Site icon פנסיוני, להבין את הפנסיה

קיבלתם כספים בירושה מקופת גמל? כמה דברים שחשוב שתדעו

קופת גמל

קיבלתם כספים בירושה מקופת גמל? כספי קופת הגמל והרווחים עליה פטורים ממס רווח הון עד שלושה חודשים ממועד הפטירה. באפשרות המוטב למשוך את הכספים או להעביר אותם לחשבון על שמו

קיבלתם כספים בירושה מקופת גמל? כספי קופת הגמל והרווחים עליה פטורים ממס רווח הון במועד הפדיון. בפניך, המוטב, עומדות כעת שתי אפשרויות, האם למשוך את הכספים כעת או להעביר את הכספים לחשבון חדש על שמך. או אולי אפשרות שלישית, הפקדת הכספים מחדש במסגרת תיקון 190.

במידה שאינך המוטב בקופה ואתה מעוניין לפדות את הכספים יהיה עליך להציג צו קיום צוואה או צו ירושה.

>>>משיכת כספי נפטר ללא צו קיום צוואה

מיסוי קופת גמל של נפטר : האם כספי הנפטר חייבים במס?

כספי הנפטר בקופת הגמל עשויים להתחלק לשניים. כספי תגמולים וכספי פיצויים. כספי התגמולים והרווחים עליהם יהיו פטורים ממס למשך שלושה חודשים ממועד הפטירה. לאחר שלושה חודשים הרווחים החדשים בקופה יהיו חייבים במס של 25%.

מיסוי קופת גמל של נפטר

כספי תגמוליםכספי פיצויים
פטורים ממס עד 3 חודשים ממועד הפטירהחייבים במס שחל על המנוח

על כספי הפיצויים יחול המס שחל על המנוח. במידה שהפיצויים היו פטורים, כספי הפיצויים יהיו פטורים ממס. במידה והפיצויים היו חייבים במס יחול המס שחל על המנוח במועד המשיכה.

>>>עוד על המס שחל על כספי פיצויים בירושה

מיסוי קרן השתלמות של נפטר

בקרן השתלמות מעמד הכספים ישמר במקרה מוות. כספים שהיו פטורים (הפקדות עד התקרה המוטבת) ישארו פטורים ממס גם בידי המוטבים. הפקדות שהיו חייבות במס רווחי הון (הפקדות מעבר לתקרה המוטבת) יהיו חייבות במס בידי המוטבים.

מכיוון ובדרך כלל הכספים בקרן ההשתלמות של הנפטר יהיו פטורים ממס, לא כדאי ללמהר ולמשוך את הכספים.

>>>קריאה נוספת : האם ניתן להוריש את קרן ההשתלמות?

קרן השתלמות בניגוד לקופת גמל לא ניתן להעביר לחשבון חדש על שם המוטבים

3 אפשרויות לשימוש בכספי נפטר בקופת הגמל

אתם מוטבים בקופת הגמל? קיבלתם בירושה קופת גמל? עומדות בפניכם 3 אפשרויות לשימוש בכספים. משיכת הכספים, העברת הכספים בהתאם לתיקון 190 כספי נפטר או הפקדת הכספים בהתאם לתיקון 190.

אפשרות ראשונה : משיכת כספי נפטר מקופת הגמל

משיכת כספי הנפטר מקופת הגמל על ידי המוטבים פטורה ממס רווח הון למעט רווחים חדשים שיהיו חייבים במס רווח הון של 25% וזאת שלושה חודשים ממועד הפטירה.

שימו לב, במידה שמדובר בכספים שעומדים בכללי תיקון 190 והמנוח עבר את גיל 75 במועד הפטירה הכספים יהיו חייבים במס רווחי הון של 15% על הרווח הנומינאלי במועד המשיכה.

חשוב לזכור, משיכת הכספים מקופת הנפטר היא פעולה שלא ניתן לחזור ממנה. לאחר משיכת הכספים לא יהיה ניתן להפקיד אותם מחדש ולשמור על הכספים נזילים בצורתם ההונית.

היתרונות והחסרונות במשיכת כספי נפטר מקופת הגמל

היתרון במשיכת הכספים, הכספים נמצאים אצלכם ואתם יכולים לעשות איתם מה שאתם רוצים. כן, גם לקנות רכב חדש.

החיסרון במשיכת הכספים מקופת הגמל, כיום הכספים מנוהלים בקופת הגמל וממשיכים לצבור רווחים. במידה שאתם לא יודעים כיצד לנהל את ההשקעות סביר להניח שתבזבזו את הכסף מהר מאוד.

אפשרות שנייה : העברת הכספים לחשבון חדש בקופת הגמל

עד לתיקון 190 עמדה בפני המוטבים אפשרות אחת – משיכת כספי קופת הגמל. מכיוון שחשבון הנפטר בקופת הגמל נשאר על שמו, הדיווחים השנתיים נשלחו לכתובתו. בפני המוטב לא הייתה אפשרות לשנות דבר במסלול. לשנות את מסלול ההשקעה בחשבון או אפילו להתמקח על דמי הניהול בקופה. לכן האפשרות הטובה ביותר עבור המוטב הייתה משיכת הכספים.

תיקון 190 כספי נפטר פתר את הבעיה. במסגרת התיקון, מוטב יכול כיום להעביר את הכספים בקופת גמל מחשבון הנפטר לחשבון חדש על שמו, היתרונות למהלך כזה הם רבים:

  • בראש ובראשונה לקבל דיווחים על החשבון
  • אפשרות לשנות מסלול השקעה בקופה
  • להוזיל דמי ניהול ואף לנייד את הכספים לקופת גמל בחברה אחרת
  • לקבל הלוואה על חשבון הכספים בקופת הגמל
  • בעתיד ניתן להפוך את הכספים לכספי קצבה מוכרת

החשבון החדש שיפתח נושא את שמו של המוטב, הרווחים שנצברו בחשבון יהיו פטורים ממס רווח הון במועד המשיכה למעט הרווחים החדשים שיהיו חייבים במס של 25% על הריבית הריאלית. הכספים נשארים נזילים וניתן למשוך אותם בכל שלב או לבצע משיכה חלקית.
במידה ובעתיד תבחרו להפוך את הכספים לכספי קצבה, כספים אלו יחשבו לקצבה מוכרת ויהיו פטורים ממס על הקצבה.

>>>קריאה נוספת : תיקון 190 : כספי נפטר

אפשרות שלישית : משיכת הכספים והפקדתם מחדש

הצגנו את היתרונות הטמונים בהסבת כספי הנפטר לחשבון חדש, אך ישנו מקרי ספציפי שבו כדאי למוטבים למשוך את הכספים ולהפקיד אותם מייד (או בעתיד לחשבון חדש).

חוסכים שמתקרבים לגיל פרישה ויש ברשותם קצבה מזערית, קצבה שעולה בשנת 2023 על 4,850 ש"ח יכולים להפקיד מחדש את כספי קופת הגמל ולמשוך אותם בעתיד במס רווח הון של 15% על הרווח הנומינאלי וזאת במקום 25% על הרווח הריאלי במידה והיו בוחרים להשאיר את הכספים בחשבון על שמם.

חשוב לזכור, כי בהפקדה של הכספים לחשבון חדש בהתאם לתיקון 190 הכספים כבר לא יהיו הוניים והמשיכה שלהם תהייה בהתאם לכללי היוון קצבה מוכרת.

למי זה כדאי?

  • עברתם את גיל 60.
  • יש ברשותכם קצבה מזערית העולה על 4,850 ש"ח או שתקבלו קצבה כזאת בעתיד.
  • סכום החיסכון בקופת הגמל עולה על 300 אלף ש"ח.

>>>קריאה נוספת : היתרונות וחהסרונות בתיקון 190

האם קיים יתרון בהשארת הכספים בחשבון הנפטר?

לא, כספים שיושארו בקופת הגמל של הנפטר יהיו חייבים במס של 25% על הריבית הריאלית וזאת תוך 3 חודשים ממועד הפטירה. בדומה לכספים שהועברו לחשבון חדש. בנוסף, הקופה תישאר על שם הנפטר ולא יהיה באפשרותכם לשנות את מסלול ההשקעה או את דמי הניהול בקופה והדיווחים ימשיכו להישלח לכתובת של המנוח.

מקור התמונה Ann Wuyts

>>>להרחבה : מיסוי החיסכון הפנסיוני במקרה מוות

קיבלתם כספים בירושה מקופת גמל? כמה דברים שחשוב שתדעו by

רוצים להגיע עם יותר כסף לפנסיה?
רוצים להפסיק לפחד מהחיסכון הפנסיוני?
אנחנו מזמינים אותך להגיע לפגישת תכנון פנסיוני אישית
למידע נוסף על שירות תכנון פנסיוני אישי https://pensuni.com/?page_id=7283

Exit mobile version