האם מסירת טופס 161 באיחור לעובד פירושה הלנת שכר והאם העובד זכאי לפיצויי על כך?
כחלק מתהליך סיום עבודה נדרש המעסיק לתת לעובד טופס 161, מטרתו של טופס 161 היא לקבוע את שיעור המס שיש לנכות מכספי הפיצויים. במידה שהמעסיק לא ציין את שיעור המס החישוב יתבצע על ידי פקיד השומה.
>>>הורדה של טופס 161 מאתר רשות המיסים
האם המעסיק חייב לתת טופס 161?
לא משנה העובדה האם העובד התפטר או פוטר, המעסיק בכל אחד מהמקרים חייב לתת לעובד טופס 161 ולהעביר העתק לרשות המיסים.
המעסיק ימלא את חלק א' בטופס 161 ואילו העובד ימלא את חלק ב' בטופס. לאחר שהעובד ימלא את חלקו המעסיק נדרש למלא את חלק ג' לאשר את בחירת העובד או להפנות את העובד לרשות המיסים.
בפסק דין 1090/02 מלון אייל ונורית בע"מ נ' ניסים שריקי משנת 2004 קבע בית המשפט כי על המעסיק להעביר לעובדת טופס 161 בסיום עבודתה:
אין מחלוקת, שככלל על המעביד לצייד את העובד בטופס 161 כחלק מתהליך תשלום פיצויי פיטורים. אין גם מחלוקת שמעביד שאינו מעביר לקופת גמל טופס 161, שלא בתום לב, ועל ידי כך גורם לעיכוב בתשלום פיצויי הפיטורים, אין זה מן הראוי להפחית את פיצויי ההלנה בגין הסכום ששולם באיחור.
החובה להעברת טופס 161 מוטלת כל כולה על המעביד, ועל העובד לא מוטלת כל חובה בעניין זה
קריאה נוספת : קיבלתי טופס 161 מהמעסיק, מה צריך לעשות איתו?
את טופס 161, יש לתת לעובד בסמוך לסיום העבודה כאשר בעבר העברת הטופס לאחר יותר מ- 15 ימים ממועד סיום העבודה נחשבה כהלנת שכר. בפסק דין של דורית לוי נגד חברת מוסדות חינוך הרצליה משנת 2020 עמד בית הדין הארצי לעבודה על השינוי שחל באופן תשלום פיצויי הפיטורים בזמננו ועל השלכות השינוי על פסיקת פיצויי הלנת פיצויי פיטורים.
שחרור כספי הפיצויים מחייב על פי דיני המס המצאת טפסי 161( דיווח מעסיק) ו – 161א (דיווח עובד). המצאת הטפסים אינה יכולה להתבצע ביום סיום העבודה כמצוות סעיף 20(א)(1) לחוק הגנת השכר ולא ניתן להעבירם לקופת הגמל אף תוך 15 ימים בהתאם להקלה המוקנית למעסיק מכוח סעיף 20(ה) לחוק. הטעם לכך פשוט: על המעסיק להעביר תשלומים לקופת הגמל גם בגין חודש העבודה האחרון של העובד ועליו לעשות כן עד ה- 15 לחודש העוקב.
רק לאחר ביצוע התשלום יעלה בידה של קופת הגמל לערוך את חישוב הפיצויים הצבורים בקופה ולהעבירו למעסיק על מנת שהמעסיק ימלא טופס 161 ויחשב את סכום ההשלמה (במידת הצורך).
בית המשפט מבין כי הכנת טופס 161 לא תלויה כולה בידי המעסיק והוא תלוי בקליטת הכספים בידי הקופה ומאפשר ארכה נוספת להפקת הטופס. כך שגם אם יחלפו למעלה מ – 15 ימים מסיום העבודה ועד למתן טופס 161 על ידי המעסיק העובד לא יהיה זכאי לפיצויי הלנת שכר וזאת בתנאי שהמעסיק שילם את הפיצויים או הפיק את הטופס המאפשר את שחרור הפיצויים בידי העובד תוך פרק זמן סביר.
מתי המעסיק צריך לתת טופס 161? by נדב טסלררוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283