Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

איזה מקור הכנסה עדיף בפרישה : חיסכון או השקעה?

מחקרים מצביעים כי שיעור התחלופה של החוסכים בישראל יעמוד על 47% בלבד מהשכר ערב הפרישה. מהו מקור הכנסה הטוב ביותר בפרישה שיסייע להם לעמוד בייעדי הפרישה?

מחקרים אחרונים מצביעים כי שיעור התחלופה של החוסכים בקרנות הפנסיה החדשות יעמוד על 47% בלבד מהשכר ערב הפרישה. שיעור תחלופה כה נמוך עשוי לנבוע מכך שבמקרים רבים לא כל חלקי השכר מבוטחים לפנסיה ומהעובדה שמרבית הסימולטורים לא לוקחים בחשבון הפסקות עבודה לאורך השנים ופרישה מעבודה הרבה לפני גיל הפרישה.

שיעור תחלופה, היחס בין השכר האחרון לבין פנסיית הזקנה. יש הלוקחים בחשבון בחישוב שיעור התחלופה גם את קצבת הזקנה מביטוח לאומי.

לאור נתונים אלו (ואחרים) בהרצאות שאני מעביר אני דוחק בקהל לחסוך יותר לפרישה, שיחסכו בקרן פנסיה, שיחסכו בקופת גמל שישקיעו בנדל"ן או בתכניות חיסכון. העיקר שיגיעו עם יותר כסף לפנסיה.

לאור רמת החיסכון הנמוכה של הישראלים, נראה שלא יעזרו התחינות ומרבית המאזינים שלי יגיעו לגיל הפרישה עם מקור הכנסה אחד, חיסכון פנסיוני.

בעולם יש מקורות הכנסה נוספים בפרישה מלבד החיסכון הפנסיוני, אחד מהם הוא חיסכון בשוק ההון אותו ניתן למשוך לשיעורין כאנונה בגיל הפרישה.

מקור unsplash צולם על ידי prisclla du preez

סקרנו בעבר את ההבדלים בין שתי גישות לחיסכון לגיל פרישה, הגישה המקובלת גישת החוסכים, החוסכים לפנסיה באמצעות חיסכון פנסיוני בדרך כלל בהתאם לשיעורי ההפקדה שנקבעו בחוק.

הגישה השנייה היא גישת המשקיעים המאמינים שהשקעה בשוק ההון תבטיח להם תשואה עודפת בגיל הפרישה.

הפעם נבחן את שתי הגישות באמצעות מודל ארבעת ה – L ונראה כיצד ניתן להתאים כל אחד ממקורות ההכנסה ליעדים הקיימים במודל.

תזכורת : מודל ארבעת ה – L

מודל ארבעת ה – L פותח על ידי פרופסור ווייד פאו (Wade D. Pfau) ,המודל מסייע בהגדרת היעדים העומדים בפני הפורש. ארבעת ה- L כוללים:

  • longevity, חיים ארוכים
  • lifestyle, סגנון חיים
  • legacy, הורשה
  • liquidity, נזילות

בדקות הקרובות נבחן את היעדים השונים במודל ונראה מהם הם היתרונות והחסרונות בישום היעדים באמצעות כל אחת מהגישות, גישת החוסכים וגישת המשקיעים.

אריכות ימים

כאשר מדברים על חיים ארוכים, longevity, או אריכות חיים יש להגדיר מטרות המתמקדות הן בחיים השוטפים שלנו בפרישה והן בסכנה שנחיה יותר מהערכות המוקדמות שלנו.

היתרון המרכזי של גישת החוסכים והחיסכון הפנסיוני הוא הקצבה החודשית, התחייבות של חברת הביטוח לשלם קצבה חודשית לפורש לכל ימי חייו (ולבן הזוג בהתאם למסלול הפרישה). אין דבר מרגיע יותר עבור הפורש שהיה שכיר עד לפני מספר חודשים מאשר המחשבה על כך שבראשון לחודש צפויה להיכנס לו הקצבה החודשית.

לצד הביטחון שבראשון לחודש תיכנס הקצבה אנחנו לא יכולים להיות בטוחים מה יהיה הגובה שלה. מקדם הפרישה בקרן הפנסיה והמקדם בחברת הביטוח (גם המקדם המובטח) מבטיחים לנו את גובה הקצבה הראשונה אך מאותו הרגע הקצבה החודשית תוצמד לתנאי המוצר.

בגישת המשקיעים אין שום ביטחון, במידה ושוק ההון ימשיך לעלות הסכום אותו צברנו יספיק לנו לכל החיים. בנוסף, החשש מירידות בשווקים מחייב אותנו למשיכה מבוקרת של הכספים תוך ניהול השקעות מחושב. פרמטרים שקשה לשלוט עליהם ככל שחולפות השנים ויש ירידה ביכולות הקוגנטיביות.

סגנון חיים

המטרות העוסקות בסגנון החיים, lifestyle, הן אותן מטרות העוסקות באיך אתה מעוניין שהפרישה שלך תראה.

חיסכון פנסיוני מבטיח לך שקט נפשי וחוויות פרישה רגועה ומהנה. בנוסף הידיעה כי גם בחודש הבא תיכנס הקצבה החודשית מאפשרת לך לפרוס את ההוצאות על פני מספר חודשים. החיסרון בחיסכון הפנסיוני שגם בחודש הבא תיכנס אותה קצבה ולא שקל אחד יותר. יתכן ועבור חלק מהחוסכים הבחירה ביציבות תגיע על חשבון הפינוק בפרישה.

בשוק ההון יש לך אפשרות לשלוט על ההון ובאמצעותו על הכנסה העתידית, השקעה אגרסיבית בשוק ההון ושנים של עליות יכולים להגדיל לך את ההכנסה החודשית. מצד שני, בדרך כלל העדר מנגנון של ביטוח אריכות ימים גורם למשקיעים להקטין את רמת הסיכון בתיק ההשקעות ולשאוף ליציבות שתדאג להם להכנסה חודשית.

הפתרון האפשרי הכנסה משולבת המפנה את החיסכון הפנסיוני כמקור הכנסה המבטח אריכות ימים ותיק השקעות ממנו ניתן לגזור הכנסה נוספת עבור סגנון החיים.

הורשה

עבור חלק גדול מהפורשים, הורשה, legacy, היא אחת המטרות בפרישה, אבל חשוב לזכור שהיא מגיעה רק במקום השלישי.

בעוד שהיתרון הגדול של החיסכון הפנסיוני הוא חיים ארוכים המחיר שהחוסך ישלם במקרה של חיים קצרים עשוי להיות גבוה. החיסכון הפנסיוני מוגבל באפשרויות ההורשה הקיימות בו, הוא אמנם מעניק פתרון לפרישה לבין הזוג בהתאם לתנאי המוצר. אך הורשה אפשרית רק במסגרת תקופת הבטחה.

הכספים המושקעים בשוק ההון הם בשליטה מלאה של הפורש, במקרה מוות יקבלו היורשים את יתרת הכספים שתישאר בחיסכון. מהצד השני בחלק מהמקרים הורשה תבוא בחשבון על צריכה בהווה. החשש מפני חיים ארוכים יגרום לפורש לצרוך פחות בחייו.

נזילות

המטרה האחרונה אותה יש לקחת בחשבון היא השארת כספים נזילים, liquidity, כספים אותם ניתן להפנות בעתיד לתמיכה בצרכים אחרים כמו אריכות חיים או אפילו הורשה.

בקבלת קצבה חודשית אנחנו מוותרים על רכיב הנזילות. למעשה לאחר המרת החיסכון הצבור לקצבה לא נותר עוד "כסף" נשארת רק התחייבות של חברת הביטוח לשלם לנו קצבה חודשית לכל ימי חיינו. חוסכים המעוניינים להשאיר רכיב נזיל בחיסכון הפנסיוני שלהם, לא צריכים להמיר את כל הכספים לקצבה חודשית. המחיר הוא כמובן קבלת קצבה חודשית נמוכה יותר.

בחיסכון בשוק ההון אנחנו מבצעים משיכה לשיעורין בהתאם ליעדים אותם הגדרנו, את יתרת הכסף ניתן להנזיל בכל שלב בהתאם למוצרי ההשקעה בהם בחרנו להשקיע. החיסרון, במקרים מסוימים נצטרך את הכספים לא במצב האופטימלי למכירת הנכסים. צריך לקחת בחשבון כי הנזלת הכספים באה על חשבון מטרות אחרות כמו אריכות ימים.

נזילות והורשה מוגבלים במוצרים הפנסיונים וקל יותר למשש אותם באמצעות מקורות הכנסה אחרים.

 בשורה התחתונה

תכנון הפרישה לא עוסק בזה או זה, גישת החוסכים מול גישת המשקיעים. חייבים להתנתק מצורת חשיבה שאומרת שקצבה בלבד או השקעה בלבד היא הדרך הטובה ליצירת מקור הכנסה בפרישה (גם תכנון פנסיוני לא עוסק בקרן פנסיה או ביטוח מנהלים, אבל זה כבר דיון אחר). לכל גישה יש את היתרונות והחסרונות שלה ואותם צריך לשלב בתכנית הפרישה.

הנה תכנית אחת לשילוב המקורות, אבל זאת רק הצעה אחת. כל הצעה יש לבחון בהתאם למקורות הכנסה של הפורש ולצרכיו.

המקורות הפנסיונים ישמשו כמובן כמקור הכנסה המרכזי לפרישה עליו ניתן לבנות במקרה של חיים ארוכים. במידה והכנסה בפרישה מספקת ניתן להיעזר במקור זה לשיפור איכות החיים בפרישה. במידה ולא יש לאכול מהחיסכון בשוק ההון.

אם יש ברשותך קרן השתלמות ניתן לשמור אותה כאפיק חיסכון אותו ניתן לנצל בעתיד לצורך כיסוי הוצאות מזדמנות, במידה וקרן ההשתלמות לא נוצלה ניתן להוריש אותה.

איזה מקור הכנסה עדיף בפרישה : חיסכון או השקעה? by

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

Exit mobile version