אני מעסיקה מטפלת זרה לאבי, האם אני צריכה להפקיד עבורה לקרן הפנסיה? האם עלי לנכות גם חלק העובד משכרה וכמה נדרש להפקיד לרכיב הפיצויים?
צו הרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק שנכנס לתוקף בשנת 2008, קובע כי כל עובד בישראל זכאי להפרשות עבור ביטוח פנסיוני מהמעסיק. חובה זו חלה גם על מעסיקים של עובדים זרים. שיעורי ההפרשה לקרן הפיקדון של העובדים הזרים זהים לשיעורי ההפרשה אותם חייב המעסיק לביטוח פנסיוני של עובדיו הישראלים.
בענפים בהם לא נקבעה החובה להפקדה בקרן הפיקדון, כמו למשל מטופלים בענף הסיעוד או עובדי משק בית, קיים קושי לפתוח עבור העובד קרן פנסיה או קופת גמל. לכן חלה הלכת ה"ביצוע בקירוב", הלכה שנקבעה בפסק דין של בית הדין ארצי לעבודה 137/08 –מטין אילינדז נ' פרידמן חכשורי חברה להנדסה ולבניין בע"מ – בהתאם להלכה זאת, כל עוד לא ניתן לקיים את ההפרשות המתחייבות לעובד, כפי שנקבע בצווי ההרחבה, הסכמים קיבוציים או הסכמים פרטניים, יש לקיים את החיוב בקירוב האפשרי לנדרש על פי הצו.
הלכת "הביצוע בקירוב" קובעת, כי על המעסיק להפריש לעובד זר לביטוח פנסיוני ופיצויי פיטורים לחשבון נפרד או באופן דומה אחר כפי שהיה מפקיד לו לקרן הפנסיה.
מכיוון שהפקדות אינן עוברות באמת אל קרן הפנסיה, החובה חלה רק על חלק המעסיק ואין לנכות את חלק העובד משכרו.
למידע נוסף על זכויות עובדים זרים בזרוע העבודה
לאן להפקיד לעובד זר לפנסיה?
לא ניתן לפתוח פנסיה לעובד זר ולא קופת גמל לכן את הכספים יש לחסוך בחשבון ייעודי. ניתן לפתוח חשבון בנק אליו יופקדו הכספים מידי חודש וישולמו לעובד בסיום עבודה או לפתוח פוליסת חיסכון שם הכספים ישמרו לסיום העבודה של העובד.
כמה צריך להפקיד לעובד זר לפנסיה?
אחוזי ההפקדה לפנסיית חובה עומדים בשנת 2022 על 6.5% חלק המעסיק ו- 6% לרכיב הפיצויים. סך הכל 12.5% משכר העובד. שימו לב כי אין לנכות את חלק העובד.
מה נחשב לשכר העובד להפקדה לפנסיה?
יש להפקיד משכר הבסיס של העובד ללא הפקדה לרכיב שעות נוספות או רכיב הנסיעות
האם צריך לשלם פיצויים לעובד זר?
במידה והעובד פוטר לאחר שנת עבודה או שהמעסיקו נפטר יש להשלים לו את פיצויי הפיטורים. הפיצויים המגיעים לעובד הם משכורת אחרונה לכל שנת עבודה, מסכום זה ניתן לנכות את ההפקדה לטובת הפיצויים שהופקדה לחיסכון.
מתי צריך להתחיל להפקיד לעובד זר לפנסיה?
במידה שהעובד רק הגיע לארץ ניתן להתחיל את ההפקדות תוך שישה חודשים ממועד תחילת העבודה. במידה שהעובד עבר בין מעסיקים נדרש להתחיל להפקיד לו תוך שלושה חודשים ממועד תחילת העבודה, את ההפקדה יש לבצע רטרואקטיבית לתחילת עבודתו.
רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283