Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

סוגי מיסוי בביטוח פנסיוני

מאמר אורח מעת: פרופ' זיו רייך, רו"ח

מהו ביטוח פנסיוני?

ביטוח פנסיוני הוא החיסכון שמבטיח כיצד נחייה מגיל גיל הפרישה ועד סוף החיים. יש חשיבות רבה  בחיסכון הזה, שבו תלויה הרמת החיים שלנו לאחר הפרישה בעת זקנה.

ב 2008 יצא חוק האומר שכל מעסיק מחויב לעשות הפקדות לפנסיה בכל חודש לשכירים שעובדים אצלו. באותה שנה בנוסף לחוק זה הוחלט שכל אפיקי החיסכון הפנסיוני מחוייבים לתשלום קצבתי, ולא כתשלום כסכום פעמי. עוד קבע המחוקק הטבות מס שונות על ההפקדות ועל הכספים שנמשכים בסוף הדרך מתכניות של חיסכון פנסיוני.

מהי קרן פנסיה?

קרן פנסיה היא תוכנית הכוללת חיסכון לגיל פרישה, ביטוח אובדן כושר עבודה וביטוח למקרה מוות. הנכסים שנמצאים בקרנות הפנסיה שייכים לעמיתים ולא לחברת הניהול, כלומר ישנה ערבות הדדית  בין החברים בקרן.

מנגנון זה מקטין את עלויות הביטוח אך מצד שני זכויות הלקוח אינן מובטחות בחוזה אלא במסגרת תקנון הקרן שיכול להשתנות כל רגע בהתאם לנתוני הקרן ובאישור הממונה על רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון

פרופ' זיו רייך

לאחר שהבנו מהי קרן פנסיה, נעבור לסוגי ביטוח פנסיוני, והם:

ביטוחי מנהלים

בפוליסת ביטוח חיים יש חיסכון לפנסיה בנוסף אפשר לשלב ביטוח למקרה מוות וביטוח אובדן כושר עבודה. ההתחייבויות למבוטח בפוליסות מעוגנות במסגרת חוזה אישי בין חברת ביטוח למבוטח ולכן הסיכוי לגבי הסכומים שיתקבלו בגיל פרישה גדולה יותר. 

קופות גמל 

אלו תוכניות חיסכון ארוכות טווח שמשולמות לחוסכים לאחר הפרישה, אך לא כולל בתוכו  ביטוח למקרה מוות או אובדן כושר עבודה. היום ניתן למשוך את הכספים שנכסכו אך ורק לאחר גיל 60 שהוא גיל הפרישה, ובתנאי שחלפו חמש שנים מפתיחת התוכנית.
החסכון שהופקד  עד 1/1/2008 ניתן למשוך שכוך בסכום חד פעמי אך החסכון שמקורו בהפקדות ששולמו לאחר 1/1/2008  ישולם למבוטחים כקצבה חודשית.

אחוזי הפקדה לחיסכון הפנסיוני

כאשר אנו מדברים על קרנות הפנסיה השאלה שנשאלת הכי הרבה היא "כמה אחוזים מהמשכורת מופרשים לפנסיה?"

מי שקובע על השיעור הפרשת הפנסיה הוא משרד האוצר. תפקידו לעדכן את השיעורי  המינימום לפנסית חובה. נכון להיום כל מעסיק חייב להפריש לפחות 12.5% מהמשכורת, בנוסף עוד 6% ממשכורת העובד. באפשרות השכירים להגדיל את החלק שלהם בהפקדה מ- 6%  ל- 7% ,בכך הם דואגים לעתיד שלהם ורמת חיים טובה יותר לאחר גיל הפרישה.

כשאנחנו מחליטים על אופי החיסכון לפנסיה חובה לחשוב טוב ולהקדיש תשומת לב מרובה על כל הפרטים. גם אם יציאה לפנסיה נראית כאירוע רחוק ולא כזה חשוב. חשוב להבין שההחלטה שנקבל עכשיו תשפיע על ההיקף של הסכום שיעמוד לרשותנו לאחר הפרישה מעבודה. לא סתם הבחירה בקרן פנסיה נחשבת לאחת ההחלטות החשובות ביותר שמבצע העובד במהלך החיים שלו. המוצרים הנכללים בביטוח פנסיוני הם בעלי מגוון רב שכוללים בתוכם קופות גמל , ביטוחי מנהלים, וקרנות פנסיה.

חסכון בקרן פנסיה מעניק למבוטח כיסוי ביטוחי במקרים של אובדן כושר עבודה או  במקרה של פטירה במהלך תקופת העבודה. קרן פנסיה היא בעצם מכשיר חסכון לטווח ארוך שמלווה אותנו לאורך השנים לפני וגם אחרי גיל הפרישה לכן האחריות על בחירה שתלווה אותנו ותבטיח לנו רוגע נפשי ותשואה המקסימלית והתוצאה האופטימלית.

מיסוי בעת משיכת כספים

המטרה העיקרית של המדינה היא לעודד אנשים לצבור כספים בתוכנית של חיסכון פנסיוני שישמש בעתיד כל אזרח בעת הפרישה ,אך היא לא מעודדת את משיכת ההון שנצבר בשלב מוקדם יותר בכדי לדאוג לעתיד כאשר ניצא ממעגל העבודה. במקרה שבעל העסק או המעביד לא משלם מס על ההפקדה לקופת גמל הפנסיוני של העובדים שלו, על העובד להקלות שונות במס. במצב שבו בן אדם מעוניין למשוך את כספיו שנצברו בקופת גמל לפני יציאה לפנסיה אליו לשלם מס הכנסה. יש שני סוגי של משיכת כספים מהקופה הפנסיונית בעת הפרישה או בעת משיכת כספי הפיטורים. המשיכה מתבצעת או על ידי קצבה חודשית או קבלת סכום חד פעמי. חשוב לזכור שכל משיכה כזו תחויב במס של 35%. אז למה בעצם הדרך הזו לא מומלצת? מסיבה שכל פיצויי הפיטורים מהווים כחצי מהסכום שנמצא שקופות גמל של השכירים. כל משיכה שמתבצעת לפני גיל הפרישה מקטינה את הסכום שיתקבל בזמן הפרישה.

מיסוי קצבת פרישה

על כל אדם שמקבל קצבה לאחר פרישתו חייב לשלם מס הכנסה על הקצבה. יש פטורים ממס. הפטור הוא אחיד לכל הפורשים והוא עומד בשנת 2019 על 4,155 ש"ח.

בנוסף יש נקודות זיכוי הרגילות שמקזזות את תשלום יתר המס. מלבד הקצבה המזכה קיימת גם קצבה מוכרת, קצבה מוכרת נוצרה מהפקדות מתשלום הפטורים ממס. בניגוד לקצבה המזכה, הקצבה הפטורה ממס לחלוטין ומאז שנת 2012 הפטור עליה אינו מתחלק עם הקצבה המזכה.

פרופסור זיו רייך הינו דיקן בית הספר לביטוח באקדמית נתניה

Exit mobile version