מהו ניהול תיקי השקעות?
מאמר אורח של פרופ' זיו רייך, רו"ח
ניהול תיקי השקעות הוא מושג כללי לאפשרות השקעה בניירות ערך.
משקיעים, אנשים פרטיים או גופים, המעוניינים להשקיע את כספם במוסדות פיננסים לניהול תיקי השקעות על מנת להפיק רווחים והגדלת ערך הכסף, תיק ההשקעות משמש ככלי לצמצום הסיכון של המשקיע בנכסיו, אותו תיק השקעה מתנהל בחשבון בנק מסחר.
השקעת הכסף כרוכה בסיכונים אשר במקרים מסוימים אינם מבטחים תשואה, הסיכון תלוי בכלי ההשקעה אותו בחר המשקיע, אותו כלי השקעה יכול להפיק תשואה גבוהה ומנגד כלי השקעה אחר יוביל להפסדים. משקיעים המנהלים את התיק בניירות ערך עוסקים בין היתר בהקצאת נכסים בתיק, עסקאות קניה ומכירה של נכסים, מימוש רווחים ועוד. ניהול תיק השקעות יכול להתנהל על ידי המשקיע עצמו או על ידי גורם מקצועי חיצוני (מוסד פיננסי), מנהל התיק מחליט יחד עם המשקיע מה יכלול התיק מבחינת נכסים פיננסים וניירות ערך בהתאם למטרת התיק והנתונים הכלכליים של המשקיע, כמו כן, המשקיע בוחן מהי התשואה הרצויה ומה הסיכון הכרוך בכך, בוחן ומשווה בין תיקי השקעות דומים, מתייחס למטרות ואופי המשקיע בתיק. ניתן להשקיע בשוק מקומי או בשווקים בינלאומיים, אופי תיק ההשקעה יכול להיות פסיבי, אקטיבי, שמרני או אגרסיבי, תלוי בבחירת המשקיע.
המושג ניהול תיק השקעות מאופיין כמקצועי ובעל ערך רב, המושג מייחס זאת לאנשי מקצוע ובעלי הון ונכסים, אך למען האמת ישנם משקיעים רבים המנהלים תיקי השקעה מכל הסוגים ובסכומים מגוונים, תחום תיקי השקעה פונה לקהל יעד מגוון ומציע מספר סוגי תיקי השקעה .
ישנם מספר אפשרויות לתיקי השקעה כגון: אג"ח, אופציות, מניות, חוזים עתידיים, מקרקעין, מט"ח, תעודות סל, קרנות פנסיה ועוד. מנהל התיק בוחר באפשרות הטובה והבטוחה ביותר התואמת את צרכי המשקיע.
ניהול הסיכונים בתיק השקעות
קיימים סיכונים רבים בניהול תיקי השקעות אותם המשקיע צריך לקחת בחשבון, על מנת להקטין את הסיכונים בתיק ההשקעה על מנהל התיק לבצע בירור צרכים מקיף המתאים בדיוק לצרכי המשקיע, להתייחס למצבו הקיים של המשקיע ולבחון את נכסיו הפיננסים, משאביו, הכנסות והוצאות עתידיות של המשקיע, רמת הסיכון שהמשקיע מוכן לקחת, כמה אחוז מנכסיו מוכן להשקיע כדי שלא יפגע.
מנהל התיק צריך לבחון את מידת הפיזור של התיק בהשקעות בהתאם לגודל התיק, להתאים לשינויים בשוק בעת בניית התיק וכן להיות במעקב אחר שינויים באופן מתמיד.
להלן מספר סיכונים נוספים המשפיעים על תיק השקעות
סיכון מטבע חוץ
במידה וחלק מהתיק או כולו מושקע בשוק בינלאומי קיים סיכון מטבע חוץ כתוצאה משינויים בשערי חליפין של שני מטבעות, מטבע הזר קורס אל מול המטבע המקומי, במידה והמשקיע ירצה לממש את הנכס, סכום ההשקעה יהיה שווה פחות לפי המטבע המקומי ובכך יפסיד. מנגד לסיכון זה, קיימת אפשרות בה המצב הוא שהמטבע הזר חזק יותר מהשקל ובכך בעת מימוש הנכס המשקיע ירוויח (רווחי הון).
ניתן להתמודד עם סיכון מטבע חוץ בעזרת גידור השקעה, אך זה כרוך בעלות נוספת.
סיכון מנפיק
סיכון זה מתייחס למקרים בו המשקיע בהתקשרות חוזה מול מוסד פיננסי או אדם בעל רשיון שם מתנהל תיק ההשקעות, במקרה בו מנהל התיק כושל בתפקידו וגורם לנזקים בתיק ההשקעות או במקרים בהם מנהל התיק פושט את הרגל. מקרים אלו אינם צפויים מראש והמשקיע לא יכול לדעת זאת ובכך מסתכן. דרך טובה לפזר את הסיכון הנ"ל היא לפזר את ההון בכמה מוסדות פיננסים ובכמה מוצרים פיננסים.
סיכון שוק
סיכון המתייחס להשקעת התיק בשוק מסוים כמו שוק ההון, נדל"ן ועוד, בו מנהל התיק בוחר להשקיע חלק מהתיק בשוק מסויים, אותו שוק תלוי במדדים מסוימים שמשתנים ומשפיעים על מחירי הנכסים שנסחרים בשוק הזה. במקרים בהם המסחר בשוק יורד, במידה והמשקיע ירצה לממש את הנכס הוא יפסיד. אך באותו מטבע, במידה ומסחר השוק עולה והמשקיע ירצה לממש את הנכס הוא ירוויח.
כיצד מקטינים את הסיכון בניהול תיק השקעות?
בכדי לבנות תיק השקעות בצורה הנכונה ביותר על מנהל התיק להתייחס לכל הנ"ל בנוגע לניהול הסיכונים, לשתף את המשקיע בסיכונים הכרוכים בהשקעה ולבנות את בתיק על פי צרכיו.
ניקח לדוגמא משקיע שבחר להשקיע במניות, אם יבחר להשקיע את כספו במניה אחת ייקח סיכון גבוהה כיון שהמניה עלולה להפסיד ובכך שהוא מפסיד כסף, אך אם יחלק את כספו במספר מניות הסיכון קטן, עוד יותר אם ישקיע במניות בארץ ובחו"ל רמת הסיכון קטנה אף יותר.
כדי להגיע למצב בו תיק ההשקעות מרוויח לא רק במקרים של עליית השוק, צריך למצוא דרך אסטרטגית של ניהול סיכון התיק איתה יבצע את ניהול הסיכונים יכול למנוע מצב של הפסדים.
לסיכום, ניתן לומר כי אין חוק מוחלט שניתן באמצעותו לקבוע את הרכב התיק, כל משקיע צריך לבחון מה הכי מתאים לו הן מבחינת כדאיות השקעה והן מבחינת צרכיו. חשוב שהרכב התיק יבנה מאסטרטגיה מתאימה לו, חשיבות גדולה לגבי סיכונים אפשריים, בחירה נכונה של מנהל תיק ופיזור ההשקעה בהתאם לטווח ההשקעה ברכיבי השקעה שונים.
פרופסור זיו רייך הינו דיקן בית הספר לביטוח באקדמית נתניה
רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283