טופס 161: מתי המעסיק חייב לתת אותו ומהן הזכויות שלך?

טופס 161 הוא מסמך חיוני בתהליך סיום עבודה, המסדיר את חישוב המס על כספי הפיצויים של העובד. המעסיק נדרש למסור לעובד טופס זה, והעתק ממנו מועבר לרשות המיסים. אי מסירת הטופס עלולה לגרום לעיכוב בקבלת הפיצויים ולהשפיע על זכויות העובד.
מתי מקבלים טופס 161 ותוך כמה זמן יש למסור אותו?
חשוב לדעת כי בין אם העובד פוטר ובין אם התפטר, המעסיק מחויב להנפיק לו טופס 161. הטופס כולל שלושה חלקים: המעסיק ממלא את חלק א', העובד ממלא את חלק ב', והמעסיק משלים את חלק ג' לאחר מכן. במקרים בהם העובד נדרש לבצע חישובי מס נוספים, הוא יכול לפנות לפקיד השומה.
לפי החוק, על המעסיק להעביר את טופס 161 לעובד סמוך ככל האפשר למועד סיום העבודה. שאלות כמו "תוך כמה זמן המעסיק צריך לתת טופס 161?" או "תוך כמה זמן המעסיק צריך להעביר טופס 161?" עולות לעיתים קרובות. בעבר, עיכוב של יותר מ-15 יום היה נחשב להלנת שכר, אך עם שינויי החקיקה וההתנהלות הפיננסית בעידן המודרני, פסיקות עדכניות מתחשבות בתהליכים מורכבים יותר הנדרשים להפקת הטופס.
>>>הורדה של טופס 161 מאתר רשות המיסים
האם המעסיק חייב לתת טופס 161?
בפסק דין מלון אייל ונורית בע"מ נגד ניסים שריקי (1090/02, 2004) נקבע כי מחובתו של המעסיק להנפיק לעובד טופס 161 כחלק מתהליך תשלום הפיצויים. עוד נקבע כי אם אי מסירת הטופס גורמת לעיכוב בלתי מוצדק בשחרור הפיצויים, לא יהיה ניתן להפחית פיצויי הלנה בגין הסכום ששולם באיחור.
אין מחלוקת, שככלל על המעביד לצייד את העובד בטופס 161 כחלק מתהליך תשלום פיצויי פיטורים. אין גם מחלוקת שמעביד שאינו מעביר לקופת גמל טופס 161, שלא בתום לב, ועל ידי כך גורם לעיכוב בתשלום פיצויי הפיטורים, אין זה מן הראוי להפחית את פיצויי ההלנה בגין הסכום ששולם באיחור.
החובה להעברת טופס 161 מוטלת כל כולה על המעביד, ועל העובד לא מוטלת כל חובה בעניין זה
קריאה נוספת : קיבלתי טופס 161 מהמעסיק, מה צריך לעשות איתו?
מה קורה כאשר המעסיק מעכב את מסירת הטופס?
בפסק דין נוסף דורית לוי נגד מוסדות חינוך הרצליה (2020), קבע בית הדין הארצי לעבודה כי בשל הצורך בהשלמת תשלומי המעסיק לקופת הגמל גם בחודש האחרון של העבודה, ייתכן עיכוב מסוים בהעברת הטופס. כל עוד המעסיק פועל בתום לב ומעביר את הטופס בפרק זמן סביר, העובד לא יהיה זכאי לפיצויי הלנת שכר.
עם זאת, אם עיכוב מתן הטופס נגרם עקב התנהלות בלתי תקינה של המעסיק וכתוצאה מכך העובד אינו יכול למשוך את כספי הפיצויים שלו, ניתן לפנות לערכאות משפטיות ולדרוש פיצוי. במקרה כזה, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי כדי לבחון את האפשרויות הקיימות.
שחרור כספי הפיצויים מחייב על פי דיני המס המצאת טפסי 161( דיווח מעסיק) ו – 161א (דיווח עובד). המצאת הטפסים אינה יכולה להתבצע ביום סיום העבודה כמצוות סעיף 20(א)(1) לחוק הגנת השכר ולא ניתן להעבירם לקופת הגמל אף תוך 15 ימים בהתאם להקלה המוקנית למעסיק מכוח סעיף 20(ה) לחוק. הטעם לכך פשוט: על המעסיק להעביר תשלומים לקופת הגמל גם בגין חודש העבודה האחרון של העובד ועליו לעשות כן עד ה- 15 לחודש העוקב.
רק לאחר ביצוע התשלום יעלה בידה של קופת הגמל לערוך את חישוב הפיצויים הצבורים בקופה ולהעבירו למעסיק על מנת שהמעסיק ימלא טופס 161 ויחשב את סכום ההשלמה (במידת הצורך).
בית המשפט מבין כי הכנת טופס 161 לא תלויה כולה בידי המעסיק והוא תלוי בקליטת הכספים בידי הקופה ומאפשר ארכה נוספת להפקת הטופס. כך שגם אם יחלפו למעלה מ – 15 ימים מסיום העבודה ועד למתן טופס 161 על ידי המעסיק העובד לא יהיה זכאי לפיצויי הלנת שכר וזאת בתנאי שהמעסיק שילם את הפיצויים או הפיק את הטופס המאפשר את שחרור הפיצויים בידי העובד תוך פרק זמן סביר.
כיצד למלא את טופס 161 ולהימנע מטעויות?
בעת מילוי הטופס, העובד צריך לוודא שכל הפרטים נכונים, לרבות הסכומים המדווחים על ידי המעסיק. מומלץ לבדוק את היתרה בקופת הגמל ובקרן הפנסיה ולוודא שהיא תואמת את הדיווח בטופס. כמו כן, במקרה שהעובד מעוניין לבצע תכנון מס נכון, ניתן להתייעץ עם איש מקצוע לפני מילוי החלק שלו בטופס.
זקוק להנחיות מפורטות?
הורדה של טופס 161 מאתר רשות המיסים
קיבלתי טופס 161 מהמעסיק, מה צריך לעשות איתו?
רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283
לגלות עוד מהאתר פנסיוני, להבין את הפנסיה
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
היי נדב.
עבדתי עד היום אצל 6 מעסיקים. משניים מהם לא קיבלתי טופס 161. אחר מהשניים עדיין קיים (חברת הייטק ישראלית) אך חלפו כבר 14 שנים מאז סיימתי לעבוד אצלו ובבירור שעשיתי איתו נאמר לי שלא ניתן להפיק לי טופס.
מה המשמעות של חוסר בטפסי 161? והאם מעסיק חייב לתת לי טופס בדיעבד גם לאחר שנים רבות כל כך?
תודה רבה!
המעסיק נדרש לשמור העתק של טופס 161 למשך 7 שנים, אם חלפו יותר משבע שנים המעסיק כבר לא חייב לשמור את העתק הטופס.
אם עבדת תקופה ארוכה אצל המעסיקים זה יכל להשפיע לך על הפטור על הקצבה בעתיד. תנסה אולי לקבל הצהרה מהמעסיקים שלא שולמו לך פיצויים במזומן בסיום עבודה ובעתיד הצהרה מקרן הפנסיה / ביטוח המנהלים שלא משכת מהם כספי פיצויים
היי נדב, במקרה בו העובד חתום על סעיף 14 על מלוא ההפקדה לפיצויים מתחילת העבודה, האם המעסיק מחוייב למלא טופס 161 לעובד גם אם הוא סיים בנסיבות שלא מזכות בפיצויי פיטורין ? מימוש כספי הפיצויים שהופקדו לפי סעיף 14 יכולים להיות רק במדיה והעובד התפטר או בעת ארוע מזכה .
אם המעסיק ימלא טופס 161 זה יאפשר לעובד לבצע משיכה של הפיצויים ללא קשר לנסיבות בהם סיים את העבודה.
תודה
אם תסתכל בטופס 161 בראש הטופס תראה שהמעסיק חייב להפיק טופס 161 ולהעביר העתק למס הכנסה. אם המעסיק סבור שהעובד לא זכאי לכספי הפיצויים שיפנה לבית המשפט וישלול את זכאותו לקבלת הכספים.
היי נדב,
ידוע לי שכאשר הפיצויים חייבים במס על העובד לפנות לפק"ש.
ומה לגבי מעסיקי משק בית שלא מיומנים במילוי 161, ישנה התייחסות?
מי שממלא טופס 161 הוא המעסיק,
במידה והעובד (או עובד משק בית) לא אומר מה ברצונו לעשות עם כספי הפיצויים המעסיק לא ימלא את סעיף יא' בטופס ולצורך קבלת הפטור העובד יצטרך לפנות למס הכנסה לקבלת הפטור ממס
היי נדב,
להבנתי סדר הפעולות של עובד שהגיע לגיל פרישה הוא להלן:
קבלת טופס 161 –> ביצוע קיבוע זכויות –> העברת בקשה לקרן הפנסיה לקבלת קצבה.
נניח שעובד סיים את עבודתו בסוף ספטמבר (כך שהמשכורת האחרונה שלו נכנסה בתחילת אוקטובר).
אם עד שהמעסיק העביר לידיו את טופס 161 חלף חודש, הרי שיוצא מצב שהעובד יוכל לבצע קיבוע זכויות ולהעביר בקשה לקרן הפנסיה לקבלת קצבה רק בתחילת נובמבר, כך יוצא שהעובד ״מפספס״ קצבה אחת (כלומר, הקצבה הראשונה שהוא יקבל תהיה רק בתחילת דצמבר, ולא בתחילת נובמבר).
איך אפשר להתגבר על הפער הזה?
תודה רבה מראש!
את הקיבוע זכויות ניתן לבצע רק לאחר שיש קצבה ראשונה, הקצבה תהייה חייבת במס
תודה נדב!
אז עם קבלת הקצבה השנייה יתקבל גם החזר מס על הקצבה הראשונה?
או שחובה להגיש דו"ח שנתי בשנה העוקבת על מנת לקבל את ההחזר?
תודה שוב על כל עזרה 🙂
כל עוד מדובר באותה שנת מס, תקבל החזר בתלוש קצבה הבא
בכל מקרה מומלץ להגיש בקשה להחזר מס בגין שנת הפרישה הראשונה