Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

פנסיה לעוזרת בית? הגיע הזמן שהיא תפקיד לעצמה

משנת 2008 משקי הבית בישראל חייבים להפקיד לפנסיה לעובדי משק הבית, אלה שלא יעשו זאת יהפכו לעבריינים. הפתרון – להפוך את עוזרת הבית לעסק זעיר ולחייב אותה להתחיל להפקיד לעצמה.

המעסיק לא הפקיד לעוזרת הבית לפנסיה ואחרי מותה ממחלת הסרטן חוייב לשלם לשאיריה 94 אלף ש"ח בגין אבדן קצבאות נכות ושאירים להם היו זכאים לו היתה מבוטחת בקרן הפנסיה. תביעות הדומות לזאת ניתן למצוא מפעם לפעם באתרי האינטרנט ומאחרי כולן עומדת אותה הטענה – המעסיק לא הפקיד לעוזרת לפנסיה ולכן עליו לשלם.

משנת 2008 ישנה חובה להפקיד לכל שכיר בישראל לפנסיה, אך בניגוד לגנן שמגיע אלינו פעם בשבוע ועליו לדאוג לעצמו לפנסיה – הפסיקה בישראל רואה בעוזרת הבית עובדת שכירה ולא כעצמאית וככזאת על מעסיקה לדאוג לביצוע התשלומים החודשיים.

על המעסיקים לנכות משכרה של העובדת את חלקה בביטוח לאומי ובחיסכון הפנסיוני ולהעביר את התשלומים למוסדות השונים. אך בניגוד למעסיקים אמיתים שהפקדה לחיסכון לפנסיה ופיצויים נחשבת להם כהוצאה מוכרת ומקטינה עבורם את חבות המס על העסק, משקי בית שמפקידים לעוזרת הבית לפנסיה לא מקבלים כל הטבת מס על ההפקדה.

יתרה מכך, במקרים רבים משלם המעסיק מכיסו גם את חלקה של העוזרת בתשלומים לביטוח לאומי ולקרן הפנסיה.

טבלת השוואה בין הגנן לבין עוזרת הבית

עצמאי – גנןשכיר – עוזרת בית
חובת הפקדהעל העובדעל המעסיק
מועד תחילת התשלוםחצי שנה ממועד פתיחת התיקחצי שנה מתחילת העבודה לעובד ללא הסדר פנסיוני, שלושה חודשים לעובד עם הסדר קיים
תשלום לביטוח לאומיעל העובדעל המעסיק

הפסיקה בישראל רואה בעוזרת הבית עובדת מוחלשת שאינה יכולה להתנהל בעצמה מול המוסדות השונים, לפתוח תיק במס הכנסה או בביטוח לאומי וזאת בניגוד לעצמאים אחרים. למרות שלא פעם עובדי משק הבית מודעים לא פחות לזכויותיהם ודורשים בסיום עבודה את השלמת ימי החופשה, הבראה והפיצויים.

גם במקרה שלפנינו בית המשפט מצא כי "יש לייחס אשם תורם מסוים על המנוחה", שהוגדרה על ידו כ"מי שעסקה בהעדפת ההווה המיידי ביותר על פני העתיד הרחוק", יצרה מצג לפיו אין היא מעוניינת בביטוח פנסיוני והפרה את חובתה להתריע בזמן אמת תוך הפרת חובת תום הלב.

כמו כן עמד בית הדין האזורי על האחריות האישית המוטלת על כל אזרח לביטוחו הפנסיוני, שאחד מהיבטיה הוא גם הגנה על החברה כולה תוך הסרת נטל עתידי כלפי מי שמשכן את העתיד לטובת ההווה. עוד הובאו בחשבון העובדה לפיה הפיצוי עתיד להיפסק בסכומים חד פעמיים ובכך סוכלה חלקית מטרת הביטוח הפנסיוני וכן הזמן הקצר יחסית בו לא קוימה החובה. במכלול השיקולים הורה בית הדין "כי יש להפחית מהפיצויים להם זכאית המנוחה שיעור של 20%" (מקור).

הפתרון הפיכת עוזרת הבית לעסק זעיר

במקום להפוך את משקי הבית בישראל לעבריינים, הפתרון הוא להפוך את עוזרת הבית לעצמאית. במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2024 נכנסה הגדרה חדשה של עסק זעיר, עסק שמחזור ההכנסות שלו עומד על 120 אלף ש"ח בשנה. הייחוד של העסק הזעיר בניגוד לעוסק הפטור (הישן) או העוסק המורשה הוא:

  • הכרה ב- 30% מהכנסות העסק כהוצאות שנתיות ללא צורך בהצגת קבלות
  • דוח שנתי מקוצר שעשוי לחסוך התנהלות מול רואה חשבון

היצירה של עסק זעיר נועדה להקל על הבירוקרטיה של פתיחת עסק בישראל ויכולה להקל גם ציבורים מוחלשים כמו עוזרות הבית.

המעבר של עוזרות הבית לעסק זעיר לא יהיה פשוט, אבל כך גם הפיכתם של משקי הבית למעסיקים. מהלך שביצעה המדינה בשנת 2008 וכפי שאנו רואים מהפסיקות – עדיין לא הסתיים.

פנסיה לעוזרת בית? הגיע הזמן שהיא תפקיד לעצמה by

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

Exit mobile version