חדשות

שינוי מודל הבטחת התשואה בקרן הפנסיה המקיפה

חוסכים בקרן הפנסיה המקיפה זכאים להבטחת תשואה על הצבירה בקרן. במסגרת שינוי המודל, הבטחת התשואה תיוחס בעתיד רק לחוסכים במסלול לחוסכים מעל לגיל 50 ולמקבלי הקצבאות.

בקרן הפנסיה המקיפה קיימת הבטחת תשואה לחוסכים, הבטחה זו מייחדת את קרן הפנסיה המקיפה מיתר מוצרי החיסכון הפנסיוני (קרן פנסיה משלימה, קופת גמל, ביטוח מנהלים) מכיון שהקרן זכאית להבטחת תשואה ישנה תקרה להפקדה החודשית אל הקרן.

כחלק מהרפורמות שעלו לדיון בשנת 2024 עלתה ההצעה לשנות את מודל הבטחת התשואה בקרן הפנסיה המקיפה כך שהוא ינתן לחוסכים מעל לגיל 50 רק במסלולים תלויי הגיל ובמסלול הכללי ואילו החוסכים מתחת לגיל 50 וייתר המסלולים המתמחים יסתפקו במה שנותר.

קבוצת עמיתיםזכאות להבטחת תשואה
מקבלי קצבאות60%
מסלול לחוסכים מעל לגיל 50 / מסלול כללי30%
מסלול לחוסכים מתחת לגיל 50 / מסלולים אחריםמה שנותר
הצעה חדשה

התקנות החדשות צפויות להיכנס לתוקף ב 31 לדצמבר 2025

בעבר הבטחת התשואה נתנה באמצעות אגרות חוב יעודיות מסוג ערד שהונפקו לתקופה של 15 שנים, אגרות חוב אלה הבטיחו תשואה של 4.86% פלוס מדד. באוקטובר 2022 שונה מנגנון הבטחת התשואה כך שבמקום הנפקת אגרות חוב יעודיות לקרנות הפנסיה, הבטחת התשואה נתנת על ידי הבטחה ממשלתית, בעקבות שינוי המנגנון הבטחת התשואה עומדת כיום על 5.15% פלוס מדד.

הבטחת התשואה היא ברמת הקרן כאשר כל קרן פנסיה זכאית להבטחת תשואה על 30% מנכסי הקרן והכספים מתחלקים בין מקבלי הקצבאות שזכאים ל- 60% הבטחת תשואה ואילו יתרת ההבטחה עוברת לחוסכים.

קבוצת עמיתיםזכאות להבטחת תשואה
מקבלי קצבאות60%
יתר החוסכים בקרןכ – 27%
מצב קיים

ב 23 בדצמבר 2015, פורסם דוח הצוות להגברת הוודאות בחיסכון הפנסיוני שבחן את יעילות הקצאת אגרות חוב מיועדות לחיסכון פנסיוני ואת השפעתן של אגרות החוב המיועדות על התקציב והחוב הממשלתי. במסגרת עבודת הצוות נבחנו, בין היתר, חלופות שונות להקצאה של אגרות חוב מיועדות בין העמיתים בקרנות הפנסיה החדשות. לאחר בחינת החלופות, המליץ הצוות על הקצאה שונה של אגרות החוב המיועדות, בחלוקה לשלוש קבוצות, מקבלי קצבה, עמיתים בני חמישים ומעלה ועמיתים צעירים.

במסגרת ההמלצות נקבעה הוראת שעה שעתידה היתה להיכנס לתוקף בינואר 2025.

קבוצת עמיתיםזכאות להבטחת תשואה
מקבלי קצבאות60%
חוסכים מעל גיל 5030%
חוסכים מתחת לגיל 50מה שנותר
הצעה מקורית

ההצעה המקורית יצרה מגבלות תפעוליות באופן ניהול ההשקעות בקרן הפנסיה המקיפה ודרשה ניהול מסלול אישי המורכב מאחוז הזכאות להבטחת תשואה לכל חוסך בהתאם לגילו ובהתאם למסלול ההשקעה שבחר. כך לדוגמה חוסך מעל גיל 50 שהיה בוחר מסלול מחקה מדד S&P500 היה מקבל מסלול שהיה מורכב מ- 30% הבטחת תשואה ואילו היתרה היתה מושקעת במדד לעומת זאת חוסך בן 27 היא מקבל מסלול אם זכאות נמוכה יותר להבטחת תשואה והיתרה היתה מושקעת במדד.

במסגרת ההצעה החדשה רק חוסכים מעל לגיל 50 שנמצאים במסלול לחוסכים מעל לגיל 50 וחוסכים במסלול הכללי (מסלול שקיים בקרנות הפנסיה הגדולות) יהיו זכאים להבטחת תשואה בשיעור של 30%. חוסכים מעל לגיל 50 שנמצאים במסלולים המתמחים (לדוג' מסלול מניות, מסלולים פאסיבים או מסלולים סחירים) יהיו זכאים לשיעור נמוך יותר של הבטחת תשואה.

ש:אני בן 40 האם אני יכל להצטרף למסלול לחוסכים מעל לגיל 50 ולקבל 30% הבטחת תשואה?

כיום כל חוסך יכל להצטרף למסלול תלוי גיל ולא משנה מה גילו. בהתאם לתיקון התקנות, למסלול לחוסכים מעל לגיל 50 יוכלו להצטרף רק חוסכים שעברו את גיל 50. במידה שיש כיום חוסכים אחרים מעבר לגיל 50 הם יועברו למסלול אחר.

בניגוד למסלול לחוסכים מעל לגיל 50 שהוא מסלול המיועד לחוסכים באותו הגיל, במסלול הכללי, מסלול שנסגר למצטרפים חדשים בשנת 2016, ישנם גם חוסכים מתחת לגיל 50 וישום התקנות במסלול זה יהיה מורכב יותר.

ש: אני בן 50 ומשקיע במסלול מחקה מדד, האם אני זכאי להבטחת תשואה של 30%?

החל משנת 2026 הבטחת התשואה במסלולים המתמחים תהייה בהתאם ליתרה שנותרה בקרן לאחר הבטחת התשואה למקבלי הקצבאות ולחוסכים במסלול לחוסכים מעל לגיל 50. במידה שתבחר לחסוך במסלול מתמחה תהייה זכאי להבטחת תשואה בשיעור הדומה לחוסכים מתחת לגיל 50.

במידה שאתה מעוניין בהבטחת תשואה בשיעור של 30% עליך לבחור במסלול לחוסכים מעל לגיל 50.

ש: אני בן 27 האם אני לא זכאי יותר להבטחת תשואה?

בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר ויותר חוסכים צעירים שמעבירים את הכספים מקרן הפנסיה המקיפה לקרן הפנסיה המשלימה במטרה להגדיל את החשיפה לשוק ההון. שינוי התקנות יכנס לתוקף רק ב – 2026 כך שבשנה הקרובה לא יהיה שינוי באופן הקצאת הבטחת התשואה בקרן הפנסיה. גם כניסת השינוי לתוקף לא תשנה באופן המיידי את החשיפה לשוק ההון בקרן הפנסיה המקיפה, אך בעתיד החשיפה לשוק ההון לחוסכים מתחת לגיל 50 תלך ותגדל עד שתגיע ל- 100% בדומה לקרן הפנסיה המשלימה.

ההצעה הנוכחית צפויה להיכנס לתוקף רק בשנת 2026 אבל כחלק ממאמצי הגיוס (והשימור) בקרנות הפנסיה אני צופה שבעתיד נראה קרנות שמתגאות בשיעור החשיפה הנמוך להבטחת תשואה במטרה לגייס חוסכים צעירים, מנגד קרנות אחרות שמתגאות בשיעור חשיפה גבוה להבטחת תשואה (בשל מספר קטן של פורשים ושל חוסכים מעל לגיל 50).

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

שינוי מודל הבטחת התשואה בקרן הפנסיה המקיפה by

נדב טסלר

נדב טסלר, מתכנן פרישה, משמש כסמנכ"ל מקצועי בקוואליטי שירותים פיננסים לשעבר סמנכ"ל מקצועי בהלמן אלדובי קופות גמל ופנסיה, ומנהל המוצר באגף השיווק במנורה מבטחים. מרצה כיום במכללת נתניה ומכללה לפיננסים BDO. בעל הבלוג : פנסיוני, להבין את הפנסיה. לנדב תואר M.A במנהל עסקים מהמכללה למנהל, B.A במנהל עסקים מאוניברסיטת בן גוריון והוא מחזיק רישיון סוכן ביטוח פנסיוני מטעם רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.

תגובות

  1. בתור חוסך מתחת לגיל 50 נניח במסלול סנפ 500, איך אוכל לדעת איזה אחוז מהפנסיה המקיפה שלי מושקע במסלול שבחרתי ואיזה אחוז נמצא במסלול תשואה מובטחת (לאחר כניסת התקנות החדשות)?

    1. רק בינואר 26 תוכל לדעת וגם האחוז הזה צפוי להשתנות בין הקרנות,
      ככל שאחוז החוסכים בקרן מעל לגיל 50 שנמצאים במסלול תלוי גיל גבוה יותר – כך אחוז התשואה המובטחת ב S&P יהיה נמוך יותר

      1. תודה על ההסבר.
        תשמע זה ממש הזוי…
        הפנסיה המקיפה היא חלק מתיק ההשקעות שלנו שמיועד לשנות הפרישה. לרבים מאיתנו יש בתיק זה רכיבים נוספים כמו הפנסיה המשלימה (או חלק ממנה) ותיק ההשקעות הממוסה. נניח שאני רוצה לשמור על מדיניות איזון תיק מסויימת ועכשיו המדינה יוצרת מצב שבו אני לא יודע איך מושקע החלק מהתיק שנמצא בפנסיה המקיפה ולכן נוצרת אי ודאות לגבי הרכב התיק בכל נקודת זמן.
        לא ברור לי מי מחליט על הדברים האלה ואיך אנחנו כציבור יכולים לעשות מעשה כדי לדרוש מהמערכת הפיננסית להתנהל בצורה סבירה בהיבטים כאלה.
        אין לי בעיה שיתנו אפשרות לקבל 0 אחוז מובטח בפנסיה המקיפה למי שאינו במסלול לבני 50 פלוס, אבל לפחות שיתנו אפשרות לאנשים שתהיה להם ודאות לגבי החסכונות שלהם.

  2. סליחה לא הבנתי,
    הבטחת תשואה נותנת רשת ביטחון לחשיפה לשוק ההון, שלא תפחת מ 5% ריאלי לשנה. אבל הרווחים עדיין של שוק ההון. אם השוק נתן 10% אז מקבלים 10% והמדינה לא צריכה להשלים כלום. אז אם ככה, למה מעבר לפנסיה משלימה כביכול מגדיל את החשיפה? זו אותה חשיפה רק ללא רשת ביטחון?

    1. מנגנון הבטחת התשואה מחייב את הקרן להשקיע את הכספים במסלול הגדול ביותר בקרן, במידה שהקרן השיגה תשואה עודפת מעבר ל – 5.15 פלוס מדד, הקרן שומרת את העודפים האלה ומהם תתבצע בעתיד ההשלמה.
      כך שאם אתה חוסך במסלול מחקה מדד – לא כל הכספים שלך מושקעים במסלול מחקה מדד ונהנים מהתשואה שהוא עשה

  3. נדב, תודה רבה לך על המאמר המעניין 🙂

    על פניו, זה נראה כאילו שרוצים "לדחוף" חוסכים שמרנים יותר (שמרנים = כאלו שרוצים הבטחת תשואה של 30%) לעבר המסלול הכללי מעל גיל 50 ולפתות אותם לשם עם מנגנון הבטחת התשואה הנ"ל, לא?…
    כלומר – להרחיק אותם 30% משוק ההון.
    אז השאלה שלי היא בעצם – למה שירצו לעשות את זה במקום לעודד אנשים לבחור מסלולים המתאימים לאופי ההשקעה שלהם + גם לקבל הבטחת תשואה על 30% מהצבירה בקרן הפנסיה המקיפה (סוג של Buffer ממשלתי לשוק ההון הקפריזי)?
    האם לדעתך זה כי רשות שוק ההון מעוניינת "להרגיע" חוסכים מעל גיל 50 מלהשקיע יותר מדי במניות, ו"לאלץ" אותם ולהיות מחושבים ושמרנים יותר?
    כלומר, הגזר שרשות שוק ההון מציעה לחוסכים שיבחרו להיות שמרנים יותר מעל גיל 50 הוא אותו מנגנון הבטחת תשואה על 30% מהצבירה בקרן הפנסיה המקיפה?

    מניח שלחוסכים שכן מעוניינים בחשיפה אגרסיבית לאורך זמן לשוק ההון התקנות החדשות לא משנות, כי בשבילם מנגנון הבטחת התשואה הוא דווקא חיסרון ענק בגלל שהוא מציע תשואה נמוכה יחסית של 5%~ בלבד , לעומת "הבטחת" התשואה (ההיסטורית! שלא מעידה על העתיד) בשוק ההון שהיא בסביבות ה- 8-10%~.

    שוב תודה על המאמר ועל התשובות.

    1. במקרה הזה אני חושב שאין כאן קונספירציה אלא בעיקר מגבלות תפעוליות
      האפשרות לנהל הבטחת תשואה של 30% בכל אחד מהמסלולים יכולה להתקיים רק אם בונים מסלול מקביל לחוסכים עד גיל 50 ולחוסכים לאחר גיל 50
      או בצורה שתיארתי שכל חוסך בעצם מקבל מסלול שמורכב מ – 30% הבטחת תשואה – והיתרה מושקעת במסלול הנבחר.
      שני הפתרונות אפשריים אבל כנראה לא בזמן הקצר וכנראה הם כרוכים בעלויות שחלק מהחברות לא יכולות לספוג.

      יש גם הגיון ברעיון שכתבת, יכל להיות שרשות שוק ההון חושבת שחוסכים מעל גיל 50 שמקבלים הבטחת תשואה מהמדינה (שעולה כסף למשלם המיסים) לא צריכים להשקיע במסלולים ברמת סיכון גבוהה ואם הם בוחרים להגדיל את רמת הסיכון אז גם ההבטחה של המדינה תרד.

  4. לצערי לא הצלחתי להבין גם תשובות עם מינוחים פחות ידידותיים למשתמש
    אשמח להסבר למרות שנשאל פה והייתה תשובה
    אני עוד מעט בן 50
    בחרתי במסלול מחקה מדד S&P
    והיתרה 30% זה בתשואה המובטחת של האגחים
    מה היה ההבדל עם הגזרות החדשות?

    1. כיום יש לך תשואה מובטחת על כ- 27% מהנכסים והיתרה מושקעת במסלול מחקה מדד,
      לאחר שנת 2026 שיעור התשואה המובטחת ירד בהדרגה.
      במידה שתרצה לאחר גיל 50 – 30% תשואה מובטחת תצטרך לעבור למסלול השקעה תלוי גיל לחוסכים מעל לגיל 50

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם

Back to top button