סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים מסדיר את אופן חישוב השלמת הפיצויים בסיום העבודה. האם סעיף 14 חל כיום על כל העובדים באופן אוטומטי?
עובדים החתומים על סעיף 14 יכולים לבחור בעצמם את מסלול ההשקעה עבור רכיב הפיצויים ואף לנהל את הכספים בניהול אישי IRA. אך מטרתו המרכזית של סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים היא שכספי הפיצויים שהופקדו לקופה יבואו במקום כספי הפיצויים שישלם המעסיק בסיום העבודה (בהתאם לאחוז שהפקיד המעסיק מידי חודש).
כלומר, במידה והעובד חתום על סעיף 14 כספי הפיצויים לא יחושבו בהתאם לשכרו האחרון והעובד יהיה זכאי לקבל את הפיצויים שנצברו בקופה כולל הרווחים עליהם.
>>>קריאה נוספת: על היתרונות והחסרונות של סעיף 14
מה אחוז הפיצויים אותו המעסיק נדרש להפקיד בהתאם לסעיף 14?
בהתאם לחוק המעסיק נדרש להפקיד לפיצויים לפחות 6% מהשכר אך ישנם מעסיקים המפקידים 8.33% בהתאם לצוי הרחבה שחלים עליהם או הסכמים אחרים עם העובד (לקריאה).
במידה והמעסיק הפקיד לרכיב הפיצויים 8.33% מידי חודש, ממועד תחילת העבודה, אזי בסיום העבודה המעסיק לא ידרש בהשלמת פיצויים וכל הפיצויים של העובד נמצאים בקופה.
במידה והמעסיק הפקיד 6% לרכיב הפיצויים כפי שנקבע בצווי ההרחבה אזי במקרה שהעובד יפוטר או יעזוב את עבודתו בנסיבות המזכות אותו בפיצויי פיטורים המעסיק ידרש להשלים עבורו את הפיצויים באופן הבא:
28% * המשכורת האחרונה * תקופת הוותק בעבודה
קריאה נוספת
כיום לא נדרש לחתום על סעיף 14 כדי להסדיר את מעמד הפיצויים בסיום העבודה ולמנוע מהמעסיק למשוך את הכספים בסיום העבודה
(קריאה נוספת על תיקון 21 והסדרת מעמד הפיצויים בקופה)
למה חשוב לבחון האם העובד חתום על סעיף 14?
במידה ועובד שאינו חתום על סעיף 14 יפוטר הוא יהיה זכאי שהפיצויים יחושבו בהתאם לשכרו האחרון כפול הוותק בעבודה. ככל ששכרו של העובד עלה לאורך השנים הפיצויים להם הוא יהיה זכאי יהיו גבוהים יותר.
מנגד, המעסיק יהיה רשאי לקזז מהפיצויים שעליו להשלים את הרווחים שנצברו בקופה.
לדוגמה:
רונן עבד במקום העבודה 10 שנים. שכרו האחרון עמד על 10,000 ש"ח סכום הפיצויים בקרן הפנסיה עומד על 70 אלף ש"ח. האם רונן זכאי להשלמת פיצויים?
ללא סעיף 14 | 30 אלף ש"ח |
עם סעיף 14 והמעסיק הפקיד 6% | 28 אלף ש"ח |
במידה ורונן לא חתום על סעיף 14, המעסיק רשאי לקזז את הרווחים שנצברו בקופה לצורך השלמת הפיצויים ולכן הוא יחשב את חבות הפיצויים באופן הבא:
משכורת כפול וותק פחות הסכום שנצבר בקופה וישלים את ההפרש.
אך במידה ורונן חתום על סעיף 14 הרווחים יצברו לרשות העובד והמעסיק ידרש להשלים בהתאם לאחוז ההפקדה ובהתאם למועד שבו חתם העובד על סעיף 14.
במקרה הזה, עובד שאינו חתום על סעיף 14 הרוויח 2,000 ש"ח
עובדים החתומים על סעיף 14 יכולים לשנות את מסלול ההשקעה ברכיב הפיצויים גם ללא אישור המעסיק
האם סעיף 14 חל באופן אוטומטי על העובד?
הדעה הרווחת היא שהחל משנת 2008 סעיף 14 חל באופן אוטומטי על כלל העובדים במשק ועל כלל ההפקדות לחיסכון פנסיוני וזאת במסגרת צו ההרחבה לפנסיית חובה או במסגרת צווי הרחבה אחרים החלים על המעסיק.
>>>קריאה נוספת : צו הרחבה לפנסיית חובה
עם זאת בכדי שיחול סעיף 14 נקבע כי: "תשלום לקופת תגמולים, לקרן פנסיה או לקרן כיוצא באלה, לא יבוא במקום פיצויי פיטורים אלא אם נקבע כך בהסכם קיבוצי החל על המעסיק והעובד ובמידה שנקבע, או אם תשלום כאמור אושר ע"י שר העבודה ובמידה שאושר".
במידה והעובדים לא חתמו על נוסח האישור הכללי לסעיף 14 ובהעדר הסכם קיבוצי אחר יש לבחון האם הסכם העבודה עומד בכללי "צו ההרחבה לפנסיית חובה". לצורך הבדיקה נבצע שלושה מבחנים כדי לבחון האם העובד והמעסיק מקיימים את צו ההרחבה לפנסיית חובה.
- מועד תחילת ההפקדות – האם ההפקדות החלו לאחר כניסת צו ההרחבה לתוקף בשנת 2008
- אחוזי ההפקדה – האם אחוזי ההפקדה תואמים את אלה שנקבעו בצו ההרחבה
- גובה השכר המבוטח – האם העובד היה מבוטח על שכר עד השכר הקבוע בצו (השכר הממוצע במשק) בשנת 2020 10,551 ש"ח
במידה והסכם העבודה בין העובד והמעסיק לא עומד במבחנים אלו, ההפקדות לפנסיה אינם מתוקף צו ההרחבה לפנסיית חובה ולא חל סעיף 14 על העובד, והמעסיק ידרש בהשלמת פיצויים בהתאם לשכר האחרון כפול תקופת הוותק.
דוגמה:
רונן החל לעבוד במקום עבודתו בשנת 2007, מעסיקו הפקיד לו לקרן הפנסיה על שכר בגובה 7,000 ש"ח ואחוזי הפקדה לפנסיה עמדו על 17.5% מהשכר.
האם לפי המבחנים חל על רונן סעיף 14?
מועד תחילת ההפקדות
צו ההרחבה לפנסיית חובה נכנס לתוקף בשנת 2008, ההפקדות להסדר הפנסיוני של רונן החלו בשנת 2007 עוד בטרם היתה חובה להפקיד.
גובה ההפקדות לפנסיה
בצו ההרחבה לפנסיית חובה נקבעו אחוזי הפקדה שעלו בהדרגה, אחוזי הפקדה הגבוהים מאלה שנקבעו בצו נחשבו כהסדר מיטיב ולא חל עליהם סעיף 14 מתוקף צו ההרחבה.
אחוזי ההפקדה של רונן בשנת 2007 עמדו על 17.5% אחוזים הגבוהים מאלה שנקבעו מאוחר יותר בצו.
האם המעסיק יכול להפקיד 8.33% לרכיב הפיצויים ועדיין לקיים את סעיף 14?
ישנם מקרים בהם המעסיקים עומדים בכל המבחנים אך עדיין בוחרים להפקיד 8.33% לרכיב הפיצויים במקום 6%. אמנם הפקדה של 8.33% לרכיב הפיצויים היא הפקדה הגבוהה מזו שנקבעה בצו, אך עוד נקבע בצו כי המעסיק רשאי להודיע לקופה בכתב עם העתק לעובד, שכספי הפיצויים העודפים יבואו במקום תשלום פיצויי פיטורים על פי סעיף 14. במידה והמעסיק הודיע כאמור, מעמד הכספים שהופקדו מעבר למה שנקבע בצו (2.33%) יהיה כדין כספי הפיצויים שנקבעו בצו ויחול עליהם סעיף 14.
גובה השכר המבוטח
גובה השכר הנדרש לבטח במסגרת צו ההרחבה לפנסיית חובה הוא בגובה השכר הממוצע במשק, ככל ושכר העובד גבוה יותר. בצירוף יתר המבחנים לא חל על העובד צו ההרחבה לפנסיית חובה.
בדוגמה שלפנינו שכרו של רונן נמוך מהשכר הממוצע במשק.
בשורה התחתונה
סוגיית סעיף 14 היא סוגיה מורכבת שנבחנה בעבר במספר פסקי דין, במידה והעובד לא עומד במבחנים נראה כי לא חל עליו סעיף 14 מתוקף צו ההרחבה לפנסיית חובה, והפקדות בוצעו מתוקף הסכם מיטיב בין העובד והמעסיק. ככל ולא חל במקום העבודה צו הרחבה אחר והמעסיק רוצה להבטיח את קיומו של סעיף 14 עליו להחתים את העובד על נוסח האישור הכללי לסעיף 14.
>>>נוסח האישור הכללי לסעיף 14 עליו המעסיק והעובד נדרשים לחתום
חשוב לציין כי הכתוב כאן אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי והוא מתבסס על פסק הדין: אילנה קאטר כנגד קרן קורת ישראל וצו ההרחבה לפנסיית חובה
האם סעיף 14 חל אוטומטית? by נדב טסלררוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283