השחקנים העיקריים בשוק ההון בישראל ומקומן של חברות הביטוח בשוק זה
מאמר אורח מאת פרופ' זיו רייך, רו"ח
כאשר באים לבחון את שוק ההון במדינת ישראל , מי השחקנים העיקריים שלו, איזה מוצרים נסחרים בו ומה חלקם של חברות הביטוח בשוק זה , אנחנו נכנסים לשוק מעניין ומרתק אשר יש בו מס' שחקנים שמובילים את המגמות וחלק קטן שאולי יותר נשרך מאחור ומחקה את הגדולים.
חשוב לציין, כי המעבר של חברות הביטוח לשיווק פוליסות משתתפות ברווחים בשנת 1991 וביטול האג"ח הייעודי, אשר הקנה לחברות אפשרות גם להבטיח תשואה וגם ריבית לחוסכים , הוביל את חברות הביטוח לכניסה לשוק ההון בצורה הרבה יותר אגרסיבית. למעשה משנה זו חברות הביטוח נדרשות להשקיע בשוק ההון כדי להשיג תשואות ללקוחותיהם, מגמה שנמשכת עד תקופתנו כולל יציאה לשווקים בחו"ל על בסיס הרגולציה אשר מאפשרת זאת , שימוש בברוקרים חיצוניים בניהול ההשקעות והכל כדי להגדיל את התשואות של החוסכים ולנסות לשמר אותם לטווח ארוך.
אם ננטרל את נתח השוק של קרנות הפנסיה הוותיקות בגובה של כ-500 מיליארד ₪ הרי חברות הביטוח היום מנהלות כ-1.5 טריליון ₪ בשוק ההון , וסכום ענק זה מחייב את חברות הביטוח לפתח מודלים מקצועיים של ניהול כספים גם בשוק ההון הישראלי וגם בחו"ל.
שוק ההון הישראלי עוסק בתחום המניות ובתחום האג"ח , מצד אחד משתתפים בו שחקנים אשר תפקדים לגייס כספים גם לחברות פרטיות וגם לחברות ממשלתיות ובעיקר לטווחים ארוכים , ואילו בצד השני שחקנים פרטיים שמעוניינים להשקיע את כספם הפרטי ולהרוויח כסף מעליית המכשירים השונים בשוק.
בשוק ההון יש את ממשלת ישראל שעושה בו שימוש כדי לגייס הון, או להכווין את הכלכלה למקומות שהיא רוצה , יש את התחום העסקי הפרטי שרוצה להתפתח ונדרש לגייס כסף , יש את המשקיעים הפרטיים " האזרח הפשוט" שמנסה להגדיל את הונו ולהבטיח את עתידו, ויש את חברות הביטוח ובתי ההשקעות שמנסות להשיא את התשואות עבור לקוחותיהם בתחום הפיננסים, הביטוח והפנסיה.
מי מפקח על שוק ההון בישראל?
שוק ההון הישראלי מפוקח למעשה ע"י מס' רגולטורים וגופים :
בנק ישראל – מפקח על פעילות הבנקים ועל מערכות היחסים שיש בין הבנקים ללקוחות גדולים שלהם , לווים ועוד.
הרשות על שוק ההון , הביטוח והחסכון – רשות שמפקחת על כל הפעילות של חברות הביטוח ובתי ההשקעות לגבי מדיניות ניהול הכספים, השקעות בחו"ל של כספי עמיתים ,דמי ניהול ,שקיפות ועוד.
הרשות לני"ע – שחקן מאוד גדול ומשמעותי בשוק ההון הישראלי ועוסקת בכל התהליכים הקשורים בשוק הראשי בו יש הנפקות חדשות ,ובשוק המשני בו נסחרים ניירות הערך לאחר הנפקתן.
בורסה לני"ע – גוף שמפוקח ע"י הרשות לני"ע , ובמסגרתה נעשה כל הסחר במניות ,הנפקות חדשות ,גיוסי כספים ,תשקיפים ועוד.
חברות הביטוח ובתי ההשקעות מוגדרות כגופים מוסדיים – גופים שמנהלים כספי ציבור הם למעשה השחקנים המרכזיים כיום בשוק ההון הישראלי , ולהערכת מומחים כיום משקלם נע בין 65%-75% מסה"כ כל הפעילות בשוק זה.
יש לזכור כי בשנת 2005 לאור רפורמת בכר ומכירת כל קופות הגמל, פנסיה וקרנות נאמנות ע"י הבנקים , מהלך שהגדיל את חלקם של המוסדיים בשוק ההון עד להיותם המרכיב הדומיננטי בשוק זה.
אם נבחן את שוק ההון כיום נמצא כי מבחינת חברות הביטוח השחקניות הגדולות הן הפניקס ,מנורה ,כלל ,הראל וחברת מגדל ואילו בקרב בתי ההשקעות נמצא בעיקר את ההשפעה של מיטב דש ,אלטשולר שחם ופסגות.
הגופים המוסדיים פעילים מאוד בשוק ההון הישראלי, כולם עוסקים בתחום ניהול השקעות , כאשר מדובר בקרנות פנסיה וקופות גמל הרי מדובר בניהול השקעות לטווח ארוך , ואילו שמדובר בניהול קרנות השתלמות מדובר בעיקר בטווחים בינוניים.
חשוב לזכור , כי הרפורמה של קרנות ברירת המחדל גרמה לבתי ההשקעות אשר זכו במכרזים ( עד היום היו שני מכרזים ) בתי השקעות כגון אלטשולר שחם, הלמן אלדובי, מיטב דש ופסגות לפתח את תחום הניהול לטווח ארוך כדי לנהל את ההשקעות עבור העמיתים שהצטרפו באמצעות קרנות הפנסיה של ברירת המחדל.
בחלק מהגופים המוסדיים ובעיקר בבתי ההשקעות עוסקים גם בניהול תיקים גם עבור אנשים פרטיים ( מגובה תיק מינימום מסוים ) גם ניהול תיקים עבור עמותות וגופים ציבוריים וגם עבור חברות גדולות ופה מגוון הטווחים הוא גדול, מהקצר ועד הארוך והכל על בסיס אפיון צרכי הלקוח ורצונותיו.
בנוסף מחזיקים גם חלק מהמוסדיים בחברות לניהול קרנות נאמנות , שם מנוהלות קרנות בעיקר לטווחים קצרים או בינוניים וכן חלק קטן מהגופים המוסדיים עוסק עדיין בחיתום ובליווי הנפקות , תחומים בהם נדרשת התמקצעות גבוהה מאוד ולכן יחסית פעילות זו פחות נפוצה.
למעשה מי שכיום גורם להשפעות הגדולות ביותר בשוק ההון הם הגופים המוסדיים – חברות הביטוח ובתי ההשקעות , הם למעשה מנהלים את רוב הכסף של הציבור ולכן נדרשים מנגנוני פיקוח הדוקים וטובים מצד הרגולטורים שמפקחים על פעילות גופים אילו ובעיקר הרשות לני"ע ורשות שוק ההון ביטוח וחיסכון.
רק לאחרונה פורסם בעיתון גלובס ב21/2/2021 שראש הרשות ד"ר משה ברקת מודאג מגל ההנפקות בבורסה והקשר של הנפקות אילו לחיסכון ארוך הטווח של הציבור בישראל , והוא הורה לבצע ביקורות פתע אצל אותם גופים מוסדיים אשר היו שותפות לאותו גל הנפקות – וזו דוגמא לפיקוח של הרגולציה על התנהלות המוסדיים בשוק ההון כדי לשמור על כספי החוסכים לטווח ארוך.
מראיון שנעשה עם ראש הרשות ד"ר משה ברקת בעיתון גלובס ע"י הכתב רון שטיין, ראיון שפורסם בתאריך 1/7/2019 אומר הממונה בתשובה לשאלה בנושא ההשקעות של המוסדיים " צריך לבחון האם המטוטלת לא נעה יותר מדי לעבר העדפת השקעות בחו"ל ,לא נכון שדבר כזה יקרה , כי במקרים של השקעות בחו"ל אנחנו מקבלים את הסיכון שבהשקעות ללא התועלת למשק הישראלי". זו דוגמא לכך שלא רק חשובה מדיניות ניהול ההשקעות ופיזורה , חשוב גם שההשקעות הגדולות בשוק ההון של המוסדיים יניבו גם תועלת לשוק המקומי והחשיבות של כך אדירה בכל הקשור לתשתיות ברמות שונות.
כיום יכול כל חוסך במכשיר פנסיוני כזה או אחר לקבל תמונת מצב על ניהול כספיו בשוק ההון תודות לרמת הפירוט שמועברת אליו באמצעות הדוחות הכספיים הרבעוניים והשנתיים, באיזה מסלולים נוהלו כספיו, מה היו רווחיו בניכוי דמי הניהול שנגבו ממנו ועוד.
שוק ההון בעולם וגם בישראל הוא תחום מורכב ומסובך ומחייב ידע מוקדם והתמקצעות, כפי שאנחנו רואים בשנים האחרונות חברות הביטוח ובתי ההשקעות הן השחקניות הראשיות בשוק זה , ולכן חשובה מאוד הרגולציה על גופים אלו למען האזרח הקטן, שאינו מבין וחי את שוק ההון, אך כספיו מושקעים בשוק זה לטווחים שונים ועתידו הכלכלי תלוי בביצועים של גופים אלו , וככל שתגבר השקיפות בנושא יוכלו החוסכים לקבל החלטות יותר נכונות לגבי עתיד כספם.
פרופסור זיו רייך הינו דיקן בית הספר לביטוח באקדמית נתניה
רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283