Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

טיפול בכספי פיצויים בסיום עבודה: המקרה של עובדי אינטל

כספי הפיצויים עשויים להיות חייבים במס בסיום עבודה. המקרה של עובדי אינטל מראה שתכנון נכון של השימוש בכספי הפיצויים יכול לחסוך לעובדים אלפי שקלים בתשלומי המס.

אינטל, אחת מחברות הטכנולוגיה המובילות בעולם, ביצעה לאחרונה סבב פיטורים משמעותי המשפיע על אלפי עובדים ברחבי העולם, ובכללם בישראל. במסגרת תהליך הפרישה מרצון הציעה אינטל לעובדים מענקי פרישה מוגדלים המבוססים על הוותק שלהם, מענקי הפרישה שולמו כמענק חד פעמי בסיום העבודה מעבר לפיצויים שנצברו בחיסכון הפנסיוני.

לצורך הדוגמה עובד עם וותק של 8 שנים קיבל מענק נוסף של חודש שכר בגין כל שנת עבודה וזאת מעבר לפיצויים שנצברו לו בחיסכון הפנסיוני. גובה המענק הנוסף, כולל מענק הסתגלות עומד על כ- 250 אלף ש"ח.

תשלום של מענקים מוגדלים בסיום עבודה היא תופעה שמאפיינת חברות הייטק רבות וחברות נוספות שמבצעות תהליכי התייעלות ופרישה מרצון, כפי שראינו בשנים האחרונות בנמל חיפה או בבנקים.

כספי פיצויים פטורים ממס עד לתקרה שנתית של 13,750 ש"ח לכל שנת עבודה (בשנת 2024), בשכר גבוה ובמענקים מוגדלים, חבות המס עשויה להגיע ל- 47%. במאמר הקרוב נבחן את האפשרויות שעומדות בפני עובד שזכאי לפיצויים מוגדלים וכיצד באפשרותו להקטין את המס על כספי הפיצויים.

האם אתם מתכננים להמשיך לעבוד?

השאלה הראשונה שנדרש לשאול היא האם אתם מעוניינים לעבוד או שאתם לוקחים כעת פסק זמן מרצון או שלא מרצון. במידה שאתם ממשיכים לעבוד האם תעשו זאת כשכירים או כעצמאים.

מה אתם רוצים לעשות עם כספי הפיצויים?

השאלה השנייה שנדרש לשאול, היא מה אתם רוצים לעשות עם הפיצויים. עובד אחד מעוניין להקטין את תשלומי המשכנתא ואילו עובד אחר אינו צריך היום את כספי הפיצויים ומעוניין להקטין למינימום את תשלומי המס על הפיצויים.

התשובה לשאלה תסייע לנו לטפל בכספי הפיצויים במינימום מס האפשרי.

האפשרויות שעומדות בפני עובד שמסיים את העבודה

עובד שמסיים לעבוד יכל לבחור (ולפעמים גם לשלב) בין ארבעת האפשרויות הבאות:

  1. קבלת הפיצויים בפטור
  2. קבלת הפיצויים במס ופריסה של הכנסה החייבת לשנים הבאות
  3. בחירה ברצף קצבה
  4. בחירה ברצף פיצויים

נמחיש כעת את האפשרויות שעומדות בפני העובד באמצעות דוגמה

מענק פרישה גדול, גם המס גדול

דניאל, עובד באינטל כבר 16 שנים. שכרו החודשי הוא 43,000 ש"ח. כספי הפיצויים שנחסכו  עבורו בחיסכון הפנסיוני עומדים על 420 אלף ש"ח.

בנוסף, הוא צפוי לקבל מענק פרישה מאינטל בגובה 580 אלף ש"ח.

את גובה כספי הפיצויים שעומדים לרשות העובד ניתן לראות בסעיפים א.9 ו – א.10 בטופס 161 אותו מקבלים מהמעסיק. בנוסף ניתן לראות בטופס גם את תקופת הוותק ואת גובה הכספים הפטורים.

דוגמה לסעיף א.9 הכולל את המענק מאינטל

דוגמה לסעיף א.4 הכולל את תקופת הוותק בעבודה

דוגמה לסעיף א.13 הכולל את האפשרויות העומדות בפני העובד

לאחר שהבנו את הרקע נדרש לבדוק עם דניאל, האם הוא מתכנן לחפש עבודה חדשה כשכיר או עצמאי ובאיזה שכר והאם הוא רוצה לפגוש היום חלק מכספי הפיצויים.

דניאל ממשיך לעבוד

התרחיש הראשון הוא שדניאל ממשיך לעבוד. נבדוק את האפשרויות שעומדות בפניו, קבלת המענק במלואו, קבלת מענק חלקי או ניסיון לדחיית השימוש במענקים.

בכל האפשרויות אנו מניחים כי העובד בחר להשאיר את הכספים בקופות (קרן הפנסיה וביטוח המנהלים ברצף קצבה)

חלופה ראשונה : ממשיך לעבוד ומעוניין כיום במענק

כספי הפיצויים הפטורים ממס מוגבלים בתקרה, בשנת 2024, התקרה היא 13,750 ש"ח עבור כל שנת עבודה. לכן דניאל יוכל לקבל כ- 223 אלף ש"ח פטורים ממס. (לתקרות מס עדכניות)

על יתר הכספים, כ- 360 אלף ש"ח הוא יהיה חייב לשלם את המס השולי.

בשל הכנסתו השנתית של דניאל המס על הפיצויים צפוי לעמוד על כ- 175 אלף ש"ח

האם דניאל יכל לבצע פריסת הכנסה?

המשמעות של פריסת הכנסה היא קבלת המענק כיום אך יחוס שלו לשנים הבאות לצרכי מס (בגלל זה קוראים לפעמים לפריסת הכנסה פריסת מס). על כל 4 שנות עבודה ניתן לפרוס את המענק שנה אחת קדימה. מכיוון שדניאל עבד 16 שנים הוא יכול לבצע פריסת הכנסה עד 4 שנים. במידה שדניאל סבור שהוא ירוויח בשנים הקרובות שכר נמוך יותר, כדאי לו לבצע פריסה. אך במידה שישוב לעבוד וירוויח שכר דומה, כ- 40 אלף ש"ח בחודש אין כלל יתרון בפריסה.

חשוב לזכור כי עובד שבוחר לבצע פריסת הכנסה נדרש להגיש דוחות שנתיים למס הכנסה בעבור כל אחת משנות הפריסה.

האם כדאי לקחת את כל המענק במס?

קבלת פיצויים פטורים פוגעת בפטור העתידי על קצבת הזקנה, על כל שקל פיצויים פטורים נקטין את הפטור העתידי ב- 1.35. יש לבדוק את הכדאיות בתשלום מס שולי על הפיצויים על פני פגיעה עתידית בפטור על הקצבה.

לטעמי (לפחות) במקרים רבים כדאי לנצל כבר היום את הפטור על הפיצויים ולא למשוך אותם במס שולי גבוה.

אם דניאל היה בוחר למשוך את הפיצויים במס הוא היה משלם כ- 270 אלף ש"ח מס, מאה אלף יותר מאשר בחלופה הקודמת.

חלופה שנייה: ממשיך לעבוד ומעוניין כיום במענק חלקי

דניאל ממשיך לעבוד, הוא מעוניין לקבל חלק מהמענק ולהקטין את המס על המענק החייב. האפשרות היחידה שמאפשרת לנו לשלב קבלת פיצויים פטורים ודחיית השימוש במענק היא רצף קצבה. ברצף קצבה אנחנו משאירים את הפיצויים בקופה לצורך קבלת קצבה בעתיד.

בכל שלב ניתן לבצע חרטה מרצף קצבה, אך במקרה הזה נידרש לפדות את כל הפיצויים מאותו המעסיק, בחרטה מרצף קצבה במידה שכבר ניצלנו את הפטור על הפיצויים, הפיצויים יהיו חייבים במס שולי.

באפשרות הזאת דניאל יקבל 223 אלף ש"ח פיצויים פטורים ממס, כעת עליו להמשיך לטפל ביתרת המענק בסך 360 אלף ש"ח.

האם יש תקרה לרצף קצבה?

דניאל לא יכל להפקיד את כל המענק שנותר לרצף קצבה, לרצף קצבה יש תקרה המחושבת באופן הבא:

שכר מבוטח כפול הוותק בניכוי הפיצויים שנצברו בקופות לקצבה

במקרה של דניאל:

43 אלף ש"ח כפול 16.26 פחות 441,173 ש"ח.

דניאל יוכל להפקיד עד 258,868 ש"ח לרצף קצבה נוסף וידרש לשלם מס על יתרת המענק בסך 101 אלף ש"ח עליהם הוא ישלם 47 אלף ש"ח מס.

זקיפת שווי על כספי הפיצויים

עובדים כמו דניאל שמרוויחים שכר העולה על 41,500 ש"ח משלמים בכל חודש מס (זקיפת שווי) על כספי הפיצויים שמשלם להם המעסיק. במועד השלמת הפיצויים לרצף קצבה יש לחשב האם נדרש לבצע זקיפת שווי על ההשלמה. במקרה של דניאל – חלק מכספי הפיצויים יהיו חייבים בזקיפת שווי.

כדי לחשב את התקרה לצורך שימוש ברצף קצבה ניתן להיעזר במחשבון שקיים באתר

>>>חישוב השלמת פיצויים לרצף קצבה

חלופה שלישית: ממשיך לעבוד ולא מעוניין כלל במענק

האפשרות השלישית שעומדת בפני עובד שעתיד להמשיך לעבוד כשכיר היא להפקיד את המענק לרצף קצבה ורצף פיצויים. במקרה הזה דניאל משאיר את השימוש במענקים עד לסיום עבודה אצל המעסיק הבא. בצורה הזאת הוא יגדיל את הפטור על כספי הפיצויים ועשוי להקטין את המס השולי שלו בסיום עבודה על ידי שילוב בעתיד של משיכת הכספים יחד עם פריסת מס.

למי כדאי לבצע כיום רצף פיצויים?

רצף פיצויים יכל לבצע עובד שלא מעוניין היום בפיצויים פטורים, הוא חייב למצוא מעסיק חדש בשנה הקרובה והוא לא יכול לגעת בכספי המענק עד לסיום העבודה הבא. האפשרות של העובד למשוך את הכספים ברצף הפיצויים היא במידה שהוא לא ימצא עבודה בשנה הקרובה או במידה שימצא מעסיק חדש הוא יוכל לפדות את הכספים במשך שנתיים מאז הבחירה ברצף. לאחר שנתיים יהיה עליו כבר להמתין לסיום העבודה אצל המעסיק החדש.

במידה שדניאל אינו מעוניין כיום בכספי המענק הוא יכל להפקיד לרצף קצבה 258 אלף ש"ח ואת יתרת המענק לרצף פיצויים.

דניאל חייב בזקיפת שווי על 22,500 ש"ח עליהם ישלם רק עשרת אלפים ש"ח מס הכנסה.

ניתן לראות כי באפשרות השלישית, עבור עובד שלא מעוניין כלל במענק נשלם את המס הנמוך ביותר, אך מצד שני לא נפגוש היום את הכספים.

האפשרות השלישית מתאימה רק לעובדים שמתכננים להמשיך לעבוד כשכירים

איך מבצעים את הבחירות בחלופות?

את הבחירה באפשרויות השונות עושים באמצעות חלק ב בטופס 161, לאחר חתימה על הטופס מחזירים אותו חזרה למעסיק לאישור. לאחר חתימת המעסיק יש להגיש את הטופס לרשות המיסים באמצעות האזור האישי.

לצורך הדוגמה, דניאל בחר באפשרות לקבלת הפיצויים הפטורים, הפקדה של יתרת הפיצויים לרצף קצבה עד לתקרה ואת היתרה לקבל במס. במידה שדניאל מאמין שבשנים הקרובות הכנסה שלו צפויה להיות נמוכה יותר הוא יכל לפרוס את ההכנסה החייבת באמצעות טופס 116ג (טופס פריסת הכנסה).

גובה המס שישלם דניאל באפשרות הזאת היא כ- 60 אלף ש"ח

דניאל לא ממשיך לעבוד כשכיר

הסיטואציה השניה היא של עובד שלא מתכנן להמשיך לעבוד כשכיר, יכל להיות שהוא מתכנן להפוך לעצמאי, לצאת לפנסיה או לפנסיה מוקדמת.

גם במקרה של עובד כזה הוא יכל להחליט האם לקבל היום את מענק הפרישה במלואו או בחלקו, אך הוא אינו יכל לבחור באפשרות השלישית שכוללת רצף פיצויים.

היתרון של עובד שהכנסה שלו צפויה להיות נמוכה בשנים הבאות הוא השימוש בפריסת הכנסה. ייחוס ההכנסה בשל כספי הפיצויים לשנים הבאות והקטנת המס השולי.

לצורך הדוגמה, עובד שיוצא לפרישה מוקדמת, ולא צופה הכנסות בשנים הבאות, יכל לפרוס את המענק החייב לשנים הבאות, בדוגמה של דניאל הוא עבד 16 שנים ולכן יכל לפרוס את המענק ל- 4 שנים.

המס השולי שישלם יעמוד על 0.

דוגמה לטופס 116ג – טופס פריסת הכנסה

דוגמה נוספת

אם הוא מאמין שהכנסתו תרד בשנים הבאות ותעמוד על כ- 20,000 ש"ח בחודש. המס שישלם יעמוד על 121 אלף ש"ח. חיסכון של 60 אלף ש"ח לעומת מצב שלא היה מבצע פריסת הכנסה.

חשוב לזכור כי עובד שבוחר לבצע פריסת הכנסה נדרש להגיש דוחות שנתיים למס הכנסה בעבור כל אחת משנות הפריסה.

כמה הערות לסיכום

  1. מי שצריך את הכסף היום או בעתיד וסבור שהשכר שלו הולך לעלות שיקבל את הכסף היום, אחרת הוא ישלם מס גבוה יותר על הכספים.
  2. בכל מקרה כדאי לבצע רצף קצבה על הכספים בקרן הפנסיה ולבקש את הפטור ממס של כספי הפיצויים על כספי מענק הפרישה שמקבלים מאינטל.
  3. עובדים שעבדו יותר מארבע שנים והכנסה שלהם צפויה לרדת יכולים לבצע פריסת הכנסה (קדימה) בכך להקטין את המס שישלמו.
  4. חשוב לזכור, הנתונים כאן הם נתונים כללים. שווה לכם להשקיע כמה שקלים בייעוץ אישי כדי לחסוך אלפי שקלים בתשלומי מיסים.

תמונה : אינטל קרית גת (מקור)

טיפול בכספי פיצויים בסיום עבודה: המקרה של עובדי אינטל by

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

Exit mobile version