הצטרפתי לביטוח מנהלים לפני יוני 2001, כעת בעקבות הגירושין אני נדרש לחלק את הכספים שנצברו בפוליסה. האם כדאי להשתמש בחוק חלוקת חיסכון פנסיוני או שניתן לחלק את הכספים בצורה אחרת שתטיב איתי ועם בת הזוג לשעבר?
שיעור הגירושין בישראל נמצא בעליה כאשר אחד מכל ארבעה זוגות צפוי להתגרש. עד לשנת 2014 זוגות שפנו לחברות הביטוח במסגרת תהליך הגירושין במטרה לבצע איזון משאבים נתקלו בבעיה. החיסכון הפנסיוני הוא מוצר קשיח, הכפוף לכללי מס הכנסה. משיכת הכספים כסכומים חד פעמים לפני גיל פרישה נחשבת כמשיכה שלא כדין וחייבת במס בשיעור של 35% וכך מצאו את עצמם שני בני הזוג לשעבר קשורים זה לזה בעבותות עד היציאה לפנסיה.
בשנת 2014 חוקק חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו לראשונה מסדיר החוק והתקנות שבאו בעקבותיו את חלוקת החיסכון הפנסיוני ומאפשר לבני הזוג לסיים את ההליך הכלכלי הנלווה לגירושין.
למרות חקיקת החוק, זוגות המתגרשין לא חייבים לבחור בו כדי לחלק את החיסכון הפנסיוני המשותף ויכולים לבחור גם בדרכים אחרות, אך בחירה בדרכים אחרות לא תעשה באמצעות חברת הביטוח.
לאחר סקירת הוראות החוק, נבחן את האפשרויות הנוספות העומדות בפני הזוגות.
חלוקת חיסכון פנסיוני במקרה של ביטוח מנהלים
בעקבות החקיקה זוגות שמתגרשים יכולים בצורה פשוטה (יחסית) לחלק את הצבירה בפוליסה בהתאם לתקופת החיים המשותפת. הכלל בשימוש בחוק הוא שלא ניתן להעביר לבן הזוג יותר מ – 50% מהצבירה בבפוליסה ויש לבצע את החלוקה בהתאמה לרכיב הפיצויים ורכיב התגמולים. כלומר, לא ניתן להעביר לבן הזוג שיעור גבוה יותר מרכיב הפיצויים או מרכיב התגמולים.
בחלוקת הכספים הכספים יועברו לפוליסה חדשה, כלומר גם אם יש ברשותך פוליסה שנפתחה לפני יוני 2001 וכוללת מקדם המרה טוב בגובה 157, הכספים שיועברו לחשבון בת הזוג יועברו לפוליסה חדשה שאינה כוללת מקדם מובטח.
באפשרות בת הזוג להעביר (לנייד) בעתיד את הכספים שמגיעים לה לתכנית פנסיונית אחרת כמו קרן פנסיה או קופת גמל בהתאם לרצונה לשימוש בכספים.
חלוקת הכספים בפוליסה לא פוגעת במעמד הכספים בתכנית ולא תגרום לסגירת הפוליסה המקורית
חלוקת כספי הפיצויים במסגרת החוק
חלוקת החיסכון הפנסיוני צריכה להתבצע באופן יחסי בין רכיב הפיצויים והתגמולים. עם זאת חלוקת רכיב הפיצויים תתבצע רק במידה והחוסך זכאי לקבל את כספי הפיצויים. במידה והחוסך טרם סיים את עבודתו לא תתבצע חלוקה של כספי הפיצויים והחלוקה תתבצע רק לאחר סיום יחסי עובד מעביד.
על בן הזוג לבחור מה ברצונו לעשות עם כספי הפיצויים המגיעים לו מבין שלוש האפשרויות הבאות בטופס 5:
- באפשרות הראשונה הכספים יעברו לרכיב התגמולים בפוליסה, הכספים ירשמו במעמד עצמאי.
- באפשרות השנייה העברת הכספים לחשבון חדש בהתאם לתיקון 190. כספי הפיצויים בחשבון החדש יהיו נזילים תמיד ויהיו חייבים רק במס רווחי הון במועד המשיכה או שבאפשרות בן הזוג יהיה להפוך אותם לקצבת זקנה פטורה ממס (קצבה מוכרת).
- האפשרות השלישית היא משיכת כספי הפיצויים.
שימו לב, כי העברת הכספים מרכיב הפיצויים תיעשה רק לאחר שנוכה מהם המס שחל עליהם.
מיסוי חלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שהתגרשו
חוק חלוקת חיסכון פנסיוני נועד למנוע מצב שבו בני הזוג משלמים מס בגובה של 35% על משיכה שלא כדין של כספי הפנסיה.כדי למנוע מצב של גירושין פיקטיבים שנועדו להקטין את המס שישלם אחד מבני הזוג בפרישה נקבע כי חלוקת חיסכון פנסיוני מעבר לתקרה תהייה חייבת במס בגובה 21%.
התקרה הפטורה ממס היא תקרת הקצבה המזכה כפול המקדם. בשנת 2020 תקרת הקצבה המזכה היא 8,510 ש"ח כפול מקדם 180, גובה התקרה הפטורה היא 1,531,800 ש"ח
כיצד ניתן להקטין את המס בחלוקת החיסכון?
מהתקרה שנקבעה יש להקטין סכומים פטורים או סכומים שהופקדו בקופת גמל להשקעה כולל הרווחים שנצברו עליהם. סכומים פטורים הם הפקדות עובד ומעסיק מעבר לתקרה סכומים שיקנו בעתיד קצבת זקנה פטורה ממס.
איזה סכומים יהיה ניתן להפחית מהתקרה?
הפקדות עובד | העולות על 7% מהשכר הממוצע במשק | 738 ש"ח |
הפקדות מעסיק | העולות על 7.5% מפעמיים וחצי השכר הממוצע במשק | 1,978 ש"ח |
הפקדות מעסיק | לרכיב הפיצויים העולות על שכר של 34,900 ש"ח | 2,907 ש"ח |
את הסכומים בערכים נומינאלים ניתן למצוא בדוח השנתי מחברת הביטוח
מיסוי כספי פיצויים בחלוקת חיסכון פנסיוני
במסגרת החלוקה של כספי הפיצויים יחול עליהם המס שנקבע בטופס 161, המס יופחת מהסכום הכולל והחלוקה תתבצע לאחר ניכוי המס. על בן הזוג לבחור באמצעות טופס 5 מה לעשות עם כספי הפיצויים, האם הוא מעוניין שהם יופנו לאותו חשבון אליו מופנים כל יתר הכספים או לחשבון חדש במסגרת תיקון 190 כספי פיצויים.
דיון בחלופות העומדות בפני בני הזוג
חוק חלוקת חיסכון פנסיוני מאפשר לפצל הכספים אך בני הזוג לא חייבים לבחור בו. הם יכולים לבחור לנסות לחלק את הכספים במסגרת איזון משאבים או להגיע להסדרים אחרים לשימוש בכספים שלא במסגרת חברת הביטוח.
חלוקת הכספים במסגרת איזון משאבים
באיזון משאבים מחלקים את הרכוש שנצבר בתקופת הנישואים. לדוגמא במסגרת איזון המשאבים נקבע כי בת הזוג זכאית לקבל 50% מכספי ביטוח המנהלים, כדי למנוע פגיעה בפוליסה ותנאים הנלווים אליה (מקדם מובטח נמוך) ניתן להעביר לבת הזוג סכום דומה מכספי חיסכון אחר כדוגמת קרן השתלמות או נכסים אחרים המשותפים לשני בני הזוג (לדוג' זכויות בדירה).
יתרון | חיסרון |
סכום הצבירה יומר באמצעות מקדם ההמרה הקיים בפוליסה | נדרש מקור חלופי לחלוקה |
האם חוק חלוקת חיסכון פנסוני חל על קרן השתלמות?
קרן השתלמות היא מוצר פנסיוני לטווח בינוני, לאחר שש שנים מפתיחת התכנית ניתן למשוך את הכספים. מכיוון ומדובר במוצר לטווח בינוני חוק חלוקת חיסכון פנסיוני לא חל עליה. ככל ויש לזוגות קרן השתלמות ניתן להמתין למועד שבו קרן תהיה נזילה ואז למשוך את הכספים (או לבצע משיכה חלקית).
עד למועד שבו הכספים יהיו נזילים ניתן לרשום הערה על הכספים כדי למנוע מצב שבו אחד מבני הזוג מושך את הכספים.
העברת תשלום חודשי מתוך הקצבה הצפויה
בחירה באפשרות זו דורשת מידה רבה של אמון מצד שני בני הזוג מכיוון שלגרוש אין מעמד מצד חברת הביטוח. בצורה זו ניתן לחשב את השווי היחסי שמגיע לגרוש מתוך קצבת הזקנה ולהעביר אליו את הכספים מדי חודש.
לדוגמה סכום החיסכון הפנסיוני עומד על 1.5 מליון מתוכם 750 אלף שייכים לבת הזוג. השווי של קצבת הזקנה שמגיעה לבת הזוג היא 4,777 ש"ח.
קצבה מלאה | 9,554 ש"ח |
קצבה לבת הזוג | 4,777 ש"ח |
מומלץ לבצע את החלוקה במונחי נטו ולא מתוך הקצבה המלאה
אפשרות זו רלוונטית ככל והמוצר הפנסיוני לא מקנה זכויות לבני זוג עתידים (קרן פנסיה חדשה). באפשרות זו נמנעים מתשלומי מס על כספי הפיצויים ומנצלים את המקדם הטמון בפוליסה. מנגד שני בני הזוג נשארים קשורים יחדיו למשך שנים רבות גם אחרי הגירושין.
חשוב לזכור כי פוליסת ביטוח מנהלים שנפתחה לפני יוני 2001 כוללת מסלול המבטיח קצבה לפורש לכל ימי חייו ותקופת הבטחה בת 120 תשלומים מובטחים. במסגרת ההליך יש להסדיר גם את מעמדם של כספי הפיצויים.
הליך זה עשוי להיות לא רלוונטי לזוגות בהם הפורש לא בקו הבריאות.
>>>לקריאה נוספת לגבי מסלולי הפרישה בפוליסות לפני יוני 2001
ככל והפורש נמצא בקו הבריאות ובת הזוג צעירה ממנו ניתן לבחור גם במסלול ללא תקופת הבטחה, אך המסלול מקנה תשלום חד פעמי בגובה 25 קצבאות במקרה מוות. בצורה זו הפורש מבטיח שגם במקרה מוות לאחר גיל 77 תזכה בת הזוג לסכום כספי חד פעמי של 25 קצבאות.
חשוב לזכור כי במידה ויבחרו לחלק את קצבת הזקנה באופן עצמאי בן הזוג יאלץ להמתין עד שהפורש יבחר להמיר את הכספים לקצבה חודשית
האם כדאי לעבור למוצר פנסיוני אחר?
פוליסת ביטוח מנהלים שנפתחה לפני יוני 2001 כוללת 120 תשלומים מובטחים, במידה ורוצים להבטיח לגרוש תקופת תשלומים ארוכה יותר ניתן לבחור במוצר פנסיוני אחר. לדוגמה קרן פנסיה מקיפה תאפשר לך לבחור 240 חודשי הבטחה אך מקדם ההמרה בקרן הפנסיה יהיה גבוה בהרבה ולכן קצבת הזקנה תהייה נמוכה יותר.
קצבה מפוליסה עד יוני 2001 | קצבה מקרן פנסיה |
9,554 ש"ח | 7,956 ש"ח |
חלוקת הכספים במסגרת חוק חלוקת חיסכון פנסיוני
ככל והזמן עד הפרישה רחוק כדאי לבחור באפשרות של חלוקת החיסכון הפנסיוני במסגרת החוק, לאחר השלמת התהליך לכל אחד מבני הזוג יש תכנית על שמו עם הסכומים המגיעים לו ויהיה באפשרותו לפרוש מתי שירצה.
לדוגמה בת הזוג יכולה להעביר את הכספים לקרן פנסיה, ולקבל קצבה בהתאם למסלול הפרישה שתבחר. בהנחה וסכום החיסכון יעמוד על 1.5 מליון ש"ח לכל אחד מבני הזוג יהיה חיסכון על שמו בגובה 750 אלף ש"ח. הבעל יקבל קצבה מפוליסת ביטוח המנהלים שברשותו בגובה 4,777 ש"ח ואילו האישה תקבל קצבה מקרן פנסיה חדשה.
המקדם לאישה בת 67 הפורשת ללא בן זוג עומד כיום על כ- 180, מקדם זה יקנה לה קצבה בגובה 4,166 ש"ח.
קצבה לפורש | קצבה לבת הזוג |
4,777 ש"ח | 4,166 ש"ח |
בחלוקת הכספים במסגרת החוק תתבצע החלוקה לאחר תשלום המס על כספי הפיצוים ויתכן והסכום הצבור שיעמוד לרשות שני בני הזוג יהיה נמוך יותר.
התגרשת? מה יהיה עם כספי ביטוח המנהלים by נדב טסלררוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283
לשירותים נוספים של פנסיוני, להבין את הפנסיה:
קיבוע זכויות | טיפול בכספי פיצויים בסיום עבודה |
פרישה מקרן פנסיה | תכנון פרישה |
מידע נוסף על :