Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

המדריך המקיף לחיסכון פנסיוני למעסיק

במדריך זה נפרט את החובות הפנסיוניות העומדות בפני המעסיק המפקיד לפנסיה חובה בשנת 2024. מה הם מועדי העברת הכספים, הטבות מס במועד ההפקדה ואחוזי ההפקדה הנדרשים.

הנתונים המופיעים במאמר מתייחסים למעסיקים עליהם חל צו ההרחבה לפנסיית חובה (לצפייה בצו), ישנם מעסיקים עליהם חלים צווי הרחבה נוספים והם נדרשים לתנאים נוספים.

הביטוח הפנסיוני שנדרש מתוקף צו ההרחבה הוא כזה הכולל כיסוי ביטוחי לאבדן כושר עבודה ומקרה מוות. מעסיק שלא מבצע הפקדות לעובדיו עובר על צו ההרחבה ובנוסף עשוי להיות חשוף לתביעות בסך מאות אלפי שקלים מצד העובד או בני משפחתו במידה שיקרה לו אירוע ביטוחי, גם אם האירוע יתרחש מעבר לשעות העבודה או אפילו בחו"ל.

התמונה צולמה על ידי YGX

תשלומים לביטוח פנסיוני במסגרת צו ההרחבה

עבור מי נדרש לבצע הפקדות פנסיוניות?

אישה – החל מגיל 20

גבר – החל מגיל 21

עובד חדש שהגיע לעבודה לאחר לגיל פרישה (67 לגבר ואישה) ואינו מקבל פנסיית זקנה ממקור אחר, כאשר קצבת זקנה מביטוח לאומי אינה נחשבת כמקור אחר לצורך עניין זה.

בחירת המוצר הפנסיוני

לפי סעיף 20 לחוק הפיקוח על מכשירים פיננסים זכותו של העובד לבחור את המוצר הפנסיוני (קופת גמל, קרן פנסיה או ביטוח מנהלים) והן את הגוף המנהל של אותו מוצר.  כל עוד הודיע על כך למעסיקו. במידה שהעובד לא הודיע למעסיקו על המוצר בו הוא מעוניין להיות מבוטח, יכול המעסיק לבטחו באמצעות קרן בררת המחדל הקיימת במקום העבודה במידה שלא נבחרה קרן ברירת מחדל במקום העבודה יש להפנות את העובד לקרנות ברירת המחדל שנבחרו על ידי רשות שוק ההון.

האם העובד יכל לוותר על חיסכון פנסיוני?

העובד אינו יכל לוותר על הפקזה במסגרת צו ההרחבה כשם שאינו יכל לוותר על התשלום למס הכנסה או ביטוח לאומי. במידה שהעובד לא אמר באיזה הסדר פנסיוני הוא מעוניין לבצע  את הביטוח, זכותו של המעסיק  לבצע עבורו את ההפקדות לקרן בררת המחדל הקיימת במקום העבודה.

תשלומי מעסיק לקרן פנסיה חדשה

תשלומי המעסיק לפיצויים, ותגמולים כמוגדר בפקודת מס הכנסה, מוכרים כהוצאה על ידי מס הכנסה.
התשלומים המרבים המוכרים למעסיק הם:
תשלום מעסיק ע"ח פיצויים – עד 8.33% משכר העובד.
תשלום מעסיק ע"ח תגמולים – עד 7.5% משכר העובד.

התשלום המרבי עבור העובד הוא 7% מהשכר.

עד 5%, ההפקדות חייבות להיות זהות בין תשלומי העובד והמעסיק, מעבר ל 5% לא נדרשת זהות בין תגמולי עובד ומעסיק. דהיינו, ניתן להגדיל הפקדות מעסיק עד ל 7.5% משכר העובד ללא הפקדה מקבילה.

בהפקדה לביטוח פנסיוני העולה על פעמיים וחצי השכר הממוצע במשק (בשנת 2024- 31,340 ש"ח) נדרש לחייב את העובד בשווי מס.

אחוזי הפקדה לפנסיית חובה

במסגרת צו ההרחבה נקבעו אחוזים להפקדה לביטוח פנסיוני, אחוזי ההפקדה עלו בהדרגה עד לשנת 2014 וכיום הם עומדים על 6% עובד, 6.5% מעסיק ו-6% לפיצויים

שנההפקדות עובדהפקדות מעסיקהפקדה לפיצויים
20124.16%4.16%4.18%
20135%5%5%
החל משנת 20145.5%6%6%

 השכר בגינו יש להפקיד לפנסיה הינו שכר העובד והרכיבים החייבים לפי חוק פיצויי פיטורים עד לתקרת השכר הממוצע במשק. השכר עבור הפקדה לפנסיית חובה בשנת 2024 הוא השכר הממוצע במשק 12,536 ש"ח.

לדוגמא:

עובד המרוויח 15,000 ש"ח בחודש, מעסיקו מחויב להפקיד עבורו לפנסיית חובה בשנת 2024 רק עד תקרה של 12,536 ש"ח.

מועד תחילת ההפקדות

צו ההרחבה לפנסיית חובה הבדיל בין שני סוגים של עובדים, עובדים בעלי הסדר פנסיוני קודם ועובדים ללא הסדר פנסיוני קודם. צו ההרחבה לא עסק בשאלה, מה הוא הסדר פנסיוני קודם והאם עליו להיות פעיל.

עובד חדש שהגיע לעבודה, ואין לו הסדר פנסיוני קודם. יש לבטחו תוך חצי שנה ממועד תחילת עבודתו.
עובד חדש שהגיע לעבודה, ויש לו הסדר פנסיוני קודם.יש לבטח אותו תוך שלושה חודשים ממועד תחילת עבודתו או ממועד תום שנת המס, המוקדם מבין השניים. יש לבטח את העובד רטרואקטיבית.

לדוגמא:

לדני, קיימת קרן פנסיה במנורה מבטחים. הוא התחיל לעבוד בבית דפוס בחודש נובמבר. מכיוון שיש לו כבר חיסכון פנסיוני קודם המעסיק יצטרך להפקיד עבורו תוך שלושה חודשים ממועד תחילת עבודתו. אך מכיוון ושנת המס מסתיימת בסוף חודש דצמבר המעסיק נדרש לשלם עבור דני לא יאוחר מ- 15/1.

מועד הפקדת התשלומים לקרן הפנסיה ע"י המעסיק

בסעיף 20 לתקנות מס הכנסה נקבע כי על המעסיק להעביר את תשלומיו לקופת גמל (קופת גמל לשכירים, קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים) עד 15 יום מתום החודש בגינו משולמת המשכורת, או לא יאוחר מ 7 ימים ממועד תשלום המשכורת, לפי המוקדם מבין השניים.

האם ניתן לוותר על תשלום הפיצויים?

  • צו ההרחבה לפנסיית חובה הגדיר תשלום פיצויים עבור כל שנה, החל משנת 2014 המעסיק חייב לשלם 6% משכר העובד עבור רכיב הפיצויים.
  • במידה שהעובד יסיים את עבודתו בנסיבות שאינן מזכות בתשלום פיצויים, יישארו כספי פיצויים אלה ברשותו בקרן הפנסיה.

 סיום עבודה

אישור על תקופת העבודה

 המעביד חייב לתת לעובד בסיום העבודה, אישור בכתב בדבר תחילתם וסיומם של יחסי עובד ומעביד. בנוסף צריך להעביר המעסיק לעובד אישור על מעמד כספי הפיצויים וטופס 161.

פיצויי פיטורין

עובד  שעבד לפחות 12 חודשים במקום עבודתו, זכאי לפיצויי פיטורין.  סך פיצויי הפיטורין שמגיעים שווים לתשלום של משכורת חודשית אחת בגין כל שנת עבודה.

עובד שעבד במקום עבודתו פחות מ-12 חודשים, אינו זכאי לפיצויי פיטורין מלבד אלה אשר הופקדו עבורו לקרן הפנסיה.

במידה שעובד שאינו זכאי לפיצויי פיטורין ומבקש למשוך את כספיו מקרן הפנסיה. המעסיק זכאי לדרוש מקרן הפנסיה שתעביר לרשותך חזרה את כספי הפיצויים, לצורך קבלת כספי הפיצויים יש לפנות לבית המשפט.

המדריך המקיף לחיסכון פנסיוני למעסיק by

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

לשירותים נוספים של פנסיוני, להבין את הפנסיה:

קיבוע זכויות טיפול בכספי פיצויים בסיום עבודה
פרישה מקרן פנסיה תכנון פרישה

מידע נוסף על :

הצהרת נגישות

מדיניות פרטיות


Exit mobile version