המודל הצ'ליאני מקטין את רמת הסיכון בתיק החיסכון הפנסיוני של החוסכים מבלי שעליו (החוסך) לבצע פעולות אקטיביות לאורך תקופת החיסכון
מאמר אורח של פרופסור זיו רייך
המודל הצ'ליאני, נקרא בישראל גם בשם המודל החכ"מ (חסכון כספי מותאם), הינו מודל לניהול כספי ביטוח פנסיוני. מקורו של מודל ההשקעות בצ'ילה שם החל כבר בשנות השמונים ועד היום. משמעות המודל היא התאמה של הסיכון בתיק הפנסיוני לגילו של החוסך. ככול שגיל החוסך קרוב יותר לגיל הפרישה הוא בעצם "שונא סיכון", הוא צריך את הכסף שנצבר לו ולא ניתן לקחת סיכונים, הכסף חייב להיות מושקע באפיקים סולידים. ככול שגילו של החוסך צעיר יותר הוא מוגדר כ"אוהב סיכון" בהנחה שבמהלך השנים בעקבות הסיכונים הללו הפער ייסגר ולא תהיה פגיעה כלכלית בכספי החוסך לפני הפרישה.
הנחת היסוד שעומדת מאחורי מודל זה היא שהחוסך הפנסיוני אינו יודע לנהל את הכספים שהוא חוסך לגיל הפרישה וגם החוסך הממוצע אינו יכול לקבל את ההחלטות הנדרשות להנעת תשואות בתיק הפנסיוני שברשותו ולכן על גוף מוסדי לבצע את השינוי הזה באופן אוטומטי במסלולי ההשקעה של החוסך בהתאם לגילו וללא התערבות מצדו.
בעקבות המשבר הכלכלי בשנת 2008 הייתה כוונה ליישם את המודל הצ'ליאני בשוק החיסכון הפנסיוני, בשנה זו הייתה פגיעה בחסכונות הפנסיונים בעקבות השקעה במניות, אג"ח בסיכון גבוהה. מאחר ומדובר בחיסכון פנסיוני חשוב מאוד היה שככול שמתקרבים לגיל פרישה סכום הכסף שנצבר ישמר לפרישה ולא יפגע. בעקבות ההשקעה בשנת 2008 הייתה פגיעה כלכלית בשוק ובין היתר נפגעו גם מבוטחים עם חיסכון פנסיוני לפני פרישה בלא מעת אחוזים, יישום המודל זה לא צלח. בחודש פברואר 2015 משרד האוצר פרסם את החוזר שנכנס לתוקף החל מחודש ינואר 2016 וזאת לאחר דחיות מרובות.
בעקבות מודל זה חל שינוי מהותי בצורת החיסכון ,החל מינואר 2016 כל מצטרף חדש לקרן הפנסיה ינותב באופן אוטומטי למודל ברירת מחדל בהתאם לגילו , עבור עמיתים אלו יבוצע שינוי אוטומטי במסלול ההשקעה בהתאם לגילם. בנוסף למסלולים אלו גוף מוסדי ימשיך לנהל מסלולי השקעה מתמחים , לחוסך תהיה האפשרות לבחור האם להצטרף למסלול תלוי גיל או למסלול מתמחים. לעמיתים קיימים תהיה להם האפשרות לבחור האם להישאר במודל הקיים או לעבור למודל החדש, במידה ועמית מעוניין לעבור למודל החדש עליו להעביר הוראה מפורשת לגוף מוסדי.
בעבר לפני יישום החוזר רוב כספי החוסכים היו מנוהלים במסלול כללי שמתחלק בין מספר סוגי השקעה מבלי להתחשב בגיל החוסך ובמועד שבו יצטרך החוסך את הכסף. חלק מקרנות הפנסיה פתחו עוד לפני כניסת המודל לתוקף מסלולים לפי שנת פרישה, לפי גיל. אפשר לומר ששיטה זו די דומה למודל הצ'ליאני אבל נדרש היה לבצע הצטרפות למסלול זה ולא כברירת מחדל כמו המודל הצ'ליאני.
על פי החוזר על כל גוף מוסדי החובה לנהל לפחות 4 מסלולי השקעה:
- עמיתים בקבוצת גיל עד 50 .
- עמיתים בקבוצת גיל מ 50 ועד 60 .
- עמיתים בגיל 60 פלוס.
- בקופות שמשלמות קצבה יהיה גם מסלול רביעי ייחודי עבור פנסיונרים מקבלי קצבאות .
משרד האוצר מאפשר גם לגוף מוסדי לבנות מסלולים לקבוצות גיל נוספות בתנאי שהפער הגילאים ינוע בין 5 ל 10 שנים (לדוגמא).
המודל ניתן ליישום על קרנות הפנסיה החדשות, קופות הגמל ורוב ביטוחי המנהלים. מודל זה לא יחול על קרנות הפנסיה הוותיקות, קופות גמל מרכזיות לקצבה ,פנסיה תקציבית או פיצויים, קופות גמל לדמי מחלה, קרנות השתלמות קופות גמל אישי.
הנכסים שנחשבים במודל זה הם אג"ח מיועדות ברמת סיכון גבוהה, אג"ח קונצרניות ברמת סיכון בינונית ואג"ח ממשלתיות ברמת סיכן נמוכה .כל עמית ( למעט מקבל קצבה) יכול לבחור גם להיות במסלול גיל אחר שלא מתאים לגילו, על גוף מוסדי קיימת החובה לשלוח מכתב הצעה למעבר מסלול ברירית המחדל על פי המודל הצ'ליאני לעמיתים קיימים.
בעקבות יישום המודל הצ'ליאני על פי עבודת המחקר והמידע בכנסת ,סוברים שתהיה גם ההשפעה על שוק ההון ,הפעלת המודל תגרום להסטה של כספי החוסכים המבוגרים מהשקעה במניות עם סיכון להשקעה סולידית ופעולה זו עלולה לגרום לירידה של שערי המניות בבורסה מאחר ומדובר בעשרות מיליארדי ש"ח ועליה בשוק אג"ח. מצד שני ניתן לומר כי אם יהיה מעבר של החוסכים המבוגרים לחיסכון סולידי והחוסכים הצעירים לחיסכון ברמת סיכון גבוהה אז כנראה שלא תהיה פגיעה בשוק ההון. כיום רוב האוכלוסייה בקרנות הפנסיה החדשות הם אוכלוסייה צעירה יחסית והקרנות הוותיקות כלל לא נכללות במודל זה ולכן ניתן לומר שכנראה שלא תהיה פגיעה משמעותית בעקבות יישום מודל זה.
לסיכום יש סבורים ומזהירם מאי הצלחה של המודל הצ'ליאני מאחר ומרבית החוסכים אינם בעלי השכלה פיננסית או עקב פחד משינויים והרצון להישאר במקום הבטוח שלא תמיד כדאי יותר. מה שיקרה בפועל ככול הנראה שעמיתים חדשים שהצטרפו היום למודל הצ'ליאני כשיצאו לפנסיה ייהנו מיתרונות המודל. בכדי שלמודל זה תהיה הצלחה דבר זה מצריך הסברה לעמיתים המבוגרים והצעירים שכולל גם את היתרונות במעבר למודל, את גודל ההשפעה לחיסכון הפנסיוני ההשלכות והחשיבות המעבר בין מסלולי המודל.
פרופסור זיו רייך הינו דיקן בית הספר לביטוח באקדמית נתניה