Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

האם כדאי להקדים את הפרישה בגלל הירידות בשוק ההון?

תכנון פרישה

בחודשים האחרונים ישנן נפילות חדות בשוק ההון, האם כדאי להתחיל לקבל פנסיה כדי למנוע פגיעה נוספת בפנסיית הזקנה?

פנסיית הזקנה כיום, הן בקרן הפנסיה והן בביטוח המנהלים, מחושבת על ידי חלוקת הצבירה בקרן חלקי מקדם ההמרה. נניח כי גובה הצבירה בקרן הוא מליון ש"ח ומקדם ההמרה הוא 200 קצבת הזקנה החודשית תהייה 5,000 ש"ח. בחודש האחרון בשל הירידות החדות בשוק ההון קטנה הצבירה בקרן, כתוצאה מכך תקטן גם הקצבה החודשית. לדוגמה, נניח כי החיסכון הפנסיוני ירד ב- 10%, גובה הצבירה בקרן כעת הוא 900,000 ש"ח והקצבה החודשית תעמוד על 4,500 ש"ח.

האם כדאי לפרוש כעת כדי למנוע ירידות נוספות בגובה הקצבה?

החיסכון הפנסיוני מנוהל בשוק ההון, כתוצאה ממשבר 2008 החל משנת 2016 מרבית החיסכון מנוהל במסלולי השקעה תלויי גיל, במסלולי השקעה אלו רמת הסיכון והחשיפה למניות הולכת וקטנה ככל ומתקרב מועד הפרישה.

לדוגמה לחוסכים עד לגיל 50 יש חשיפה למניות של כ- 50% ולחוסכים מעל גיל 60 ישנה חשיפה למניות של כ- 25%.

מסלול לחוסכים עד גיל 50מסלול לחוסכים מגיל 50 – 60מסלול לחוסכים מעל לגיל 60
53%42%26%

מכיוון שאחוז המניות במסלול של החוסכים המתקרבים לפרישה נמוך יותר, הפגיעה בהם בירידות האחרונות היתה נמוכה יותר מאשר הפגיעה בחוסכים הצעירים יותר.

עתידים לפרוש מאחת מארבעת הקרנות הגדולות, כדאי שתראו באיזה מסלול השקעה אתם נמצאים

פורשים שמבוטחים באחת מארבעת הקרנות הגדולות : מנורה מבטחים, הראל, מגדל מקפת, כלל פנסיה חשוב שתשימו לב. בקרנות אלו מרבית החוסכים נמצאים במסלול השקעה כללי. במסלול זה רמת החשיפה למניות גבוהה יותר, מרמת החשיפה במסלול לחוסכים מעל גיל 60 ועומדת על כ – 44% ולכן הפגיעה שלהן כתוצאה מהירידות עשויה להיות חזקה יותר.

מסלול כללימסלול לחוסכים מעל גיל 60
44%25%

>קריאה נוספת : על ההבדל בין מסלול כללי למסלול תלוי גיל

יתרון : פרישה כיום, תקטין את ההפסד במקרה של ירידות נוספות

פורשים שתכננו לפרוש במהלך השנה וממניחים שהירידות בשווקים ימשכו, יכולים לפרוש כעת. בניגוד למוצרי חיסכון פנסיוני אחרים, החוסכים בקרן הפנסיה זכאים לתשואה מובטחת על חלק מהחיסכון הפנסיוני שלהם. גובה התשואה המובטחת היא 4.86% והיא לא תלויה בשוק ההון. החוסכים יקבלו תשואה מובטחת על כ- 27% מהתיק שלהם והיתרה תושקע בשוק ההון ואילו הפורשים יקבלו תשואה מבוטחת על כ- 60% מהנכסים שלהם והיתרה תושקע בשוק ההון.

אחוז תשואה מובטחת לחוסכים בקרן הפנסיה

חוסכיםמקבלי קצבה
27%60%

ככל שאחוז התשואה המובטחת גבוה יותר, כך החיסכון פחות חשוף לשוק ההון.

מלבד התשואה המובטחת, החשיפה למניות של הפנסיונרים נמוכה יותר מאשר החוסכים וכך הם עשוים להיפגע פחות במידה והמשבר בשוק ההון ימשך.

חיסרון : פרישה כיום, תקנה קצבת זקנה נמוכה יותר לפורשים

פורש שיפרוש כיום, ימיר את החיסכון הקיים בקרן לקצבה חודשית. קצבה שתהייה נמוכה יותר מהקצבה שהיה מקבל במידה שהיה פורש לפני חודש. במידה והפורש לא תכנן לפרוש השנה והוא ממשיך בעבודתו, כאשר והירדות יפסקו ויהיו עליות בשוק ההון, החיסכון שלו יגדל בהתאם ואיתו הקצבה החודשית.

פרישה כיום תקבע את קצבת הזקנה של הפורש, והוא יפרוש עם פחות כסף מידי חודש.

האם קצבת הזקנה תשתנה לאחר הפרישה?

כן, גם לאחר היציאה לפנסיה קצבת הזקנה תמשיך להתעדכן. במידה שיהיו ירידות, הקצבה עשויה לרדת, אמנם בשיעור נמוך יותר ממה שהיתה יורדת אם היתה מושקעת במסלולי ההשקעה של החוסכים. במידה ויהיו עליות בשוק ההון, הקצבה כמובן תגדל.

>>>קריאה נוספת : איך משפיעות הירידות בבורסה על הקצבה

אם הקצבה עולה עם שוק ההון, מדוע לא לפרוש כעת והקצבה תשוב לגדול בעליות?

כפי שראינו רמת הסיכון במסלול ההשקעה של הפנסיונרים נמוכה יותר מאשר רמת הסיכון של החוסכים בגילאי 60 ומעלה.

חוסך שיפרוש כיום יקבע את ההפסד שצבר במסלול, הקצבה שלו עשויה לגדול בעתיד אך לא באותו השיעור כפי שהיתה עולה במידה והיה נשאר במסלול לחוסכים בגילאי 60 ומעלה.

בשורה התחתונה

פרישה היא כמו משיכת כספים או שינוי מסלול השקעה תהליך אותו היה צריך לתכנן מראש ולא לבצע לאחר שהירידות החלו. פורשים שחייבים לפרוש השנה מכיוון שהפסיקו לעבוד, יאלצו לפרוש כעת עם הפסד כספי. חוסכים שיכולים לדחות את הפרישה או לא תכננו לפרוש השנה כדאי שימתינו עד לתום המשבר הנוכחי.

האם כדאי להקדים את הפרישה בגלל הירידות בשוק ההון? by

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

Exit mobile version