Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

קצבה אחרת ומקומה בחיסכון הפנסיוני

בקצבה המשולמת על ידי חברת הביטוח עשויה להסתתר קצבה אחרת, קצבה נוספת שחלים עליה כללים אחרים מאלה שחלים על הקצבה המזכה והקצבה המוכרת.

בחיסכון הפנסיוני אנו מכירים שני סוגים של קצבאות, הקצבה המזכה והקצבה המוכרת. הקצבה המזכה היא קצבה החייבת במס, הנובעת מתשלומי המעסיק (פנסיה תקציבית) או מתשלומים מקופת גמל (קרן פנסיה או ביטוח מנהלים). הקצבה המוכרת פטורה ממס ונובעת מתשלומים פטורים שהופקדו אל קופת הגמל וכמובן קרן הפנסיה או ביטוח המנהלים. (עוד על ההבדלים בין שתי הקצבאות)

אבל לצד שתי הקצבאות הללו יש קצבה נוספת, קצבה אחרת, האחות הקטנה של הקצבה המזכה והקצבה המוכרת.

הקצבה האחרת מוגדרת כקצבה מלוג או אנונה ואיננה קצבה ממעסיק או מקופת הגמל.

את הקצבה האחרת נפגוש בחיסכון הפנסיוני בשני מקומות, קצבה מפוליסת פרט וקצבה שנובעת מכספי פיצויים שהושארו בפוליסת הביטוח אחרי התחשבנות.

המקום הראשון שבו נפגוש את הקצבה האחרת היא פוליסת פרט, כספים שמופיעים בפוליסת פרט לא יופיעו במסלקה הפנסיונית. היום אנחנו מכירים את פוליסת הפרט תחת השם פוליסת חיסכון, מכשיר חיסכון שניתן למשוך ממנו את הכספים באופן חד פעמי. אבל בעבר נהגו לחסוך באופן עצמאי בפוליסות פרט למטרת קצבה. כספים שנחסכו בפוליסת קצבה ישולמו כקצבה חודשית הכפופה לתנאי קצבה אחרת.

המקום השני שבו נפגוש את הקצבה האחרת היא בביטוחי המנהלים, יותר נכון, בכספי הפיצויים שהושארו בביטוחי המנהלים.

בעקבות תיקון 3 בשנת 2008 נוצר מצב אבסורדי שבו כספי פיצויים שנשארו בפוליסה לאחר סיום עבודה הפכו להיות כספי קצבה. בינואר 2009 פורסמה הבהרה על ידי רשות שוק ההון המאפשרת לחברות הביטוח לסווג את הכספים בפוליסה ככספי פרט אך ימשיכו לחול על הכספים כל יתר תנאי הפוליסה לרבות המקדם.

לדוגמה, אם נבחן פוליסת ביטוח מנהלים הכוללת כספים מסוג זה, נראה את הסכום בסך 133 אלף ש"ח ככספי פיצויים נזילים. את הכספים האלה ניתן להמיר לקצבה בהתאם למקדם הקיים בתכנית.

צילום מסך מתוך מערכת "אלמגור"

בתלוש הקצבה זה יופיע באופן הבא

איפה אנחנו עשויים למצוא קצבה אחרת?

פוליסות הון בהן התבצעה התחשבנות על כספי הפיצויים לאחר שנת 2008 ועד לתאריך 13/5/2012

פוליסות קצבה בהן התבצעה התחשבנות על כספי הפיצויים עד לתאריך 04/11/2015

בהתחשבנות מאוחרת יותר על כספי הפיצויים, הפיצויים עברו לחשבון חדש והם עדיין כפופים לחוק קופות הגמל והקצבה שנייצר מהם תהייה קצבה מוכרת.

האם קצבה אחרת חייבת במס?

החל מגיל פרישה, 67 לגברים ו – 62 וארבעה חודשים לנשים, ישנו פטור ממס על קצבה אחרת בשיעור של 35% מהקצבה ללא מגבלת סכום.

9ב.     35% מההכנסה לפי סעיף 2(5) שמקבל אדם בהגיעו לגיל פרישה כמשמעותו בסעיף 9א(א) ואיננה קיצבה כמשמעותה בסעיף 9א(א) או שמקבלים שאירים ואשר אינה פטורה לפי סעיף 9(6ו) – פטורים ממס; סכום המתקבל עקב היוון קיצבה פטורה לפי סעיף זה – פטור ממס. (פקודת מס הכנסה)

בדוגמה שלנו

אם גובה קצבת הזקנה הוא 722 ש"ח אז יש חלק פטור בגובה 252 ש"ח והיתרה חייבת במס שולי.

בניגוד לפטור על קצבה מזכה שכדי לקבל אותו יש למלא טופס 161ד ולבצע קיבוע זכויות. הפטור על הקצבה האחרת ניתן באופן אוטומטי על ידי חברת הביטוח.

מיסוי קצבאות זקנה

קצבה מזכהקצבה מוכרתקצבה אחרת
בהתאם לפטור על קצבה מזכהפטורה ממס ללא תקרה35% פטור ממס ללא תקרה

האם כדאי להמיר כספים לקצבה אחרת?

לקצבה האחרת יש שני יתרונות. היתרון הראשון, הפטור שלה אינו מותנה בניצול הפטור על הקצבה המזכה. ככל שיש קצבה גבוהה שחורגת מגבולות הפטור על הקצבה המזכה ניתן לנצל קצבה נוספת עם פטור אחר שאינו מוגבל בתקרה. היתרון השני של הקצבה האחרת הוא המרה לקצבה בהתאם למקדם הקיים בתכנית, ככל שמדובר בפוליסה "ישנה". באפשרותינו לייצר קצבה נוספת בתנאים אטרקטיבים.

הסכנה בקצבה אחרת

הקצבה האחרת עשויה להיות חלק מהחיסכון הפנסיוני ולהתחבא בין יתר המוצרים הפנסיונים שמוצגים על ידי המסלקה, אך לא מופיע לצידה סימון מיוחד והיא לא מסווגת ככזאת בדוחות השנתים שנשלחים מחברת הביטוח. רק לאחר המרת הכספים לקצבה יגלה החוסך שחלק מקצבת הזקנה שלו היא קצבה אחרת עליה הוא עשוי לשלם מס הכנסה.

כפי שראינו, קיצבה אחרת פטורה ממס עד לגובה של 35% מסכום הקצבה, אך לא ניתן להחיל עליה את הפטור על הקצבה המזכה. כלומר גם במקרים של קצבאות נמוכות עדיין הקצבה האחרת עשויה להיות חייבת במס. במיוחד כאשר נקודות הזיכוי מנוצלות במקומות אחרים.

מן הראוי שבתחזית הקצבה שמופקת על ידי חברת הביטוח תהייה הבחנה בין כספי הקצבה המזכה, הקצבה המוכרת וקיצבה אחרת.

קצבה אחרת ומקומה בחיסכון הפנסיוני by

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

Exit mobile version