אני מרצה לא מעט על קרן הפנסיה המקיפה. את הניסיון שצברתי במאות ההדרכות בחרתי לרכז במדריך הזה. אם אתם מחפשים מקום להתחיל ללמוד על החיסכון הפנסיוני שלכם, הגעתם למקום הנכון.
קרן פנסיה היא החיסכון הפנסיוני הנפוץ ביותר בישראל. אליה מכוון האוצר בשנים האחרונות את החוסכים, הוא עושה זאת באמצעות רפורמות להוזלת דמי הניהול והגדלת היציבות בקרנות. מדריך זה מפרט, מהי קרן הפנסיה, כיצד היא פועלת ומה מרכיב את שלושת הכיסויים הקיימים בה, אבדן כושר עבודה, ביטוח שארים ופנסיית הזקנה ואפילו מהם החסרונות בקרן הפנסיה. מדריך זה מעודכן בהתאם לתקנון התקני הקיים בקרנות הפנסיה.
לאורך המדריך יש הפניה למקורות נוספים באתר בהם תוכלו להרחיב את הידע שלכם בנושא קרן הפנסיה המקיפה.
תוכן עניינים
מה זה קרן פנסיה?
לפני כל המילים הגדולות שעוד רגע נתחיל להשתמש בהם כדאי שנבין דבר פשוט אחד: קרן פנסיה, בסופו של דבר, היא מכשיר לחיסכון פנסיוני שנועד לשלם לנו החוסכים משכורת חודשית (פנסיה) שתחליף את הכנסה שיש לנו היום מעבודה. הקרן תשלם לנו משכורת, קצבה חודשית, במקרה של אבדן כושר עבודה. תשלם קצבה חודשית לשאירים שלנו במקרה של מוות וכמובן תשלם לנו קצבה חודשית, פנסיה, כבר החל מגיל 60.
ועכשיו נגיע למילים הגדולות, קרן הפנסיה מבוססת על ערבות הדדית בין החוסכים ומנוהלת על ידי תקנון.
אין לכם כוח לקרוא הכל? תלחצו לצפיה בוובינר שערכתי עם עומר אשכנזי
מהי הערבות הדדית בקרן הפנסיה?
עמיתי קרנות הפנסיה נושאים בעלויות תשלומי התביעות של שאר החברים בקרן. בניגוד לתביעה מחברת ביטוח שם במקרה של אירוע ביטוחי, כמו לדוג' גנבת רכב, חברת הביטוח משלמת את התביעה מכיסה. בקרן הפנסיה משלמים עמיתי הקרן את עלות התביעות ולא החברה המנהלת של קרן הפנסיה.
מכיוון שאת התביעות משלמים החוסכים בקרן, בעלות הביטוח שגובה קרן הפנסיה לא טמון מרכיב של רווח או סיכון בעבור חברת הביטוח, ולכן העלות הבסיסית של הכיסוי הביטוחי בקרן הפנסיה תהייה זולה משמעותית מעלות כיסוי מקביל במוצרים אחרים.
ניקח שני חוסכים בני אותו גיל, העובדים באותה עבודה. נניח שני גברים בני 25 העובדים באגף שיפור פני העיר בעיריית תל אביב. האחד מבוטח בקרן פנסיה והשני מבוטח בביטוח מנהלים. הסיכון שלהם להיקלע מחר לאבדן כושר עבודה הוא זהה. אבל עלויות הביטוח שונות.
מכיוון שעלות הביטוח לאבדן כושר עבודה בחברת הביטוח כוללת גם את מרכיב הרווח וגם רזרבה במידה שיתרחשו יותר תביעות ממה שהעריכו מלכתחילה, עלות הביטוח בחברת הביטוח תהייה גבוהה יותר.
לעיקרון זה שבו עמיתי הקרן אחראים על תשלום התביעות קוראים עיקרון הערבות הדדית או ביטוח הדדי. בכל חודש עמיתי הקרן משלמים עלויות ריסק, עלויות כיסוי ביטוחי למקרה של מוות ומקרה של אבדן כושר עבודה. כל עמית משלם בהתאם לגובה הכיסוי שקיים לו, בהתאם לגילו, לשכר המבוטח שיש לו בקרן ובהתאם לצבירה אותה הוא צבר עד כה.
>>>קריאה נוספת על אופן חישוב עלות הכיסוי הביטוחי בקרן הפנסיה
תשלומי הריסק נאספים ב"קופה צדדית" ובמקרה של תביעה, משלמים את כספי התביעה מהקופה הצדדית. במידה שבסוף התקופה (נבדק בכל רבעון) לאחר תשלום התביעות לחוסכים נשאר כסף בקופה, הכסף יוחזר חזרה לחוסכים בקרן – עודף אקטוארי. ובמידה שבסוף הרבעון, חסר כסף לצורך תשלום התביעות, העמיתים ידרשו להשלמת הסכום – גרעון אקטוארי.
למנגנון זה שאחראי להחזרת העודפים או הגרעונות לחוסכים קוראים מנגנון איזון אקטוארי. המנגנון נועד להבטיח כי עודפים או גירעונות שנוצרו בקרן, עקב סטייה ממספר מקרי הביטוח שנצפו, לא ייצברו לאורך זמן.
קישורים נוספים
מהו תקנון קרן הפנסיה?
תקנון הקרן מאגד את הזכויות והחובות של עמיתי הקרן. התקנון קובע מה יחשב כאבדן כושר עבודה, מי נחשב כעמית בקרן הפנסיה וכיצד תחושב פנסיית הזקנה או פנסיית השארים. תקנון הקרן אחיד לכל העמיתים בקרן הפנסיה ואינו יכל להפלות בין עובדים של מעסיק כזה או אחר. הזכויות בקרן הן אותן הזכויות לעובדי חברת חשמל או עובדי טבע ולעוזרת הבית.
בשנת 2018 התפרסמו קווים מנחים לכתיבת התקנון, הידועים גם כתקנון אחיד או תקנון תקני, חוזר זה הקטין את ההבדלים בין קרנות הפנסיה.
איך פועלת קרן פנסיה?
מידי חודש העובד והמעסיק מפקידים כספים לקרן הפנסיה. למעשה על כל שקל שאתה, העובד, מפקיד לתכנית הפנסיה המעסיק מפקיד שני שקלים נוספים.
עובד | מעסיק | פיצויים | |
צו הרחבה | 6.00% | 6.50% | 6.00% |
מקסימום | 7.00% | 7.50% | 8.33% |
באפשרותך להגדיל את ההפקדה לקרן הפנסיה עד ל- 7% מהשכר החודשי. גם במידה שבחרת להגדיל את ההפקדה המעסיק לא חייב להגדיל את ההפקדה בשיעור דומה.
הפקדת המעסיק לקרן הפנסיה כוללת גם הפקדה לרכיב הפיצויים, כספי פיצויים אלו שהופקדו לקרן הפנסיה יבואו (חלקם או כולם) במקום כספי הפיצויים שהמעסיק ישלם לך בסיום העבודה (לקריאה נוספת על סעיף 14).
ייחודי בקרנות הפנסיה : מנגנון הבטחת תשואה
בניגוד למוצרים פנסיוני אחרים, קרנות הפנסיה מקבלות הבטחת תשואה ממשרד האוצר. הבטחת התשואה היא על 27% מהנכסים בקרן הפנסיה. מנגנון הבטחת התשואה מורכב משני חלקים, אגרות חוב מיועדות מסוג ערד שהונפקו עד לאוקטובר 2022. אגרות החוב מסוג ערד מבטיחות תשואה בשיעור של 4.86% צמוד מדד. המנגנון השני הוא מנגנון "הבטחת תשואה" לפיו המדינה מתחייבת ליעד תשואה של 5.15% צמוד מדד. כדי לעמוד בהתחייבות קרן הפנסיה משקיעה את הנכסים (מתוך ה- 27%) שאינם זכאים לאגרות חוב מיועדות במסלול הגדול ביותר בקרן הפנסיה. ככל שהקרן משיגה תשואה שעולה על 5.15% צמוד מדד תשואה זו עוברת לקופה חיצונית ותשמש את הקרן לכיסוי התשואה בתקופה שהמסלול יעמוד על תשואה הנמוכה מתשואת היעד.
מכיוון שהבטחת התשואה בקרן הפסניה עולה כסף למשלמי המיסים, משרד האוצר מגביל את הבטחת התשואה אותה הוא נותן לחוסכים.
התקרה אותה קבע האוצר היא 20.5% מפעמיים השכר הממוצע במשק. בשנת 2024 תקרת ההפקדה לקרן פנסיה היא 5,139 ש"ח. חוסכים המפקידים מידי חודש סכומים העולים על תקרה זו, נדרשים למצוא מוצרים אחרים אליהם ניתן להפקיד את הכספים.
27% מכספי החוסכים זכאים להבטחת תשואה יתרת הכספים מושקעת בשוק ההון ועליכם לבחור את מסלול ההשקעה בהם יושקעו הכספים, ככל שלא תבחרו אחרת הכספים יושקעו במסלולי השקעה תלוי גיל.
>>>עוד על מסלולי ההשקעה בקרן הפנסיה
איך עובדת קרן פנסיה?
כספי הפנסיה, מופקדים מידי חודש בתכנית על שמך. מהפקדה החודשית יורדים דמי ניהול ועלויות הכיסוי הביטוחי בהתאם למסלול הביטוח אותו בחרת. הכספים צוברים תשואה לאורך השנים במטרה שהחל מגיל 60 תוכל לנצל את כספי החיסכון לפנסיית הזקנה.
ככל שתשלמו פחות דמי ניהול בקרן הפנסיה, תוכלו להגדיל את החיסכון שלכם לגיל הפרישה. קריאה נוספת : איך לבחור קרן פנסיה?
דמי ניהול בקרן הפנסיה
דמי הניהול בקרן הפנסיה מורכבים משניים, דמי ניהול מהפקדה ודמי ניהול מהצבירה. את דמי הניהול מהפקדה תשלמו בכל חודש על ההפקדה החודשית לקרן הפנסיה ואילו את דמי הניהול על הצבירה תשלמו על כלל הצבירה בקרן הפנסיה.
במידה שבחודש מסויים לא תפקידו לקרן הפנסיה, לא תשלמו דמי ניהול מהפקדה אך עדיין תשלמו דמי ניהול על הצבירה בקרן.
מה יותר חשוב דמי ניהול מהפקדה או דמי ניהול מהצבירה?
המטרה שלנו לאורך השנים היא להגיע לצבירה הגבוהה ביותר. לצורך הדוגמה כדי להבטיח קצבה של 5,000 ש"ח בחודש עלינו להגיע לצבירה של מליון ש"ח לכן ישנה חשיבות גדולה לדמי הניהול על הצבירה. כסוג של כלל אצבע ככל שהצבירה שלכם גדולה יותר יש לשים דגש גדול יותר על דמי הניהול מהצבירה.
לעומת זאת, חוסכים בתחילת דרכם רצוי שיבחנו את דמי הניהול מהפקדה.
>>>קריאה נוספת: איך להוריד את דמי הניהול בקרן הפנסיה?
קרנות פנסיה ברירת מחדל
במטרה לעודד את התחרות בתחום קרנות הפנסיה, החל משנת 2016 רשות שוק ההון בוחרת קרנות ברירת מחדל, בקרנות אלו מובטחים דמי ניהול מופחתים לכלל החוסכים. דמי הניהול ניתנים לכל חוסך וחוסך ללא קשר לגובה ההפקדה שלו. דמי ניהול אלו מובטחים לתקופה של 10 שנים.
בשנת 2024 קרנות ברירת המחדל בישראל הן:
- אלטשולר שחם
- אינפינטי
- מור
- מיטב דש
דמי הניהול שקרנות אלו נותנות לחוסכים עומדים על 1% מהפקדה ו- 0.22% מהצבירה.
מה כוללת קרן פנסיה?
מלבד חיסכון לגיל פרישה כוללת קרן הפנסיה גם שני כיסויים נוספים, ביטוח מפני אבדן כושר עבודה וביטוח שארים שידאג להכנסה חודשית לבני המשפחה שלנו חס וחלילה במקרה של מוות. גובה הכיסויים הביטוחים נקבע בהתאם למסלול הביטוח אותו בחרת ובהתאם לגיל שבו הצטרפת לקרן הפנסיה.
בדוח השנתי מקרן הפנסיה ניתן לראות את גובה הקצבאות שישולמו במקרה של מוות או אבדן כושר עבודה. במידה שגובה הכיסויים אינו מתאים לצרכים שלך באפשרותך לעבור למסלול ביטוחי אחר או לרכוש כיסויים ביטוחים משלימים.
תקופת אכשרה בקרן פנסיה
מכיוון שקרן הפנסיה מבוססת על מנגנון של ערבות הדדית בין החוסכים, כך שבמקרה של תביעת נכות או תביעת שארים מי שישלם את דמי הביטוח יהיו יתר החוסכים בקרן הפנסיה.
מרבית החוסכים בקרן הפנסיה הצטרפו אליה מבלי שמילאו הצהרת בריאות או שענו על שאלון רפואי. לכן, כדי להגן על יתר החוסכים בקרן מפני מצטרפים חדשים קיימת בקרן הפנסיה תקופת אכשרה לעניין מחלה קודמת.
תקופת אכשרה, היא תקופה של 60 חודשים ממועד ההצטרפות, במידה שבמהלך אותה התקופה הוגשה לקרן תביעה לאבדן כושר עבודה או תביעה למקרה של מוות, קרן הפנסיה תבצע בדיקה של מחלה קודמת. בדיקת מחלה קודמת נעשית על ידי חברות שמתמחות באיסוף חומר רפואי שפונות לכלל המרכזים הרפואיים הקיימים בארץ ואוספות את התיק הרפואי של המבוטח.
במידה שמקור האירוע שבגינו הוגשה התביעה נובע ממחלה שקדמה להצטרפותך לקרן, התביעה תדחה. במידה שמדובר באירוע חדש, קרן הפנסיה תשלם את התביעה.
>>>הכיסויים הביטוחים בקרן הפנסיה לאחר כניסת התקנון התקני לתוקף
חשוב לזכור כי תקופת האכשרה בקרן הפנסיה קיימת בכל מצב של הגדלת הכיסוי הביטוחי בקרן (או דחיית גיל תום ביטוח) ולא רק במועד ההצטרפות לקרן הפנסיה.
ביטוח שארים בקרן פנסיה
ברגע שבחרת להצטרף לקרן פנסיה מקיפה, אתה מבוטח באופן אוטומטי בביטוח שארים.
ביטוח שארים הוא הביטוח למקרה של מוות שקיים בקרן פנסיה. בניגוד לביטוח למקרה של מוות אותו ניתן לרכוש בביטוח מנהלים. ביטוח השארים ישולם כקצבה חודשית ולא כסכום חד פעמי. בנוסף, בעוד שבביטוח חיים אנו מגדירים מי יקבל את הסכום במידה שנמות. בקרן הפנסיה הקצבה תשולם לשארים כפי שהוגדרו על ידי תקנון הקרן:
- בן או בת זוג, ידוע בציבור גם אם הוא מאותו המין
- ילדים עד לגיל 21 לרבות בן חורג או ילד מאומץ
- הורה נתמך
גובה הכיסוי הביטוחי נקבע בהתאם לגיל שבו הצטרפת לתכנית, כאשר גובה הביטוח המירבי אותו ניתן לקבל מקרן הפנסיה במקרה של מוות הוא 100% מהשכר המבוטח שלנו בקרן. נניח לדוגמא חוסך שהרוויח 10,000 ש"ח בחודש, הגובה המקסימלי של הקצבאות שישולם לשארים שלו הוא 10,000 ש"ח.
כיצד מתחלקות הקצבאות בקרן הפנסיה?
- בת הזוג תקבל קצבה חודשית בגובה 60% מהכנסה המבוטחת בקרן לכל ימי חייה. חשוב לזכור כי האלמנה תמשיך לקבל קצבה גם אם תתחתן בעתיד.
- יתום יקבל קצבה חודשית בגובה 40% עד לגיל 21. (יתום עם מוגבלות יקבל קצבה לכל ימי חייו)
- במידה שקיים הורה נתמך הוא יקבל קצבה חודשית בגובה של 20% מהכנסה.
חשוב לזכור, כי סך הקצבאות לא יעלו על הכנסה המבוטחת.
נניח מקרה של מבוטח שהרוויח 10,000 ש"ח והשאיר אחריו אלמנה, שני ילדים והורה נתמך. הקצבאות ישולמו באופן הבא.
- האלמנה תקבל קצבה חודשית של 6,000 ש"ח לכל ימי חייה
- כל ילד יקבל קצבה חודשית של 2,000 ש"ח עד לגיל 21.
- לא תשולם קצבה להורה הנתמך
במידה שקיימת זכאות לקבלת קצבת שארים ויש בן זוג או ילד מתחת לגיל 18 לא ניתן למשוך את הכספים מקרן הפנסיה כסכום חד פעמי.
קישורים נוספים
ביטוח אבדן כושר עבודה בקרן הפנסיה
נניח כי נפלת כעת בביתך, או חס וחלילה נפגעת ממחלה, קרן הפנסיה כוללת ביטוח אבדן כושר עבודה למקרה של אבדן כושר עבודה חלקי או מלא. במקרה זה קרן הפנסיה תשלם לך קצבה חודשית בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו בוועדה הרפואית, כאשר מעל 75% נכות יחשבו כנכות מלאה.
מלבד הקצבה החודשית, קרן הפנסיה תבצע גם "שחרור מפרמיות" כלומר תפקיד עבורך מידי חודש את אותה ההפקדה כפי שנהגת להפקיד בתקופת העבודה, הפקדות עובד, מעסיק ופיצויים.
בקרנות הפנסיה קיים גם מנגנון של פרנצ'יזה, מנגנון זה מגדיר את אופן תשלום הקצבה עבור חודשי ההמתנה.
כדי להיות זכאי לאבדן כושר עבודה מקרן הפנסיה עליך להיות באבדן כושר עבודה לתקופה שעולה על תשעים ימים ולעבור וועדה רפואית של קרן הפנסיה. חשוב לזכור כי יש לעבור וועדה רפואית של הקרן וכל וועדה אחרת אינה מספקת לצורך קביעת אבדן כושר עבודה מקרן הפנסיה.
הוועדה הרפואית תבחן האם הנכות פוגעת ביכולתך לעבוד בעבודה אחרת בהתאם להשכלתך, הכשרתך או נסיונך. חשוב לזכור כי ביטוח זה אינו ביטוח עיסוקי. אך הוא מבחין בין עיסוק שנופל בקטגוריה של צווארון כחול לבין עיסוק שנופל בקטגוריה של צווארון לבן.
ניקח לדוגמא רואה חשבון שנמצא באבדן כושר עבודה, קרן הפנסיה לא תשלח אותו לעבוד כשומר בסופר אך בהחלט היא יכולה לשלוח אותו לעבוד ככלכלן.
קישורים נוספים
- מה הבדל בכיסוי הביטוחי בין קרן הפנסיה לביטוח מנהלים
- מטריה ביטוחית – הכיסוי שמשפר את הביטוח בקרן הפנסיה
- חלית? נפצעת? דע את זכויותך בקרן הפנסיה
- סובלים מבעיה רפואית? כנראה לא תוכלו לקנות ביטוח בקרן הפנסיה
- באיזה מקרים תקבל קצבת נכות חלקית מקרן הפנסיה
קצבת הזקנה מקרן הפנסיה
בשעה טובה הגעת לגיל פרישה, מקרן הפנסיה ניתן לקבל פנסיית זקנה החל מגיל 60. חשוב לזכור כי במידה שתמשיך לעבוד יהיה עליך לבצע תאום מס בין ההכנסות. בנוסף קצבת זקנה אותה תקבל בגיל 60 תהייה נמוכה משמעותית מקצבת הזקנה אותה תוכל לקבל בגיל 67.
קצבת הזקנה מקרן הפנסיה צמודה למדד ומשולמת לכל החיים הן לחוסך ולאחר מותו לבת הזוג שלו. במועד הפרישה עליך לבחור במסלול הפרישה הרצוי, לאחר קבלת הקצבה הראשונה לא ניתן עוד לבצע שינויים במסלול הפרישה.
באפשרותך לבחור האם לקבל קצבת זקנה ממלוא הסכום בקרן או לחלופין לקבל סכומים חד פעמיים בהתאם לכללי מס הכנסה.
>>>קריאה נוספת במדריך המפורט לפרישה בישראל
מקדם הפרישה בקרן הפנסיה
תפקידו של מקדם הפרישה הוא להמיר את הסכום אותו חסכת לפנסיה לקצבה חודשית. נניח כי מקדם הפרישה עומד היום על 200 וצברת מיליון ש"ח בתכנית הפנסיה שלך. כלומר על כל 200 ש"ח שצברת תקבל שקל אחד לכל ימיי חייך או במילים אחרות, קצבה חודשית של 5,000 ש"ח.
מקדם הפרישה יקבע במועד הפרישה, בהתאם למינך, גילך, ומסלול הפרישה אותו בחרת.
בטבלת המקדמים אפשר לראות כי המקדם המיועד לפורש בגיל 67 שנולד בשנת 1955 נמוך יותר מהמקדם המיועד לחוסך שנולד בשנות ה-90. הפער בין המקדמים נובע מהגידול הצפוי בתוחלת החיים. במידה שבעתיד תוחלת החיים תעלה, מעבר להערכות שכבר צפויות במקדם, יעודכן מקדם הפרישה בהתאם.
קישורים נוספים
- כיצד מחושב מקדם הקצבה בקרן הפנסיה
- מסלולי פרישה בקרן הפנסיה
- לקבל סכומים חד פעמיים מקרן הפנסיה? זה אפשרי
- איך למשוך את הכסף בגיל פרישה ולא לשלם מס
מה החסרונות בקרן הפנסיה?
קרן הפנסיה היא המוצר שיבטיח לכם את הקצבה הגבוהה ביותר בעתיד בזכות דמי הניהול הנמוכים ועלויות הכיסוי הביטוחי. אך חשוב להכיר גם את החסרונות בקרן הפנסיה, חסרונות שעשויים לעלות מצד אנשים המצדדים במוצרים פנסיונים אחרים כמו ביטוח מנהלים או קופת גמל.
ערבות הדדית
הערבות הדדית שציינו בתחילת המאמר היא אחד הגורמים לעלות הכיסוי הביטוחי הזול בקרן הפנסיה. אך לא פעם הערבות ההדדית עשויה להוביל לגרעון אקטוארי אותו ישלמו כלל עמיתי קרן הפנסיה. חשוב לבדוק האם קרן הפנסיה שלכם נמצאת בגרעון אקטוארי ואיך היא ביחס ליתר הקרנות. בנוסף, כדאי לזכור שרשות שוק ההון באמצעות שורה של רפורמות פועלת לאיזון הקרנות.
תקנון קרן הפנסיה
מכיוון שתקנון הקרן אחיד לכלל החוסכים הוא מקשה על חוסכים המעוניינים בגמישות בכיסוי הביטוחי לאבדן כושר עבודה או מוות. חוסכים שרוצים לשכלל את קרן הפנסיה יכולים לרכוש מטריה ביטוחית וביטוח למקרה מוות שישולם כסכום חד פעמי למשפחתם.
בשורה התחתונה
לתפיסת רשות שוק ההון קרן הפנסיה המקיפה היא המוצר המוביל כיום. הרשות משקיעה במשאבים בשמירה על יתרונה של הקרן המקיפה אם זה באמצעות פיקוח על המחיר על ידי בחירת קרנות ברירת המחדל, אם זה בנושא שמירה על האיזון האקטוארי או בהבטחת תשואה מובטחת ואגרות החוב מבטיחות התשואה לחוסכים ולמקבלי הקצבאות. לכן כחוסכים נותר רק לנהל את קרן הפנסיה שלכן ולכן לפגישה הבאה שלכם עם סוכן הביטוח או נציג קרן הפנסיה תגיעו קצת יותר מוכנים
- תבחרו מסלול ביטוח שמתאים לצרכים שלכם ושל משפחתכם
- תבחרו מסלול השקעה שמתאים לגילכם ולתנאי השוק
- תראו כיצד את מגדילים את רמת החיסכון על ידי צמצום ביטוחים מיותרים והקטנת דמי ניהול
- והכי חשוב, תשאלו שאלות
רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283
לשירותים נוספים של פנסיוני, להבין את הפנסיה:
קיבוע זכויות | טיפול בכספי פיצויים בסיום עבודה |
פרישה מקרן פנסיה | תכנון פרישה |
מידע נוסף על :