השבוע התבשרנו שהריבית התחשיבית בקרנות הפנסיה צפויה לעלות. מהיכן זה נובע וכיצד זה עתיד להשפיע על הפנסיה של כולנו.
רשות שוק ההון עדכנה כי הריבית התעריפית עליה מתבססות קרנות הפנסיה בחישוב מקדם ההמרה תעלה. לשינוי של הריבית התעריפית השפעה מיידית על כל מי שיפרוש מקרנות הפנסיה בפרק הזמן שלאחר עדכון הריבית וקצבת הזקנה שלו צפויה להיות גבוהה יותר משל מי שיפרוש היום.
במידה שהצטרפתם לקרנות הפנסיה לאחר שנת 1995 במועד הפרישה ימירו את החיסכון שצברתם לאורך כל תקופת העבודה לקצבה חודשית. את המרת הכספים לקצבה מבצעים באמצעות מקדם ההמרה. לדוגמה נניח שצברתם בחיסכון מליון שקלים והמקדם עומד על 200, קצבת הזקנה שלכם תהייה 5,000 ש"ח בחודש.
הדעה הרווחת היא שמקדם ההמרה מתבסס על תוחלת החיים הצפויה בפרישה, אך יש נתון חשוב לא פחות שמרכיב את המקדם והוא הריבית התחשיבית או הריבית התעריפית.
הריבית התחשיבית היא הנחת התשואה שקרן הפנסיה מניחה שהיא תעשה על הכסף שלנו לאחר הפרישה, ככל שהריבית התחשיבית תהייה גבוהה יותר, כך מקדם ההמרה יהיה נמוך יותר וקצבה הזקנה שנקבל תהייה גבוהה יותר.
לדוגמה,
נניח שקרן הפנסיה מניחה שנחייה מגיל 67 עד גיל 87 והריבית שהקרן מניחה עומדת על 0. במקרה הזה מקדם ההמרה יהיה 240 ולא 200 וקצבת הזקנה שנקבל תהייה נמוכה בהרבה.
מהיכן נובע כעת השינוי בריבית התחשיבית?
הריבית התחשיבית מעריכה את התשואה שתשיג קרן הפנסיה לאורך שנות הפרישה. במשך שנים הריבית התחשיבית בקרנות הפנסיה עמדה על 4.26%. חישוב שהתבסס על ההנחה שקרן הפנסיה זכאית לתשואה מובטחת בגובה 4.86% על 30% מנכסיה באמצעות אגרות חוב מסוג ערד ואילו יתרת הנכסים יושקעו בשוק ההון וקרן הפנסיה תשיג עליהם 4% תשואה.
30%X4.86%+70%X4.00%=4.26%
ביולי 2017 שונתה ההקצאה של אגרות החוב מבטיחות תשואה בקרנות הפנסיה, ואחוז אגרות החוב המיועדות לפורשים גדל מ – 30% ל- 60%.
אך באותו המועד לא עודכנה הריבית התחשיבית בקרנות הפנסיה, במקום לעדכן את הריבית התחשיבית הקטינו את יעד התשואה שקרנות הפנסיה נדרשות להשיג בשוק ההון מ- 4% ל- 3.36%. וכך הריבית התעריפית נותרה ללא שינוי.
60%X4.86%+40%*3.36%=4.26%
במסגרת חוק ההסדרים במשק לשנת 2022 נקבע כי תופסק הנפקת אגרות חוב מיועדות לקרנות הפנסיה ואת מקומם יתפוס מנגנון הבטחת תשואה. מנגנון שיבטיח תשואה של 5.15% צמוד מדד במקום התשואה של 4.86% שנקבעה באגרות החוב המיועדות. מנגנון זה צפוי להיכנס לתוקף החל מינואר 2023.
החל מינואר 2023 זה צפויה להשתנות גם הריבית התעריפית, בהתאם לנתוני רשות שוק ההון, הריבית התעריפית צפויה לעמוד על 4.38% ולהגדיל את הקצבה ב- 1.2%. שינוי זה יקטין את מקדמי ההמרה ויגדיל את קצבת הזקנה.
כיצד ישפיע עליכם השינוי בריבית התחשיבית?
לריבית התחשיבית השפעה על חישוב הקצבה בקרנות הפנסיה אך יש לה גם השפעה על חישוב עלויות הכיסוי הביטוחי לאבדן כושר עבודה ומוות. בהתאם לדיווחי רשות שוק ההון, לעדכון הריבית התעריפית לא צפויה להיות השפעה כעת על חישוב עלויות הכיסויים הביטוחים אלא רק על חישוב מקדם הפרישה.
אני מתכנן לפרוש במהלך השנה כיצד השינוי בריבית ישפיע עלי?
במידה ותפרוש בחודשים הקרובים אתה לא תהייה מושפע מהשינוי בריבית. השינוי בריבית צפוי להיכנס לתוקף רק לאחר ינואר 2023. רק מי שיפרוש לאחר עדכון המקדמים צפוי לקבל קצבת זקנה גבוהה יותר.
האם כדאי להמתין לעדכון המקדמים בינואר 2023?
אמנם קצבת הזקנה לפורשים לאחר ינואר תהייה גבוהה יותר, אך מנגד אם תמתינו תאבדו קצבאות זקנה. נדרש לבדוק את הכדאיות בדחיית הפרישה למספר חודשים.
האם עדכון הריבית התעריפית ישפיע על ביטוחי המנהלים?
לא. בביטוחי המנהלים הריבית התעריפית נקבעה בפוליסה ולעדכון הנוכחי אין השפעה על הפורשים מביטוחי המנהלים.
פרשתי בעבר האם השינוי בריבית התעריפית ישפיע עלי?
לא. עדכון הריבית ישפיע רק על מי שיפרוש לאחר ינואר 2023.
האם יש חסרונות לעדכון הריבית התעריפית?
ראינו כי העלאת הריבית התעריפית צפויה להגדיל את קצבת הזקנה של הפורשים. אם כך, מדוע לא עדכנו בעבר את הריבית התחשיבית? האם יש חסרונות לפעולה מסוג זה?
הריבית התעריפית מניחה את התשואה שקרן הפנסיה תשיג בעתיד על השקעותיה בשוק ההון, לכאורה יכלנו להניח ריבית תעריפית גבוהה במיוחד שתעניק לפורשים בקרנות הפנסיה קצבה גבוהה משמעותית, אך במידה וקרן הפנסיה לא תעמוד ביעד התשואה קצבת הזקנה של הפורשים תקטן.
נחזור לדוגמה איתה פתחנו, לפורש יש מליון שקלים ומקדם ההמרה עומד על 200, הפורש יקבל קצבת זקנה בגובה 5,000 ש"ח. קצבה שמתבססת על ההנחה שקרן הפנסיה תעמוד ביעד תשואה של 4.26%. לאחר שנה, קרן הפנסיה תבחן, האם היא באמת עמדה ביעד התשואה. במידה וקרן הפנסיה לא עמדה ביעד התשואה קצבת הזקנה של הפורש תקטן.
>>>קריאה נוספת : מה יקרה לקצבת הזקנה לאחר הפרישה
כעת נדרשת קרן הפנסיה לעמוד ביעד תשואה גבוה יותר. האם היא תצליח?
המודל של בחינת הריבית התחשיבית בקרן הפנסיה מידי שנה החל רק בשנת 2018 כך שאין הרבה שנים אחורה שניתן לבדוק, אבל בואו נראה מה קרה לפורשים בקרנות הפנסיה בשנים אלו.
על מנת למתן את התנודתיות בזקיפת התשואה לפנסיונרים נקבע כי תישמר עתודה בגובה של 1%. העתודה יכולה להיות בסכום חיובי או שלילי.
לצורך הבדיקה נבחן מה קרה לפנסיונרים בקרן הפנסיה של מנורה מבטחים בשנים 2018 ועד 2020 (העדכון בגין שנת 2021 טרם בוצע והוא מתבסס על נתוני הדוח לרבעון השלישי).
בשנת 2018 השנה הראשונה שבה הופעל המנגנון, קצבת הזקנה של הפורשים ירדה ב- 0.73%. הירידה נעשתה בשנה שבה היו ירידות בשוק ההון ולאחר שמירת עתודה של מינוס 1%. בעקבות העליות של שנת 2019 עודכנה קצבת הזקנה של הפורשים ב – 0.28% לאחר שמירת 1% בפלוס בעתודה. בשנת 2020, שנת הקורונה, קצבת הזקנה של הפורשים ירדה.
החישוב של מנגנון עדכון קצבת הזקנה נעשה בהתאם לחישוב ההתחייבויות כלפי הפורשים מקרן הפנסיה ביחס לריבית התעריפית הגלומה במקדם לפרישה ולתשואה שהשיג מסלול ההשקעה של הפורש.
ככל שהריבית התעריפית גבוהה יותר יעמוד בפני קרן הפנסיה אתגר גדול יותר לעמידה ביעד התשואה.
בשורה התחתונה
עדכון הריבית התעריפית בקרן הפנסיה צפוי להגדיל בטווח הקצר את קצבת הזקנה של הפורשים מקרנות הפנסיה ולשפר את מצבם של הפורשים ביחס לפורשים מביטוחי המנהלים. אך בפני מנהלי ההשקעות של קרנות הפנסיה ניצב כעת האתגר לעמוד ביעד התשואה ולמנוע שחיקה בקצבת הזקנה של הפורשים.
>>>מבוטחים בביטוח מנהלים? כיצד משפיעות הירידות בשוק ההון על קצבת הזקנה שלכם?
הריבית התחשיבית עולה כיצד זה ישפיע על הפנסיה שלך by נדב טסלר
רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283