Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

פרישה מרצון? מה תעשו עם הפיצויים המוגדלים

פרישה מרצון

תהליכי פרישה מרצון מאופיינים במענקי פרישה מוגדלים (פיצויים). כיצד העובד ישתמש במקלטי המס הקיימים כדי להקטין את המס שישלם על הפיצויים המוגדלים.

המילים מענק פרישה או פרישה מרצון הם מילים מכובסות כדי להצדיק את הזכאות של עובד שפוטר מעבודתו לקבלת פיצויים. היתרון היחידי שקיים בשימוש במונח פרישה מרצון הוא שבדרך כלל במסגרת הסדרי פרישה מרצון זכאים העובדים שבחרו להתפטר (או פוטרו) לפיצויים מוגדלים.

במאמר זה נתייחס לאופן השימוש בפיצויים מוגדלים, נראה מספר דרכים כדי לקבל את כספי הפיצויים המוגדלים בפטור ממס כיום או להקטין את המס על כספי הפיצויים המוגדלים בעתיד.

בחודשים האחרונים התבשרנו על מספר הסדרי פרישה מרצון שעתידים לצאת לפועל במהלך השנה הקרובה (נמל אשדוד, ישראכרט, בזק וכמובן אל על) במסגרת הסדרי הפרישה העובדים יהיו זכאים לפיצויים מוגדלים.

מה הכוונה לפיצויים מוגדלים?

חוק פיצויי פיטורים קובע שעובד שמפוטר מעבודתו יהיה זכאי למשכורת בעבור שנת עבודה. במסגרת הסדרי פרישה מרצון זכאי העובד לא פעם לפיצויים מוגדלים בשיעור של 150% מהשכר או אפילו 200% מהשכר. במקרים נוספים זכאי העובד למענק בין מספר משכורות בנוסף לכספי הפיצויים.

לדוגמה במסגרת הסדר הפרישה מרצון באל על עובדים עם וותק של יותר מ- 25 שנים יקבלו מענק חד פעמי של 7 משכורות מעבר לכספי הפיצויים.

מה האתגר בקבלת פיצויים מוגדלים?

פיצויי פיטורים פטורים ממס בגובה של משכורת עבור כל שנת עבודה ולא מעבר לתקרה, התקרה בשנת 2024 היא 13,750 ש"ח לכל שנת עבודה. כאשר עובד מקבל פיצויים מוגדלים, פיצויי הפיטורים שלו במקרים רבים יהיו חייבים במס.

האתגר הוא להקטין את המס בהתאם לאופן שבו העובד מבקש להשתמש בכספי הפיצויים, במשיכת כספי פיצויים היום, בהגדלת פנסיית הזקנה או במשיכה עתידית.

איך נקטין את תשלומי מס הכנסה בסיום עבודה

בין אם אחנו מעוניינים למשוך את כספי הפיצויים היום או בעתיד עלינו לדאוג לסיווג נכון שלהם כחלק מתהליך הפרישה. עובדים רבים סבורים שכספי פיצויים הם רק הכספים שנצברו להם בקרן הפנסיה או בביטוח המנהלים אבל בהגדרת "מענק הפרישה", ניתן להכניס סכומים נוספים כמובן השלמת פיצויים של המעסיק, הודעה מוקדמת, מענק הסתגלות וכמובן פיצויים מוגדלים.

הגדלת מענק הפרישה, תאפשר לנו בהמשך לנצל את הפטור הקיים על כספי הפיצויים ואת יתר מקלטי המס (רצף קצבה ורצף פיצויים) כדי להקטין את המס שנשלם על מענק הפרישה.

חשוב לזכור, כי כספים שלא יסווגו על ידי המעסיק כחלק מכספי הפיצויים בטופס 161 וישולמו לעובד במסגרת השכר האחרון ישולם מס שולי. ככל שהסכום שישולם יהיה גבוה יותר כך מדרגת המס השולי תחול על העובד תהייה גבוהה יותר.

>>>קריאה נוספת: איך נקטין את המס על כספי הפיצויים

לדוגמה,

רונן עבד 15 שנה במקום העבודה, שכרו האחרון עמד על 8,000 ש"ח. במסגרת הסדר פרישה מרצון רונן זכאי מלבד כספי הפיצויים שנצברו לו בקופה ל- 6 משכורות וחודש הודעה מוקדמת.

מקורסכום כספי
קרן פנסיה136,000 ש"ח
פיצויים מוגדלים48,000 ש"ח
הודעה מוקדמת8,000 ש"ח
סה"כ מענק פרישה192,000 ש"ח

סך כספי הפיצויים שעומדים לרשות רונן וירשמו בטופס 161 הם 192 אלף ש"ח.

בחישוב קר, גובה הפיצויים הפטורים ממס של רונן הם משכורת אחרונה כפול הוותק, 8,000 ש"ח * 15 שנים = 120,000 ש"ח

יתר הפיצויים יהיו חייבים במס.

נבחן כעת שלושה מקרים בהם יכל לנקוט רונן לשימוש בכספי מענק הפרישה.

  • משיכת השלמת הפיצויים הפטורים ממס
  • משיכת מקסימום הפיצויים הפטורים ממס
  • השארת הפיצויים לצורך משיכה עתידית

משיכת השלמת הפיצויים הפטורים ממס

כספי הפיצויים של רונן מתחלקים לשניים, כספים שנמצאים בקרן הפנסיה וכספי פיצויים שנמצאים כעת אצל המעסיק. באפשרות רונן לבקש מהמעסיק לשלם לו את כספי הפיצויים במשכרות האחרונה בפטור ממס ואת הכספים שנמצאים בקרן הפנסיה להשאיר ברצף קצבה.

פיצויים בקרן הפנסיהמענק פרישה
136,000 ש"ח56,000 ש"ח
רצף קצבהמשיכה פטורה ממס

מכיוון שסכום הפיצויים שנמצא אצל המעסיק 56,000 ש"ח נמוך מיתרת הפיצויים הפטורים, 120,000 ש"ח, אין בעיה למשוך את הפיצויים בפטור ממס.

לצורך הבקשה רונן צריך למלא בחלק ב' בטופס 161 שהוא מעוניין לקבל את הפיצויים שנמצאים אצל המעסיק בפטור ואת היתרה בקרן להשאיר לרצף קצבה.

דוגמה לאופן מילוי חלק ב' בטופס 161 החדש

צפו בנדב טסלר מסביר על האפשרויות לשימוש בכספי פיצויים בסיום עבודה

משיכת מקסימום פיצויים בפטור ממס

עובדים רבים מבקשים לנצל את הפרישה מעבודה כדי למשוך כמה שיותר מכספי הפיצויים בפטור ממס, גם במחיר של משיכת חלק מכספי הפיצויים שנמצאים בקרן הפנסיה.

בדוגמה שלפנינו גובה הפיצויים הפטורים עומד על משכורת כפול הוותק בעבודה: 8,000 ש"ח כפול 15 שנות וותק – 120,000 ש"ח.

מכיוון שמשכורתו של העובד נמוכה מתקרת הפיצויים הפטוריה, 13,750 ש"ח באפשרות העובד לבקש להגדיל את הפטור על כספי הפיצויים ב- 50% ולא יותר מהתקרה. ולכן גובה הפיצויים הפטורים יעמוד כעת על 12,000 ש"ח כפול 15 = 180,000 ש"ח ורק 16,000 ש"ח ישארו חייבים במס.

קרן פנסיהקרן פנסיהמעסיק
12,000 ש"ח124,000 ש"ח56,000 ש"ח
חייב במספטור ממספטור ממס

על יתרת הכספים שנמצאים בקרן הפנסיה יבצע העובד רצף קצבה לצורך הגדלת פנסיית הזקנה בעתיד.

במידה שהעובד יבקש למשוך את כל כספי הפיצויים הוא ישלם מס שולי על 12,000 ש"ח מכספי הפיצויים והם יצטרפו להכנסה החייבת שלו. כדי להקטין את המס באפשרות העובד לבצע פריסת הכנסה.

השארת כספי הפיצויים לצורך משיכה עתידית

מלבד משיכת הכספים העובד יכל להשאיר את כספי הפיצויים בחיסכון הפנסיוני לצורך משיכה עתידית (רצף פיצויים) או הגדלת הקצבה (רצף קצבה) במקרים רבים אפשר גם לשלב בין השניים.

השארת כספי הפיצויים ברצף קצבה

בבחירה ברצף קצבה העובד בוחר להשאיר את הכספים למימוש כחלק מקצבת הזקנה שלו, אפשרות זו טובה למי שרוצה למשוך חלק מכספי הפיצויים בפטור או למי שרוצה להגדיל את פנסיית הזקנה. ניתן לבחור ברצף קצבה על כספי פיצויים שנמצאים בחיסכון הפנסיוני (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים קצבתי וקופת גמל לאחר שנת 2008). במידה שהעובד זכאי לפיצויים מוגדלים, יש לבחון האם הוא עומד בתקרה לרצף קצבה.

תקרה לרצף קצבה – משכורת מבוטחת כפול הוותק בעבודה פחות הסכום שנצבר בקופה

במקרה שלנו השכר המבוטח היה 8,000 ש"ח הוותק היה 15 שנים ולכן העובד עומד בתקרה לרצף קצבה ולא יכל להפקיד כספים נוספים לרצף קצבה.

השארת כספי הפיצויים ברצף פיצויים

בחירה ברצף פיצויים היא בחירה במשיכה עתידית של כספי הפיצויים, במטרה שהמס השולי שיחול על העובד יהיה נמוך יותר מהמס השולי שחל עליו היום. חשוב לזכור כי עובד שבוחר ברצף פיצויים לא יכול למשוך כספי פיצויים בפטור ממס.

בדומה לרצף קצבה, גם במקרה של רצף פיצויים קיימת תקרה. התקרה לרצף פיצויים היא 4 פעמים השכר הממוצע במשק כפול תקופת הוותק בעבודה.

במקרה הזה, העובד עומד בתקרה לרצף פיצויים והוא יכל לבחור ברצף פיצויים על הכספים.

חשוב לזכור כי במידה שהמעסיק יעביר אליכם אפילו שקל אחד של כספי פיצויים פטורים לא תוכלו לבחור ברצף פיצויים על יתר הכספים.

במקרה הזה העובד ישלב בין שתי האפשרויות, על הכספים בקרן הפנסיה הוא יבחר ברצף קצבה ועל הפיצויים המוגדלים מהמעסיק הוא יבחר ברצף פיצויים.

במידה שישנם פיצויים החורגים משני התקרות ולא ניתן לבחור עליהם רצף קצבה או רצף פיצויים העובד יהיה חייב למשוך אותם במס בסיום עבודה. על פיצויים אלו לא ניתן לבצע פריסת מס.

בשורה התחתונה

עובדים שיוצאים לתהליכי פרישה מרצון לא צריכים להתלהב מגובה הפיצויים המוגדלים שהם עתידים לקבל. עליהם לבחון כיצד הם מעוניינים להשתמש בכספי הפיצויים ובאיזה אופן הם ישלמו את המס הנמוך ביותר על מענק הפרישה.

מספר כללי אצבע לשימוש בכספי הפיצויים

  1. מי שצריך את הכסף היום או בעתיד וסבור שהשכר שלו הולך לעלות שימשוך את הכסף היום, אחרת הוא ישלם מס גבוה יותר על הכספים.
  2. בכל מקרה כדאי לבצע רצף קצבה על הכספים בקרן הפנסיה ולבקש את הפטור ממס על כספי הפיצויים המוגדלים שמקבלים מהמעסיק.
  3. עובדים שעבדו יותר מארבע שנים יכולים לבצע פריסת מס (קדימה או אחורה) בכך להקטין את המס שישלמו.
  4. עובדים שבוחרים ברצף פיצויים לא יכולים למשוך כספי פיצויים פטורים.
פרישה מרצון? מה תעשו עם הפיצויים המוגדלים by

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

Exit mobile version