Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

העברתי כסף מקרן הפנסיה לקופת הגמל, מה יהיה בפרישה?

קוביה הונגרית

תקנות העברת הכספים ופקודת מס הכנסה מקשים על חוסכים שיבקשו לנצל בעתיד את הכספים שצברו בקופת הגמל בדרך של קצבה או היוון קצבה.

בשנים האחרונות יותר ויותר חוסכים בוחרים להעביר את כספי החיסכון הפנסיוני לקופת הגמל. עד כה בחנו את המשמעות של ההחלטה לאורך תקופת החיסכון, אך מתברר כי להעברת הכספים יש משמעות גם בסוף הדרך – משיכת הכספים.

מדוע חוסכים בוחרים להעביר כספים לקופת הגמל

קופת הגמל היא מכשיר חיסכון פנסיוני שאינו כולל כיסויים ביטוחים, ריבוי החברות המנהלות בתחום יצר מגוון רחב של מסלולי השקעה ותחרות בדמי הניהול שמאפשרים את ניהול החיסכון הפנסיוני בדמי ניהול מצבירה בלבד.

בנוסף, קופות הגמל מאפשרות את ניהול הכספים גם בניהול אישי, IRA, פלטפורמה שלא קיימת בקרן הפנסיה. ניהול כספים באופן אישי מאפשר להוזיל את עלויות הניהול ואת השליטה בהשקעות.

חוסכים שבוחרים לנהל את כספם בקופת הגמל מניחים שמגוון אפשרויות ההשקעה יגרום להם להשיא תשואה עודפת על חסכונותיהם הפנסיונים מעבר לתשואה אותה הם יקבלו בקרן הפנסיה.

קריאה נוספת:

כיצד העברת הכספים לקופת הגמל תשפיע עלינו בפרישה?

לאורך שנות החיסכון קיבלנו החלטות לגבי סוג המוצר הפנסיוני שלנו בהתאם לשיקולים כמו:

  • היקף הכיסוי הביטוחי
  • דמי הניהול
  • תשואות

בפרישה השיקולים עשויים להשתנות ואנו עשויים לבחון היכן ניתן לקבל את קצבת הזקנה הגבוהה ביותר, מהו מסלול הפרישה המתאים ביותר עבורינו, הקטנת התנודתיות בשוק ההו, העברה בין דורית של הכספים ואפשרויות למשיכת כספים בפטור.

בניגוד לקרן הפנסיה או לביטוח המנהלים, קופת הגמל (כיום), אינה מאפשרת קבלת קצבה חודשית וחוסך שיבקש למשוך קצבה יאלץ להעביר את הכספים חזרה למוצר משלם קצבה כמו קרן פנסיה או ביטוח מנהלים.

>>>רוצים לדעת מה יהיה עם קופת הגמל בעתיד (תיקון 13)?

המשך המאמר מתבסס על התקנות הידועות במועד כתיבתו. יתכן שבעוד 20 שנים, ישתנו הכללים.

האם ניתן להחזיר כספים מקופת הגמל חזרה לקרן הפנסיה?

החל מינואר 2018 קרנות הפנסיה מאפשרות העברת כספים לקרן הפנסיה לצורך פרישה מיידית. אל לקרן הפנסיה ניתן להעביר חיסכון של תגמולים ופיצויים או חיסכון של פיצויים בלבד וזאת בתנאי שהחוסך עבר את גיל 60.

בהתאם לתקנות העברת כספים, העברת הכספים מותנית בכך שהסכום שיועבר לקרן הפנסיה לא יעלה על תקרת ההפקדה השנתית כפול שנות הוותק בקופה.

מקופת גמל שאינה קרן חדשה זכאית לקופת גמל לקצבה שהיא קרן חדשה זכאית, כספים בסכום העולה על הסכום המרבי החודשי שניתן להפקידו לאותה קרן במועד המעבר, לפי הוראות תקנות קופות גמל או תקנות לפי סעיף 22 לחוק שיבואו במקומן, כשהוא מוכפל במספר החודשים שחלפו ממועד התשלום הראשון לקופה המעבירה; ואולם לגבי עמית שהופקדו בשלו כספים לאותה קרן או לקרן חדשה זכאית אחרת בשל אותם חודשים, יופחת מהסכום המרבי האמור, סכום בגובה היתרה הצבורה בשל אותם כספים

מקור

מה הכוונה?

מכיוון שקרנות הפנסיה זכאיות לתשואה מובטחת, ההפקדה אליהן מוגבלת בתקרה חודשית בגובה 20.5% מפעמיים השכר הממוצע במשק. בשנת 2022 מדובר בסכום של 4,325 ש"ח או 51,910 ש"ח עבור כל שנת וותק.

פורש שברשותו קופת גמל עם וותק של 20 שנים יכל להעביר לקרן הפנסיה 1,038,218 ש"ח.

>>>עוד על תקרת ההפקדה לקרן הפנסיה המקיפה

כספים שיועברו לקרן פנסיה מקיפה ועוברים את התקרה השנתית יועברו לקרן פנסיה משלימה.

אני מרוויח מתחת לתקרה, האם תהייה לי בעיה בפרישה?

בעוד שבהפקדה לקרן פנסיה, התקרה נבדקת במועד ההפקדה וכספים מעבר לתקרה עוברים לקרן המשלימה. בהעברת כספים מקופת גמל או מביטוח מנהלים לקרן הפנסיה בודקים את סך הכספים (השווי הריאלי) שנצברו בקופה ולא את הערך הנומינאלי שלהם.

כלומר, חוסך בקופת הגמל שיעמוד במטרתו וישיא תשואה על ההשקעות שלו עשוי לגלות שלא כל הכסף שחסך יכל לחזור חזרה לקרן הפנסיה.

ניקח לדוגמה חוסך בן 30 שמרוויח 15,000 ש"ח בחודש ויש ברשותו חיסכון קיים בגובה 100,000 ש"ח

החוסך בחר להעביר את הכספים לקופת גמל בדמי ניהול מצבירה בלבד בגובה 0.5% והוא מניח כי הוא ישיג תשואה שנתית של 8% בממוצע עד לגיל 67.

לצורך הדוגמה נניח גידול בשכר של 2% בשכר וגידול בשכר הממוצע במשק ב – 3% בשנה.

בגיל 67 יעמוד לרשות החוסך סכום של 10,320,243 ש"ח, התקרה אותה יהיה ניתן להחזיר לקרן הפנסיה (בהתבסס על וותק של 42 שנים) תעמוד על קצת יותר מ – 7 מליון ש"ח.

מה היה קורה במידה והיה משאיר את הכספים בקרן הפנסיה?

במידה והיה צובר סכום זהה בקרן הפנסיה, לא הייתה נבחנת התקרה והוא היה יכל לקבל קצבה מכל הסכום שנצבר.

בהעברת כספים לפרישה לביטוח מנהלים לא קיימת תקרה

עד הפנסיה יש עוד הרבה זמן, מה קורה למי שרוצה לפרוש עכשיו?

המלצנו בעבר לחוסכים שעברו את גיל הפרישה וטרם המירו את הכספים לקצבה להעביר את יתרת הכספים לקופת הגמל. היתרון במהלך מסוג זה הוא שבמקרה של מוות השאיר יקבל סכום חד פעמי, השאיר יהיה זה שיחליט מה לעשות בכספים האם ליצר קצבה חודשית או למשוך את הכספים.

>>>קריאה נוספת : עברתם את גיל הפרישה ועדיין עובדים? 3 אפשרויות לשימוש בכספים

נניח פורש שהחל לחסוך בקרן הפנסיה בשנת 1995, וכיום עומד לרשותו סכום של 2 מליון שקלים. במידה והחוסך יעביר את הכספים לקופת הגמל ערב הפרישה הוא יוכל להחזיר לקרן הפנסיה חזרה רק כ-1.4 מליון ש"ח.

בניגוד לדוגמה התאורטית שהצגנו מעל, המניחה גידול בשכר הממוצע במשק וגידול בתקרות לאורך השנים. עבור הפורש כיום אנו יודעים מה התקרה וניתן לחשב את הסכום המירבי אותו ניתן להחזיר.

שנות וותקתקרה שנתיתתקרה להעברה
2751,910 ש"ח1,401,570 ש"ח

במקרה זה, החוסך צריך לשקול את הכדאיות בהעברת הכספים מקרן הפנסיה וזאת בהתאם לכוונתו בעתיד למשוך קצבה מהקרן.

אני מפקיד היום רק את הפיצויים לקופת הגמל, האם זה משפיע גם עלי?

הצגנו בעבר חלופה נוספת עבור חוסכים המעוניינים לחסוך בקופת גמל והיא לשמור על הכיסויים הביטוחים בקרן הפנסיה. בחלופה זו, הופקדו תגמולי העובד ותגמולי המעסיק לקרן הפנסיה ורכיב הפיצויים הופקד לקופת הגמל.

אפשרות זו, אפשרה לחוסכים בעלי שכר גבוה להגדיל את השכר המבוטח בקרן הפנסיה ולחוסכים בשכר הנמוך מהתקרה לפזר את החיסכון הפנסיוני שלהם בין שני מוצרים. מוצר המקנה כיסוי ביטוחי זול ומוצר המאפשר חשיפה גבוהה לשוק ההון.

>>>קריאה נוספת : פיצול הפקדות בין קרן הפנסיה לקופת הגמל, האפשרות הנוספת

נבחן כעת מה תהייה המשמעות לפיצול הפקדות בין המוצרים בפרישה.

חוסך שמרוויח מעל התקרה בקרן הפנסיה

חוסך שמרוויח מעל כ- 20 אלף שקלים לא יכל לבטח את מלא שכרו בקרן הפנסיה. חוסך שמראש בחר לפצל את הכספים בין קרן הפנסיה לקופת הגמל יודע שבעתיד הוא לא יוכל להעביר את הכספים לקרן הפנסיה לצורך קבלת הקצבה.

במועד קבלת הקצבה יהיה עליו לבחור האם לנייד את כספי הפיצויים לביטוח מנהלים לקבל קצבה או לטפל בכספי הפיצויים ולקבל אותם כסכום חד פעמי.

לחלופין, באפשרותו להוציא את כספי התגמולים מקרן הפנסיה ולנייד חזרה רק את כספי הפיצויים. אפשרות זו רלוונטית למי שקצבה מכספי הפיצויים בלבד תספיק לו למחייתו ואילו כספי התגמולים ישמשו להעברה בין דורית פטורה ממס.

תזכורת : השימוש בכספי הפיצויים בפרישה

בפרישה באפשרות החוסך למשוך את כספי הפיצויים תוך ניצול הפטור על תקרת הפיצויים. במקרה זו הפורש "יקנס" ב – 1.35 על כל שקל של פיצויים פטורים שימשוך. אפשרות נוספת היא היוון קצבה, היוון סכום קצבה הזהה לסכום הפיצויים שברצונו למשוך. במקרה זה לא ניקנס על המשיכה.

>>>קריאה נוספת : האם למשוך או להוון פיצויים בפרישה

הבעיה: לא ניתן להוון פיצויים בלבד מקופת הגמל

היוון קצבה היא האפשרות הטובה ביותר לקבלת סכומים חד פעמיים בפרישה. במקרה זה לא ניקנס על משיכת הפיצויים. תיקון 206 הסדיר את הכללים להיוון קצבה וקבע כי במסגרת התיקון ניתן לבצע היוון רק במידה ומבצעים אותו מקופה שבה הופקדו כספי הפיצויים זה לצד זה, והיוון מתבצע הן על כספי הפיצויים והן על כספי התגמולים.

(4)   יחיד שמשך סכומים מקופת גמל כהיוון קצבה שמקורה במרכיב הפיצויים, שהופקדו בלא מרכיב תגמולי המעביד כהגדרתם בסעיף 3(ה3), יראו אותו כמי שחזר בו מכוונתו להשאיר את הכספים למטרת קצבה, ויחולו הוראות סעיף 9(7א)(ז).

היוון של פיצויים בלבד או היוון מקופה שהופקדו בה פיצויים בלבד יחשב כחרטה מרצף קצבה.

חוסך שמרוויח מתחת לתקרה ומפצל את ההפקדה עם קופת גמל

ישנם חוסכים שמרוויחים פחות מ – 20 אלף ועדיין בוחרים לפצל את ההפקדות בין קרן הפנסיה לקופת הגמל, במטרה להשיא רווחים על כספי הפיצויים ולהחזיר בעתיד את הכספים חזרה לקרן הפנסיה.

במקרה זה, בעתיד, כאשר הם ירצו לנייד חזרה את מרכיב הפיצויים לקרן הפנסיה תיבחן שוב תקרת ההפקדה.

יהיה עליהם לעמוד במבחן תקרת ההפקדה השנתית – פחות הסכום שהופקד בקופה

חשוב לזכור כי במקרה זה הסכומים יבחנו בערכים ריאלים ולא בערכים נומינאלים. כלומר יתכן וכיום אתה עומד בתקרה השנתית להפקדה של כספי תגמולים וכספי פיצויים לקרן הפנסיה. אך בעתיד בצירוף התשואות על הכספים לא תוכל להחזיר חזרה את מלא הכספים לקרן הפנסיה וחלק מכספי הפיצויים תידרש להעביר לביטוח מנהלים (או לקרן פנסיה משלימה) או למשוך.

בשורה התחתונה

תקנות העברת כספים ופקודת מס הכנסה בנוסחה כיום יקשו על חוסכים שאכן ישיגו תשואה עודפת על הכספים בקופת הגמל. חוסכים שעתידים לפרוש בשנים הקרובות צריכים להכיר את הכללים בטרם יקבלו החלטה. חוסכים שצריכים לפרוש בעוד 20 שנים, צריכים להאמין שהכללים ישתנו לטובתם.

העברתי כסף מקרן הפנסיה לקופת הגמל, מה יהיה בפרישה? by

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

Exit mobile version