Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

תיקון 13 והוראות לתשלום קצבה מקופת גמל לחיסכון

אחד הדברים שמטרידים חוסכים בקופת גמל הוא כיצד הם ימשכו את הכספים בגיל הפרישה. תיקון 13 יאפשר בעתיד לקופת הגמל לשלם קצבה חודשית בכפוף לרכישת כיסוי ביטוחי לאריכות ימים.

כיום הפקדות לקופת הגמל, בדומה להפקדות לקרן הפנסיה ולביטוחי המנהלים, הם הפקדות לקצבה. חוסכים שבחרו לנהל את החיסכון הפנסיוני שלהם באמצעות קופת גמל, נתקלו בבעיה. כיצד לקבל את הקצבה מקופת הגמל.

כיום ניתן לקבל קצבה משני מוצרים, קרן פנסיה וביטוח מנהלים:

  1. קרן פנסיה  – תשלום קצבה חודשית לכל ימי חייו של החוסך, ותשלום קצבת שארים לאחר מותו של החוסך במסגרת מסלול הפרישה הנבחר. בקרן הפנסיה הגיבוי להמשך תשלום הקצבאות הוא הערבות ההדדית בין החוסכים.
  1. ביטוח מנהלים – תשלום קצבה חודשית מחברת הביטוח כאשר הגיבוי לתשלום הוא החוזה (הפוליסה) בין החוסך לחברת הביטוח וריתוק התחייבויות כספיות של ההון העצמי של חברת הביטוח לצורך עמידה בתשלומים.
קרן פנסיהביטוח מנהלים
סוג התשלוםקצבהקצבה
מי נושא בסיכון תוחלת חיים?העמיתיםחברת הביטוח

במוצרי הקצבה היום מחושבת קצבת הזקנה באמצעות מקדם אחיד לכלל החוסכים, מקדם המשתנה בהתאם ל: מין החוסך, תאריך לידה, מין בן/בת הזוג ופער הגילאים ביניהם (פרטי הילדים מתחת לגיל 21), שיעור הקצבה לשארים ומשך הבטחת מינימום קצבאות.  

מקדם ההמרה כיום מפלה לרעה קבוצות אוכלוסייה בעלות תוחלת חיים קצרה מהממוצע (לדוג' חולים, מעשנים וכד').

>>>קריאה נוספת: עתידות : כמה שנים תחיו בפנסיה?

מעבר לתשלום קצבה, קיים בעולם גם מוצר בשם אנונה, תשלום חודשי מתוך הקופה. אנונה ניתן לשלם גם מתוך סכומים שהופקדו לקופת הגמל או מפוליסות ביטוח הוניות עד לשנת 2008. בניגוד לקצבת זקנה, האנונה לא תשולם לכל ימי חייו של הפורש, אלא מוגבלת בסכום החסכון הקיים לעמית בקופה.

>>>קריאה נוספת : האם אנונה היא דרך טובה להגדלת פנסיית הזקנה?

עד ינואר 2018 חוסכים שביקשו להעביר את הכספים מקופת הגמל לקרן הפנסיה בגיל פרישה, קיבלו כתף קרה. קרנות הפנסיה סרבו לקלוט לקוחות שיכבידו על המאזן האקטוארי של החוסכים בקרן. וכך הפתרון היחידי שעמד בפני החוסכים בקופת הגמל היה להעביר את הכספים למוצרי הגיל השלישי של חברות הביטוח.

 Banksy graffiti in roseberry avenue by baob555555

הפתרון – תיקון 13 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל)

בחודש יוני 2015 הוצג במסגרת תיקון 13 פתרון לבעיה. ההצעה שהעלתה הייתה להפוך את קופת הגמל הלא משלמת לקצבה לקופת גמל חיסכון. מעבר לשינוי הסמנטי בשם, מטרת התיקון היא להעניק אפשרות לחוסכים למשוך כספים מקופת הגמל לחיסכון בכפוף לרכישת כיסוי ביטוחי לאריכות ימים.

שוק הקצבאות בישראל צעיר וחד גוני, ומוצר הקצבה היחיד המוצע הוא הקצבה הקלאסית, שבו למעשה רוכש החוסך באמצעות היתרה הצבורה שברשותו, קצבה לשארית חייו, וזאת בשונה מהאפשרויות הקיימות במדינות מפותחות רבות בעולם. כחלק ממדיניות הממשלה לפתח ולקדם אפיקי חיסכון לקצבה ועל מנת לאפשר לחוסכים בקופות גמל לבצע משיכה קצבתית מקופת גמל לחסכון, מוצע לאפשר תשלום קצבה מקופת גמל לחסכון באמצעות שילוב של משיכה תקופתית (אנונה) ורכישת ביטוח אריכות ימים ממבטח חיצוני. פיתוח של מגוון מוצרי משיכה ירחיב את ההיצע לצרכנים ויאפשר התאמה טובה יותר של המוצרים לצרכיהם ובכך יגדיל את התועלת הכלכלית של מקבלי הקצבה. לדוגמה, מוצר משיכה כאמור, יאפשר לחוסך לעבור בין גופים שונים, גם לאחר המועד שבו התחיל לקבל קצבה (כיום הדבר אינו מתאפשר בקצבה המשתלמת מחברות ביטוח ומקרנות פנסיה), וכך יכולת ההתמקחות של החוסך תמשך גם לאחר מועד קבלת הקצבה הראשונה. נוסף על כך, שכלול של שוק קצבאות יאפשר לגופים המנהלים קופות גמל לחסכון לשווק מוצרי קצבה או להציע מוצרים תחליפיים להם ובכך יתרום להגדלת מספר הגופים המנהלים ולהגדלת התחרות בשוק החיסכון הפנסיוני. (תיקון 13)

קופת הגמל לחיסכון תציע שילוב של משיכת כספים כאנונה עד 240 תשלומים ולאחר מכן התשלומים למשך כל ימי חייו של החוסך ישולמו במסגרת המבטח

מה הם התנאים לקבלת הקצבה מקופת הגמל לחיסכון?

את הקצבה (אנונה) ניתן לקבל החל מגיל 60, בכפוף לרכישת ביטוח אריכות ימים. סך התשלומים אותם תשלם החברה לא יעלה על 240 תשלומים, כאשר התשלום האחרון יתבצע לכל היותר בגיל 87. כלומר, חוסך שיבקש לקבל תשלומים בגיל 68, יוכל לקבל לכל היותר 228 תשלומים מהקופה. חוסך שיבקש לקבל כספים בגיל 60, יקבל 240 תשלומים, אך סביר להניח שהביטוח לאריכות ימים שירכוש יהיה יקר יותר.

מה יקרה לחוסך שימות במהלך תקופת התשלומים?

יתרת התשלומים תשולם למוטבים בקופה כסכום חד פעמי או כקצבה חודשית בהתאם ליתרת התשלומים שנותרו בקופה בניכוי יתרת הכיסוי הביטוחי לאריכות ימים.

כיצד תחושב הקצבה החודשית?

אופן חישוב הקצבה הראשונה מפורט בנספח א' בטיוטת החוזר שפרסם האוצר. קצבת הזקנה תתעדכן פעם בשנה בהתאם למופיע בנספח ב' באותו החוזר.

נניח כי סכום החיסכון הוא מליון שקלים ותקופת התשלום היא 240 חודשים.

הנחת התשואה היא קבועה ועומדת על 4%

דמי הניהול הם משתנים בהתאם לחוסך, נניח שהם 0.5%

לפי נתונים אלו הקצבה החודשית הייתה יכולה לעמוד על כ 5,800 שקלים.

כאשר הנעלם הגדול שחסר לנו בנוסחה שפרסם האוצר הוא – עלות התשלומים לרכישת כיסוי ביטוחי לאריכות ימים.

מה זה בכלל כיסוי ביטוחי לאריכות ימים?

ביטוח לאריכות ימים נועד להבטיח את המשך התשלומים למבוטח במקרה שיישאר בחיים לאחר תום תקופת התשלומים מקופת הגמל.

חוסך יקבל קצבה מקופת הגמל בגיל 67 למשך תקופה של 240 חודשים.

במידה והוא ישאר בחיים לאחר גיל 87, הוא יתחיל לקבל קצבה מהמבטח ממנו רכש את הביטוח.

האם ניתן לחשב את עלות הביטוח?

כיום לא קיים בישראל ביטוח לאריכות ימים, כך שלא ניתן לדעת את העלות של ביטוח זה. אבל אם מסתכלים על המודל : תקופת תשלום של 240 קצבאות מובטחות ולאחר מכן תשלום לחוסך עצמו, רואים שמודל זה קיים כבר בישראל במשך שנים, קוראים לו ביטוח מנהלים.

נניח שבישראל קיים שוק קצבאות משוכלל, ובפני החוסכים עומדות שלוש אלטרנטיבות להשקעה: קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקופת גמל לחיסכון. בשוק משוכלל הקצבאות משלושת המוצרים יהיו דומות מאוד.

מכיוון והמוצר התחליפי לקופת הגמל לחיסכון הוא ביטוח המנהלים, ננסה לחשב את עלות הביטוח באמצעות השוואת הקצבה מקופת הגמל לחיסכון לפוליסת ביטוח המנהלים.

בביטוח המנהלים גובה המקדם לפורש בן 67 עומד על כ- 196.64.

כלומר חוסך בעל מליון שקלים יקבל קצבה חודשית של 5,077 שקלים בחודש.

720 שקלים פחות מאשר החוסך בקופת הגמל.

מכאן שעלות הכיסוי הביטוחי לאריכות ימים היא כ- 125 אלף שקלים.

את עלות הכיסוי הביטוחי בקופת הגמל יהיה ניתן לשלם בתשלום חד פעמי במועד תחילת הקצבה או במועדים קבועים.

מבט צופה עתיד

לאחרונה קראה חברת הכנסת זהבה גלאון לאוצר במטרה שיבחן את מקדמי ההמרה בקרנות הפנסיה. לדבריה מקדמי ההמרה הזהים מפלים קבוצות אוכלוסיה בעלי תוחלת חיים שונה. לדוגמא, תוחלת החיים במגזר הערבי או בפריפריה נמוכה משמעותית מאשר הממוצע הארצי, אך בכל זאת, מקדם ההמרה המחושב בקרן הפנסיה אינו מתחשב בהבדלים אלו.

גלאון הסבירה כי "תוחלת החיים של כלל הקבוצות המוחלשות בחברה הישראלית – ערבים, חרדים, עניים ותושבי הפריפריה – נמוכה משמעותית לעומת קבוצות אחרות, ולפיכך הם אמורים לקבל קצבת פנסיה גבוהה יותר. תוחלת החיים של נשים ערביות דומה מאוד לתוחלת החיים של גברים יהודים, אך מקדם ההמרה שנקבע להן גבוה בהרבה משל גברים יהודים. (themarker)

מקור דהמארקר

תיקון 13 ומכירת כיסוי ביטוחי לאריכות ימים עתידים לפתוח את שוק המקדמים לתחרות, חברות הביטוח יכולות באמצעות חיתום מתאים למכור כיסוי ביטוחי בתעריפים שונים לקבוצות אוכלוסיה שונות. בצורה הזאת ניתן להתאים מקדם שונה, לתושבי פריפריה או אולי לתושבי חיפה או לאנשים עם היסטוריה רפואית כזאת או אחרת. באופן הזה אנשים חולים יעדיפו לקבל קצבה גבוהה יותר מקופת הגמל ורכישת כיסוי ביטוחי מוזל מאשר לקבל קצבה מקרן הפנסיה.

תיקון 13 והוראות לתשלום קצבה מקופת גמל לחיסכון by

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

לשירותים נוספים של פנסיוני, להבין את הפנסיה:

קיבוע זכויות טיפול בכספי פיצויים בסיום עבודה
פרישה מקרן פנסיה תכנון פרישה

מידע נוסף על :

הצהרת נגישות

מדיניות פרטיות


Exit mobile version