ייפוי כוח סוכן מעסיק

חוזר ייפוי כוח לבעלי רישיון יצא לראשונה בחודש 05/2013. מטרת החוזר היתה להסדיר את נושא ההרשאות לבעלי רישיון על מנת שיוכלו לקבל מידע ולפעול עבור לקוחותיהם. החוזר הגדיר במפורש את מבנה ייפוי הכוח ואת חובת צירוף מסמך מזהה (ת.ז, רישיון נהיגה או דרכון).

כל פניה של סוכן לגוף מוסדי על מנת לקבל מידע או לבצע פעולות יהיה חייב להיעשות רק על ידי ייפויי כוח ובהתאם לנוסחים הקבועים בחוזר, וללא אפשרות לבצע שינויים במבנה או בתוכן הטופס.

החוזר מכיל שני סוגי ייפוי כוח:

נספח א'  – ייפוי כוח לקבלת מידע בלבד (טרום ייעוץ)

  • לא מבטל ייפוי כוח קיים.
  • על מוצרים פנסיונים קיימים אלא אם הוחרג מוצר מסוים.
  • כניסה לתוקף מיום חתימת הלקוח למשך 3 חודשים בלבד.
  • החל מחודש 11/2013 המידע מועבר באמצעות המסלקה הפנסיונית.

נספח ב'  –  ייפוי כוח למידע וביצוע פעולות

  • נספח ב' 1 ייפוי כוח על כל המוצרים הפנסיוניים הקיימים על שם הלקוח אלא אם הוחרג מוצר מסוים, בנספח זה קיימת חובת חתימת הלקוח בפני בעל הרישיון ובאמצעות נספח זה ניתן לבטל ייפוי כוח קיים.
  • נספח ב' 2 ייפוי כוח על מוצרים פנסיונים מסוימים על פי בקשת הלקוח, ניתן להשתמש בנספח זה גם למוצרי פרט (א.כ.ע וריסק), מבטל ייפוי כוח קיים למעט במקרה של מתן הרשאה לקבלת מידע מתמשך בלבד.

ישנה חובה לבעל רישיון להודיע לגוף מוסדי על קבלת הודעה בכתב מהלקוח לגבי ביטול ייפוי הכוח תוך 5 ימי עסקים ממועד קבלת ההודעה בנוסף גם קיימת חובה על גוף מוסדי להודיע לבעל הרישיון על ביטול / קבלת ייפוי הכוח החדש תוך 5 ימי עסקים מרגע קבלת ההודעה.

החוזר מכיל גם את נספח ג' – תצהיר אימות לייפוי כוח נספח א'  כאשר סוכן פונה לקבלת מידע מהמסלקה הפנסיונית ואת נספח ד' – תצהיר אימות ייפוי כוח לפי נספח ב 2  כאשר סוכן פונה לקבלת מידע מגוף מוסדי אליו משויך המבוטח.

ישנם פעולות שניתן לבצע ללא ייפוי כוח מהמבוטח במקרה של "סוכן מעסיק" ומשווק פנסיוני

    • צירוף מבוטח לקרן ברירת מחדל
    • קבלת ערך פדיון פיצויים למעסיק
    • הפקדת כספים מטעם המעסיק וקבלת מידע על הפקדת הכספים
    • קבלת משוב על ביצוע ההפקדות עבור המבוטח
    • קבלת מידע על כיסויים ביטוחים וסכומי ביטוח שנרכשים על ידי המעסיק עבור העובד.

כיצד השפיע חוזר יפוי כוח על עבודת הסוכנים?

החוזר השפיע על הסוכן בהתנהלות לגבי מבוטחים קיימים כעת היה הצורך לדאוג להסדיר את ייפוי הכוח בהתאם לפורמט החדש של החוזר ולגבי מבוטחים חדשים כל עסקה של הסוכן חייבה ייפוי כוח בנוסח הקבוע בחוזר בצירוף צילום תעודת זהות. ללא ייפוי הכוח וצילום תעודת הזהות לא ניתן יהיה לקבל מידע , למעשה ניתן לומר כי תהליך זה החליף את מינוי סוכן למבוטח.

סוכן ביטוח פנסיוני לפני חוק ההסדרים היה יכול לבצע מגוון פעולות הן במישור השיווקי על ידי פגישות באופן אישיות והענקת שיווק פנסיוני והן במישור התפעולי, הענקת שירות למעסיק. שכולל הפקת מידע שוטף ברמת מעסיק ,שינויים ברמת הפרט בהקשר לדמי ניהול, ייעוץ אישי בבחירת מוצר פנסיוני, משיכות, טיפול בתביעות אישורי מס ועוד. ללא קשר לסוג הטיפול הסוכן היה מקבל עמלת נפרעים ועמלת היקף מחברת הביטוח.

בחודש 11/2015, עודכן חוק ההסדרים בעניין הפרדה בין פעולות אופי שיווקי של הסוכן שכוללת יעוץ אישי בבחירת מוצר פנסיוני, שינויים בדמי ניהול , מסלול ביטוח , משיכות , ניודים ותביעות לבין פעולות בעלות אופי תפעולי של הסוכן מול המעסיק שכוללות הפקדת כספים עבור עובדים לגוף מוסדי , העברת מידע למעסיק בגין ההפקדות הללו.

המחוקק קבע  שסוכן שנותן שירות שיווקי יקבל עמלת נפרעים והיקף מחברת הביטוח וסוכן שנותן שירות תפעולי למעסיק יקבל מהמעסיק עמלה הקרויה "דמי סליקה". קיימת אפשרות נוספת שיווק פנסיוני ושירותי תפעול כאשר בוחרים בדרך זו מתבטלת ההפרדה שקבע המחוקק, לביטול ההפרדה קיימים שלושה תנאים:

  1. דמי הסליקה לסוכן ישולמו על ידי המעביד.
  2. דמי הסליקה שמקבל הסוכן מהמעסיק יקוזזו מהעמלה המשולמת לסוכן על ידי חברת הביטוח ויועברו למבוטחים כהנחה בדמי הניהול.
  3. כאשר העובדים משויכים לקופת ברירת מחדל.

כאשר התנאים הללו מתקיימים יכול הסוכן לתת שירות שיווק פנסיוני לעובדים וגם שירות תפעול למעסיק.

על פי ההנחיות בחוזר על הסוכן לדווח מידי חודש באמצעות ממשק דמי סליקה את גובה דמי הסליקה שקיבל מהמעסיק. החל מינואר 2016 ההוראות חלות על מעסיקים עם 10 עובדים ומעלה והחל מינואר 2017 ההוראות חלות על כלל המעסיקים ללא תלות בכמות העובדים.

לסיכום קיימים שני סוגים של סוכנים:

  1. סוכן מתפעל שמונה מטעם המעסיק –  יקבל מהמעסיק עמלת סליקה.
  2. סוכן משווק שמונה מטעם המבוטח  – יקבל מחברת הביטוח עמלת נפרעים ועמלת היקף.

ניתן לראות כי החוזר בא הן לטובת המבוטח והן לטובת הסוכן. בחוזר ישנם הגדרות ברורות לגבי תפעול בעל הרישיון מול העמית וחברת הביטוח  שכולל בתוכו את ייפוי הכוח שניתן לבעל הרישיון וזאת על מנת לשפר וליעל את תהליך הייעוץ , ביצוע פעולות מול חברת הביטוח לטובת העמית והכל בכפוף להסכמתו.

 

פרופסור זיו רייך הינו דיקן בית הספר לביטוח באקדמית נתניה

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

Back to top button