מה זה היוון קצבה?
היון קצבה הוא קבלת סכומי הקצבאות כסכום חד פעמי. פעולת "היוון קצבה" מתייחסת לקבלת כספים מקופה לקצבה כמו קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או הפקדות שבוצעו לקופת גמל לאחר 2008.
כספי קצבה הם כספים שבגיל פרישה ניתן לקבל אותם כקצבה חודשית בלבד ולא ניתן למשוך אותם כסכום חד פעמי. משנת 2008 הפקדות לחיסכון פנסיוני הן הפקדות למטרת קצבה בלבד, באופן דומה הפקדות לקרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים הן הפקדות למטרת קצבה בלבד. האפשרויות לקבל כספי קצבה כסכום חד פעמי הן:
- היוון קצבה לחוסכים להם יש קצבה מעבר לקצבה המזערית – בשנת 2024 קצבה מעבר ל- 5,012 ש"ח בחודש
- משיכה שלא כדין – משיכת הכספים במס (ראו כאן אפשרויות להקטנת המס בפרישה)
- משיכה של כספים מתחת לסכום הצבירה המזערי – בשנת 2024 – כ 104 אלף ש"ח
- משיכה של כספים שהופקדו לפני שנת 2000 בהתאם לתנאי המוצר
מי יכל לבצע היוון קצבה?
היוון קצבה יכל לבצע כל מי שמקבל קצבה מעבר לקצבה המזערית, בשנת 2024, 5,012 ש"ח בחודש. חוסכים שמבוטחים בקרן פנסיה ותיקה יכולים לבצע היוון קצבה מקרן פנסיה ותיקה רק בתנאי שהקצבה שלהם לאחר ההיוון תעלה על שכר המינימום.
מי שהקצבה שלו נמוכה מהקצבה המזערית יכל לבצע היוון בהתאם לתנאי הקופה, כלומר להוון עד 25% מכספי קרן הפנסיה לתקופה מוגבלת בת 5 שנים אך הוא לא יוכל להוון כספים ממוצרים פנסיונים אחרים כמו קופת גמל או קרנות פנסיה אחרות.
איזה כספים ניתן להוון?
מעבר לכספי הקצבה ניתן להוון גם חסכונות פנסיונים קצבתיים נוספים.
לצורך הדוגמה,
מורה המקבלת פנסיה תקציבית בגובה 10,000 ש"ח יכולה להוון את הכספים שהופקדו לה לקרן הפנסיה של הראל או לקופות הגמל של גל וכלנית.
מקרה נוסף הוא חוסך שהפקיד כספים לתיקון 190, במסגרת ההפקדה ננעלו לו כספים בסך 37 אלף ש"ח. במסגרת ההיוון ניתן למשוך את אותם כספים שננעלו.
חשוב לציין כי היוון קצבה היא הדרך היחידה למשוך כספים שהופקדו לקופות הגמל לאחר שנת 2008 ומשיכת הכספים שלא כהיוון קצבה תחשב כמשיכה שלא כדין וינכו עליה מס בגובה 35%.
איך מבצעים היוון קצבה?
יש שני סוגים של היוון קצבה, הראשון מתבצע ישירות מקרן הפנסיה והוא רלוונטי בעיקר לקרן פנסיה ותיקה. בקרן הפנסיה הותיקה ניתן להגיש בקשה להיוון עד 60 ימים ממועד קבלת הקצבה והיוון יהיה מתוך כספי הקצבה.
האפשרות השניה להיוון כספים היא משיכת כספים שנמצאים בקופות הגמל או קרנות פנסיה אחרות. לצורך היוון הכספים יש לפנות למס הכנסה ולבקש אישור על גובה המס שיש לנכות.
יש לפנות למס הכנסה עם תלוש קצבה ודוח מסלקה המציג את הקופות אותם רוצים להוון
האם היוון קצבה פטור ממס?
היוון קצבה פטורה עשוי להיות פטור ממס והיוון קצבה חייבת עשוי להיות חייב במס. ככל שתבקשו להוון סכום גבוה יותר הוא עשוי להיות חייב במס.
אחת הדרכים לבצע היוון פטור ממס היא באמצעות קיבוע הזכויות, במסגרת קיבוע הזכויות ניתן להוון בשנת 2024 עד 882 אלף ש"ח ללא מס, היוון הסכום במסגרת קיבוע הזכויות יבוא על חשבון הפטור הניתן על קצבת הזקנה.
במידה שביצעתם בעבר כבר קיבוע זכויות וניצלתם את הפטור ממס היוון הקצבה יהיה חייב במס שולי. במקרים מסויימים כדאי לבחון את הכדאיות לבצע פריסת הכנסה של ההיוון ובצורה הזאת להקטין את המס.
אחד השירותים שאנו נותנים כאן באתר הוא סיוע בפדיון כספים, במידה שנותרו לכם בקופות הגמל כספים אותם אתם רוצים להוון ניתן לפנות אלינו.
רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283
שלום נדב
פורש (שלא משך כספי פיצויים = לא פגע בפטור הכולל של קצבה מזכה) בעל ביטוח מנהלים ישן מאוד.
הפורש הגיע לגיל פרישה הוא מבקש לבצע קיבוע זכויות בהתאם לחוק.
האם הוא יוכל לקחת את מלוא הפטור על הקצבה המזכה 882,000 שח מתוך כספי התגמולים ( הלא פטורים / מעל שנת 2000) כפעולת היוון?
כמובן
האם הדבר כדאי?
אופציות:
המרת הסכום הזה לקצבה במקדם 137.6 – כאשר שכבה זו של קצבה
חשופה ל-20 אחוזי מס.
או
משיכת כל הסכום (מלוא הפטור) כפעולת היוון
מה לדעתך נכון יותר כלכלית? – בהנחה שיש מספיק קצבה חודשית לקיום בכבוד
ככל שיש מספיק קצבה, לא הייתי ממיר את הרובד הנוסף לקצבה נוספת. הייתי נעזר בו להשלמת ההכנסה לאורך תקופת הפרישה
שלום
על היוון קצבה יש הגבלה של 25% מגובה הקצבה? אני לא רואה שהזכרת זאת בגוף המאמר, אך במקומות שונים באינטרנט ראיתי שמכניסים גם את הנתון הזה, אם כי לא היה ברור לי האם מדובר בהגבלה נוספת או על מקרה אחר.
שאלה נוספת, במקרה של היוון קצבה מעבר לסכום הפטור, כיצד מחושב המס? שולי? יש פריסה?
תודה רבה
סליחה, אני רואה כעת שאתה כותב שמדובר בשתי אפשרויות שונות.
אז נשארתי עם השאלה השניה, היוון קצבה מעבר לסכום הפטור, כיצד מחושב המס והאם יש פריסה.
המון תודה
שלום, בקיבוע זכויות יעדתי סכום גדול להון. רשות המסים הוציאה לבקשתי אישור לחברת הביטוח (שם מתנהל ביטוח המנהלים שלי) להיוון קצבה פטור ממס על הסכום הנ"ל. חברת הביטוח שואלת אותי מה אני רוצה שיהיה המקור לכסף פיצויים ו/או תגמולים. גם בפיצויים לבד וגם בתגמולים לבד יש לי יותר כסף מהסכום הפטור. אני מעוניין למשוך את הכספ מפיצויים אבל לא להיקלע לתקלת מס. סעיף 9א(ה)(4) לפקודה קובע את הדין שחל במקרה של היוון קצבה מכספי פיצויים וזה לשונו: יחיד שמשך מקופת גמל קצבה שמקורה במרכיב הפיצויים, שהופקדו בלא מרכיב תגמולי המעביד כהגדרתם בסעיף 3(ה3), יראו אותו כמי שחזר בו מכוונתו להשאיר את הכספים למטרת קצבה ויחולו הוראות סעיף 9א(7א)(ז) = בעברית לעם יחויב ב- 47% מס על כל סכום המשיכה – תקלת מס. במשך השנים השתרש בשוק נוהג לפיו לא ניתן להוון קצבה שמקורה בכספי פיצויים מבלי שמהוונים איתם גם תגמולים ביחס של 1:1.2 לפחות. נוהל זה אף קיבל חיזוק רשמי מרשויות המס שרשמו על אישורי ההיוון כי הם חלים על פיצויים ותגמולים כאחד. פרשנות מוצעת: מלשון החוק ניתן להבין שנוהג זה אינו במקומו שהרי ההתניה היחידה להיוון קצבה שמקורה במרכיב הפיצויים הינה שפיצויים אלה הופקדו יחד עם תגמולי המעסיק כדין. דהיינו החוק אינו מונע היוון קצבה מכספי פיצויים בלבד כל עוד הופקדו איתם תגמולי מעסיק כדין ובנסיבות אלה יש להתייחס למשיכה כאל היוון קצבה ולא כאל חזרה מרצף קצבה. המשמעות הינה שניתן לנצל את יתרת ההון הפטורה ממס לפי סעיף 9א לפקודה (שמתייחסת להיוון קצבה) למשיכת פיצויים בפטור ממס כהיוון קצבה כל עוד הופקדו איתם תגמולי מעסיק כדין (לרבות פיצויים ממעסיקים קודמים במעמד רצף קצבה). נאמר לי כי לאחרונה פקידי שומה אינם רושמים על אישור ההיוון כי הם חלים על פיצויים ותגמולים כאחד ויתכן וניתן לראות זאח כחיזוק מצד רשויות המס לפרשנות המוצגת לעיל. מה דעתך? מה הפרקטיקה הנהוגה בשוק? איך נוהגות חברות הביטוח? רשויות המס? אם אבקש מחברת הביטוח את הכסף מפיצויים בלבד האם מסתכן בתקלת מס = שרשויות המס יראו זאת כחזרה מרצף לקצבה ויגבו 47% מס מכל הסכום? תודה.
היוון פיצויים יכל להיות רק יחד עם כספי תגמולים, חברת הביטוח לא תאפשר לך להוון פיצויים בלבד