Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

רצף קצבה וחרטה מרצף קצבה

קוביה הונגרית

אחת האפשרויות העומדות בסיום עבודה היא בחירה ברצף קצבה. אפשרות זאת היא גם אפשרות ברירת המחדל משנת 2017. האם ניתן לבצע חרטה מרצף קצבה? מה שיעור המס המוטל על הפדיון? האם המס כעת הוא על כל הסכום, גם על הסכום שהיה פטור?

החל משנת 2017 קיים רצף קצבה אוטומטי. המשמעות היא שבמידה שלא תמלאו את חלק ב' בטופס 161 יראו אתכם כאילו בחרתם ברצף קצבה.

בעקבות השינוי בתקנות הגיעו אלינו המון שאלות בנושא רצף קצבה. אנו ננסה לענות על כולם בהתאם להוראות חוזר מס הכנסה. ונבחן את משמעות רצף הקצבה, החרטה מרצף קצבה, החסרונות בבחירת רצף הקצבה ומקרה מוות של עובד שבחר ברצף קצבה.

מה זה בכלל רצף קצבה?

עובד שפרש ממקום עבודתו ועומדים לזכותו כספי פיצויים בקופת גמל לקצבה כמו קרן פנסיה או ביטוח מנהלים, כספי פיצויים בקוד 6, רשאי להשאיר את הכספים שהופקדו בקופת הגמל, למטרת קבלת קיצבה עתידית. המטרה ברצף קצבה היא הגדלת קצבת הזקנה בעתיד ומימוש כספי הפיצויים כקצבה.

לא ניתן לבצע רצף קצבה על כספי פיצויים שהופקדו בקופת גמל לפני שנת 2008 או בביטוח מנהלים הוני, כספי פיצויים אלו מסווגים בקוד 4 בטופס 161.

ככל שתבחרו בעתיד לבצע חרטה מרצף קצבה, תאלצו לפדות את כל כספי הפיצויים של אותו המעסיק. פטורים וחייבים.

למה בכלל לעשות רצף קצבה?

בסיום עבודה עומדות בפניך מספר אפשרויות, האחת למשוך את הכספים (פטורים ולא פטורים) והשניה להשאיר את הכספים ברצף קצבה או רצף פיצויים. רצף קצבה מאפשר לך למשוך רק את כספי הפיצויים הפטורים ממס ואת כספי הפיצויים החייבים במס להשאיר בקרן הפנסיה עד למועד הפרישה.

ניתן לשלב רצף קצבה עם משיכת כספי פיצויים או לבצע רצף קצבה על כלל הפיצויים בקופה.

למי כדאי לעשות רצף קצבה?

במידה שאתה מעוניין להגדיל את קצבת הזקנה ואתה סבור שלא תבקש למשוך את כספי הפיצויים אותם בחרת לייעד לרצף קצבה שלא כקצבה אפשרות רצף הקצבה היא האפשרות הטובה ביותר עבורך.

אפשרות נוספת, במידה שיש לך פיצויים חייבים במס ואתה מעוניין למשוך כיום רק חלק מכספי הפיצויים. במקרה זה ניתן לנצל את הפטור על כספי הפיצויים המשולמים בסיום עבודה ואת הפיצויים החייבים לייעד לרצף קצבה.

לדוגמה:

תקרת הפיצויים הפטורה עומדת בשנת 2024 על 13,750 ש"ח. עובד הזכאי להשלמת פיצויים חייבים בגובה 40,000 ש"ח וברשותו פיצויים בקרן הפנסיה בגובה 100,000 ש"ח. העובד זכאי לייעד את הכספים בקרן הפנסיה לרצף קצבה ולנצל את הפטור המגיע לו על הפיצויים שיקבל בסיום עבודה.

>>>קריאה נוספת : חוק פיצויי פיטורים, חישוב פיצויים לעובד שפוטר מעבודתו

האם יש תקרה לרצף קצבה?

הסכום המירבי שניתן לייעד לרצף קצבה הוא הגבוה מבין המשכורת המבוטחת כפול הוותק (סעיפים א.4 X א.6 בטופס 161) או הפקדות שוטפות שנעשו בהתאם למשכורת המבוטחת (יש לכלול בסכום לרצף קצבה גם כספי פיצויים עם זקיפת שווי א.10 וגם את הסכום שהומר כבר לקצבה בסעיף א.11)

ניתן לייעד לרצף קצבה כספים שהופקדו בקופה לקצבה בנוסך ניתן לייעד השלמת פיצויים לרצף קצבה עד מכפלת השכר המבוטח של העובד כפול שנות העבודה שלו (בניכוי הסכום שנצבר בקופה).

לדוגמה עובד עבד 10 שנים והשכר המבוטח שלו עמד על 10,000 ש"ח

לרשות העובד עומדים 80,000 ש"ח בקרן הפנסיה והמעסיק מעוניין לשלם מענק פרישה בגובה 40,000 ש"ח.

ניתן להשלים לטובת רצף קצבה את הפער בין 100,000 ל- 80,000 ש"ח = 20,000 ש"ח

את הסכום הנותר העובד יוכל למשוך בפטור או במס או לייעד לרצף פיצויים.

>>>קריאה נוספת: הטיפול בכספי פיצויים בסיום עבודה

כיצד מבצעים רצף קצבה?

במידה שפרשתם לאחר ינואר 2017 כספי פיצוים, עד לתקרה שנקבעה, שנמצאים בקופות לקצבה (הפקדות בקופות גמל לאחר 2008, קרן פנסיה או ביטוח מנהלים) יופנו לרצף קצבה אוטומטי אלא אם העובד יבחר אחרת.

התקרה לרצף קצבה אוטומטי שנקבעה הנה הסכום הגבוה מבין:

  • 405,900
  • משכורת עד 41,500 ₪ כפול שנות העבודה

כלומר , העובד לא צריך יותר לפנות לפקיד השומה ולבקש "רצף קצבה" וסכומים אלה יהיו מיועדים לרצף קצבה גם ללא אישור מס מפקיד השומה. אם סכומי הפיצויים שנצברו לעובד בכל קופות הגמל לקצבה עולים על סכום התקרה האמורה, העובד יהיה חייב לפנות לפקיד השומה בבקשה לרצף קצבה.

ככל שהמעסיק מסר לך טופס 161 ולא מילאת את חלק ב' בטופס ואתה עומד בכל יתר התנאים יראו אותך כאילו בחרת ברצף קצבה.

היתרונות ברצף קצבה

  • אפשרות למשיכת כספי הפיצויים הפטורים ממס בלבד והשארת כספי הפיצויים החייבים בקופה
  • דחיית אירוע המס לשלב הפרישה
  • הגדלת פנסיית הזקנה וקבלת קצבה גבוהה יותר בעתיד

חסרונות בבחירה ברצף קצבה

כבמידה שתבחר לחזור מרצף קצבה, תצטרך לפדות את כל יתר כספי הפיצויים מאותו המעסיק ויקטנו לך שנות פריסת המס העתידיות בהתאם למספר השנים שחלפו ממועד הבחירה ברצף קצבה.

>>>קריאה נוספת: סוף מעשה במחשבה תחילה : כיצד נשתמש בפיצויים בסיום עבודה

במועד החרטה מרצף קצבה יש להתחשבן על כל הכספים שנמצאים ברצף קצבה מאותו המעסיק ולא ניתן למשוך רק את הפיצויים הפטורים ממס.

חרטה מרצף קצבה

המשמעות של חרטה מרצף קצבה היא משיכה של כלל הפיצויים שהופקדו על ידי אותו המעסיק למעט פיצויים שנמצאים בקרן פנסיה ותיקה (פיצויים בקוד 5 בטופס 161). חרטה מרצף קצבה ניתן לבצע בכל שלב לאחר סיום העבודה.

סכום הפיצויים המיועד לחרטה הוא סכום הפיצויים שנצבר בקופה בסיום עבודה כולל הרווחים שנצברו עליהם. בחרטה מרצף קצבה יש לבחון האם נמשכו כספי פיצויים בסיום עבודה ואת מעמדם, האם היה מדובר בכספי פיצויים פטורים או חייבים במס.

מקרה של משיכת כספי פיצויים פטורים בסיום עבודה

בעת סיום עבודה העובד משך רק את כספי הפיצויים הפטורים ממס ואת החלק החייב במס החליט לייעד לרצף קצבה. במועד מאוחר יותר מחליט העובד לבצע חרטה מרצף קצבה ולקבל את יתרת המענק – במקרה זה, בגין חלק המענק החייב במס , תתאפשר פריסה רק למשך יתרת שנות המס לגביהן ניתן היה לבצע פריסה ביום הפרישה.

לדוגמא, עובד פרש בשנת 2020 ועמדו לרשותו 6 שנות פריסת מס. בשנת 2024 מבקש העובד לבצע חרטה מרצף קצבה כעת יהיה באפשרותו לבצע פריסת מס רק לשנתיים.

במידה שלא נותרו שנים לפריסת הכנסה, ישלם העובד את המס השולי במועד החרטה.

מקרה של משיכת כספי פיצויים פטורים וחלק מכספי הפיצויים החייבים בסיום עבודה

בסיום עבודה, העובד משך את כספי הפיצויים הפטורים ממס וכן חלק מסוים החייב במס אשר לגביו הוא מבקש לבצע פריסה כבר במועד הפרישה. את יתרת החלק החייב במס בחר העובד לייעד לרצף קצבה ובמועד מאוחר יותר מחליט לבצע חרטה מרצף קצבה ולקבל את יתרת המענק.

במקרה זה, עבור חלק המענק החייב במס תתאפשר פריסה רק למשך יתרת שנות המס שנותרו משנות המס לגביהן אושרה הפריסה הראשונה.

בהמשך לנתוני הדוגמא הקודמת,

העובד פרש בשנת 2020 ועמדו לרשותו 6 שנות פריסת מס. במועד סיום העבודה ביצע פריסת מס על חלק מהכספים החייבים כעת בשנת 2024 מבקש העובד לבצע חרטה מרצף קצבה, יהיה באפשרותו לבצע פריסת מס רק לשנתיים.

מקרה של עובד שלא ביצע פריסת מס במועד החרטה מרצף קצבה

בעת החרטה מרצף קצבה העובד לא ביקש לבצע פריסה מכל סיבה שהיא, ובשלב מאוחר יותר פונה העובד לפקיד שומה בבקשה לבצע פריסה. במקרה זה ניתן לבצע פריסה רק למשך יתרת שנות המס לגביהן ניתן היה לבצע פריסה בעת הפרישה.

לדוגמא, עובד פרש בשנת 2020 ועמדו לרשותו 6 שנות פריסת מס. בשנת 2024 מבקש העובד לבצע חרטה מרצף קצבה כעת יהיה באפשרותו לבצע פריסת מס רק לשנתיים.

מה עושים בחרטה מרצף קצבה?

1. בחרטה מרצף קצבה בודקים את שיעור הפטור שנוצל במועד סיום העבודה.

2. מחשבים את מלוא הפטור שמגיע לעובד כיום לפי התקרה העדכנית.

3. מכפילים את מלוא הפטור בשיעור הפטור שטרם נוצל.

4. יש למלא טופס 161ג. (להורדת טופס 161ג)

חשוב לזכור, משיכת כספי פיצויים בפטור לפני היציאה לפנסיה מקטינה את יתרת ההון הפטורה ממס בשיעור של 1.35 על כל שקל בפטור שנמשך.

>>>לחוזר מס הכנסה 3/2011 – חרטה מרצף קצבה

חשוב לזכור ! במידה שניצלת במועד הפרישה את מלוא הפטור ומשכת את כל הכספים הפטורים ממס, כמובן שיתרת כספי הפיצויים חייבת במס.

איזה מס משלמים בחרטה מרצף קצבה?

בחרטה מרצף קצבה משלמים את המס השולי במועד החרטה. לכן ניתן להשתמש ברצף קצבה כסוג של מקלט מס. אם אתם מסיימים לעבוד לקראת סוף השנה, באפשרותכם לפדות פיצויים פטורים בסיום עבודה ולבצע רצף קצבה על יתר כספי הפיצויים.

בתום שנת המס ניתן לבצע חרטה מרצף קצבה ולשלם את המס השולי הרלוונטי למועד החרטה.

אפשרות זאת מתאימה למי שצופה ששכרו עתיד לרדת בשנת המס הבאה

חרטה מרצף קצבה עד דצמבר 1999

עד לשנת 2000, היתה האפשרות לפטור נוסף בעת החזרה מרצף קצבה, במידה שהחזרה בוצעה בין 6 שנים ל-10 שנים מיום סיום עבודה, באופן הבא:

  • כל שנה מהשנה -6 עד השנה ה-10 הפחיתה את שיעור הפטור שנוצל ב-20%.
  • כך שלאחר 6 שנים מגיע פטור נוסף לפטור שנוצל בעת הפרישה בסך 20% ולאחר 10 שנים מגיע פטור נוסף בשיעור 100%.

במידה שחתמת על רצף קצבה עד לדצמבר 1999 עומד לרשותך פטור נוסף על כספי הפיצויים אותו אתה יכל לנצל היום.

מקרה מיוחד פטירת עובד שנמצא ברצף קצבה

מטרת האפשרות בבחירת רצף קצבה היא לעודד את החוסכים ליעד את כספי הפיצויים שברשותם למטרת קצבה. במידה שהעובד ביצע רצף קצבה ונפטר, תינתן ליורשים אפשרות לפעול בכל אחת מהדרכים הבאות:

קבלת קצבת שארים מהקופה

במידה שהכספים הופקדו בקרן פנסיה, הקרן תשלם לשארים "קצבת שאירים" בהתאם לתנאים הקבועים בקופה במידה שישנם.

שימו לב, ישנם ביטוחי מנהלים ישנים המאפשרים לשארים לקבל קצבת שארים במקום לקבל את הכספים כסכום חד פעמי. במקרה זה ניתן לנצל את הפטור המגיע על קצבת השארים בסך 9,430 ש"ח בהתאם לתקרת הקצבה המזכה.

משיכת הכספים כסכום חד פעמי

במקרה זה יחשב אירוע המס אצל הנפטר (ולא אצל היורשים) בהתאם לשיעור המס שחל עליו בשנת הפטירה.

במידה שבחרו היורשים באפשרות זו, ניתן יהיה על פי בקשתם לבצע פריסה של החלק החייב, כאשר שנת הפריסה הראשונה תהייה שנת הפרישה בא נקבע רצף הקצבה והשנה האחרונה היא שנת הפטירה.

בכל מקרה של עובד שהגיע לגיל פרישה והוא גורר אחריו סכומים משמעותים ברצף קצבה יש לבחון את הכדאיות באופן שימוש הכספים, משיכה במס על ידי הפורש והפקדת הכספים לחשבון חדש או המרה לקצבה ולחסוך ליורשים את התעסקות העתידית בטיפול בכספי הפיצויים.

>>>איך חסכנו לאשתו של יעקב חצי מליון ש"ח

רצף קצבה וחרטה מרצף קצבה by

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

Exit mobile version