קיבלתי טופס 161 מהמעסיק, האם צריך להחזיר אותו? האם חייבים למלא את חלק ב' בטופס 161 ועל המשמעות של רצף קצבה אוטומטי בסיום עבודה.
למה זה חשוב? אם קיבלתם טופס 161 מהמעסיק במידה שלא תחזירו את הטופס למעסיק בתוך 10 ימים. המעסיק יראה בכם כאילו בחרתם ברצף קצבה אוטומטי.
משנת 2017 חל רצף קצבה אוטומטי בעת סיום עבודה על כספי הפיצויים שנמצאים בחיסכון הפנסיוני. המשמעות של רצף הקצבה היא שכספי הפיצויים ישמשו בעתיד את העובד לצורך הגדלת הקצבה.
אם תרצו לפדות את כספי הפיצויים, תאלצו לפדות את כל כספי הפיצויים של אותו המעסיק, כספי פיצויים פטורים וכספי פיצויים חייבים.
מי צריך למלא את חלק העובד בטופס 161 החדש?
רצף הקצבה יכנס לתוקף במידה שכל כספי הפיצויים נצברו בקופות לקצבה, כמו קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל לאחר 2008 ובנוסף הסכומים עומדים בתקרה:
בשנת 2024 התקרה היא:
- סכום הפיצויים בקופה נמוך מ – 405,900 ₪
- סכום הפיצויים נמוך מ- 41,500 ₪ כפול שנות העבודה
במידה שסכום הפיצויים עומד בתנאים אלו ואתם לא מעוניינים למשוך כספי פיצויים, אתם לא צריכים למלא את חלק העובד בטופס 161.
אך במידה שסכום הפיצויים עולה על סכומים אלו עליכם למלא את טופס 161 ולגשת למס הכנסה כדי להסדיר את מעמד הפיצויים באמצעות חלק העובד בטופס 161.
מי צריך למלא את חלק העובד בטופס 161?
- מי שכספי הפיצויים שלו עולים על התקרה
- מי שהופקדו לו פיצויים להון בחיסכון הפנסיוני (הפקדות לקופת גמל או ביטוח מנהלים עד 2008)
- מי שמקבל פיצויים במזומן מהמעסיק ומעוניין לקבל עליהם פטור ממס
- מי שרוצה לבחור בשילוב של רצף פיצויים ורצף קצבה
האם יש חסרונות לרצף קצבה אוטומטי?
רצף הקצבה מגדיר שכספי הפיצויים ישמשו כחלק מקצבת הזקנה בעתיד, ניתן לבצע חרטה בכל שלב מרצף הקצבה ולנצל את הפטור ממס. אך במקרה של חרטה מרצף קצבה יש למשוך את כל הפיצויים שהופקדו על ידי אותו המעסיק.
וזאת בניגוד למצב שבו היית פונה מייד בסיום עבודה ומבקש למשוך את הפיצויים הפטורים ממס ומשאיר את יתרת הפיצויים ברצף קצבה בקרן הפנסיה.
לצורך הדוגמה
נניח כי עומדים לרשותך 120,000 ₪ כספי פיצויים, 100,000 ₪ פיצויים פטורים ו – 20,000 ₪ כספי פיצויים חייבים.
במידה שבסיום עבודה היית ניגש למס הכנסה, היית יכל לבקש למשוך רק את הפיצויים הפטורים בסך 100 אלף ₪ ואת יתרת הפיצויים היית משאיר בקרן הפנסיה לרצף קצבה במטרה שיגדילו את קצבת הזקנה שלך.
מרגע שקרן הפנסיה סיווגה את הכספים ברצף קצבה, כל משיכה של הכספים תהייה חרטה מרצף קצבה ותאלץ אותך למשוך את כל ה- 120 אלף ₪.
לסיכום רצף הקצבה כובל את העובד לאפשרות אחת לשימוש בכספי הפיצויים ככל שהסכום שנצבר גבוה והכנסה החודשית גבוהה מומלץ להגיש טופס 161א למס הכנסה ולהסדיר את מעמד כספי הפיצויים כרצונך.
מה עושים עם טופס 161?
גם אם בחרתם שלא למלא את חלק העובד ולהחזיר את הטופס למעסיק, חובה לשמור את טופס 161 לצורך משיכת כספי הפיצויים בעתיד או לצורך הוכחה כי הכספים לא נמשכו. ללא טופס 161 אתם עשויים לשלם מס מלא במשיכת כספי הפיצויים ובפרישה תתקשו להוכיח שלא קיבלתם מהמעסיק פיצויים פטורים ויפגע לכם הפטור על קצבת הזקנה.
חשוב לדעת כי במידה שלא תחזירו למעסיק את הטופס בתוך 10 ימים ואתם עומדים בתנאים, המעסיק ינחה את הקופות ואת רשות המיסים כי בחרתם באפשרות של רצף קצבה.
>>>קריאה נוספת: גם בפנסיה תשלמו מס הכנסה
שירות של סיוע במילוי טופס 161 לעובד
אחד השירותים שאנו מציעים בתשלום לגולשים באתר הוא סיוע במילוי טופס 161. אתם מוזמנים לפנות אלינו לקבלת פרטים נוספים.
רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283