשרות שלו היא לקבל את הכספים כסכום חד פעמי.
במקומות עבודה אחרים שלא במגזר הציבורי בדרך כלל לא ניתן לצבור ימי חופשה מעבר לשנתיים.
הי נדב מה שלומך ?
הדוגמא שנתת לא מסתדרת לי , ציינת שעובד עם הכנסה של 18 אלף כלומר 216 אלף שנתי מקבל מענק בגין פדיון ימי חופשה של 50 אלף
כלומר הכנסה של 216 שנתי משכר + 50 אלף מימי חופשה = 266 אלף הוא עדיין נמצא במדרגת מס שולי של 31%
למה שיעלה למדרגת מס שולי של 35% ?